Vai kaķim ir jāpalīdz, ja tas netiek lejā no koka, un, kā zināt, ka viņam tiešām ir vajadzīga palīdzība, noskaidrojis "LTV1" raidījums "Ķepa uz sirds".

Ugunsdzēsējs Matīss Uplejs bieži dodas uz izsaukumiem, kuros palīdz kaķiem izkulties no dažādām ķibelēm, cēlis tos nost arī no kokiem. "Manā pieredzē ir bijis gadījums, ka kaķis netika lejā, jo viņam bija nogriezti nadziņi. Un tad mēs tiešām braucām un nocēlām, un toreiz kaķis arī pats saprata to, ka viņu glābj. Viņš nemuka projām, ne šņāca, ne ko. Es viņu paņēmu, ieliku azotē un nocēlu lejā," raidījuma sižetā stāsta ugunsdzēsējs.

Ļoti bieži koks kaķim ir kā glābiņš no apdraudējuma. Kaķis kokā uzrāpjas afekta stāvoklī un tikai, kad ir nomierinājies, sāk apjaust savu stāvokli. Tādēļ ir ļoti svarīgi kaķim vēl papildus neradīt lieku stresu. Ugunsdzēsējs Matīss Uplejs iesaka neveikt asas un straujas kustības, izslēgt mobilo telefonu, lai kaķis nesabītos, ja tas iezvanās. Cik nu tas iespējams, jācenšas novērst apkārtējās skaņas, kas kaķi var nobiedēt.

Glābšanas dienestiem uzreiz zvanīt nevajadzētu, jo ļoti bieži, kad viss aprimst, kaķis lejā nokāpj pats. Taču jāatceras, ja kaķim regulāri griežat nagus, tad viņš saviem spēkiem no koka lejā netiks.

"Vajadzētu pavērot, kas notiek vēlu vakarā. Ja vēlu vakarā ir klusums apkārt, tad ir lielāka iespēja, ka mincītis pats norāpsies lejā. Nu ja ir tā, ka viņš, piemēram, līdz rītam nav norāpies lejā, tad ir jāsauc palīdzība," iesaka dzīvnieku patversmes "Ulubele" darbiniece Ieva Sardiko.

Ja kaķis patiešām ir pārbijies, kamēr nebūs galīgi novārdzis un zaudējis pavisam spēkus, lejā pats nekāps. Kaķim ir ļoti ātra vielmaiņa, un jau pēc piecu dienu neēšanas tam var sākties aknu problēmas. Arī ūdens trūkums var izraisīt nāvi. Tādēļ noteikti ir jārīkojas.

Ja cilvēks izlemj rīkoties pats, ir jābūt ļoti uzmanīgam. "Kaķītis stresa situācijā var negribot nodarīt pāri. Viņš var saskrāpēt, iekost, sejā ielēkt – ir jāuzmanās!" brīdina patversmes darbiniece. "Ja cilvēks pats uzņemas kāpt augšā un mēģināt mincīti dabūt lejā, tad droši vien, ka prātīgākais būtu ņemt līdzi kādu… konteineru gluži nē – to būs grūti dabūt augšā! Bet kaut ko tādu, kur viņu var ievietot un pēc tam droši nocelt lejā, jo paņemt klēpī būs grūti. Viņš var pārbīties un tiešām savainot cilvēku."

Speciālisti iesaka kaķa glābšanu tomēr uzticēt profesionāļiem, kuriem tas ir ikdienas darbs, zvanot uz 112.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!