Foto: PantherMedia/Scanpix
Jebkurš ķepainis, spārnainis vai spurainis ar savu klātbūtni vien rada prieku un uzlabo pašsajūtu – kurš gan to nezina?! Taču mājas mīlulis arī reāli uzlabo veselību un palīdz to saglabāt, raksta portāls "WebMD.com". Lūk, desmit iemesli, kādēļ būt mājdzīvnieka īpašniekam ir ne tikai jauki, bet arī veselīgi!

1. Pietiek vien dažas minūtes pavadīt suņa vai kaķa kompānijā vai pavērot zivtiņu peldēšanu akvārijā, lai atkāptos stress un raižpilnās domas. Šajā laikā organismā notiek arī hormonālas izmaiņas, proti, pazeminās stresa hormona kortizola līmenis, un paaugstinās laimes hormona serotonīna līmenis. Kā zināms, stress veicina ķermeņa novecošanu, tādēļ var apgalvot, ka mājdzīvnieks palīdz cilvēkam ilgāk saglabāt jaunību un veselību.

2. Mājdzīvnieks pozitīvi ietekmē asinsspiedienu. Kādā pētījumā, kurā piedalījās 240 precēti pāri, atklājās, ka tiem, kuriem ir mājdzīvnieks, miera stāvoklī ir zemāks asinsspiediens un mierīgāka sirdsdarbība, nekā tiem, kuriem mīluļa nav. Savukārt kādā citā pētījumā noskaidrots, ka bērniem ar hipertensiju jeb paaugstinātu asinsspiedienu tas pazeminās laikā, kad viņi mīļo savu suni. Protams, lai normalizētu asinsspiedienu ar suņa vai cita mājdzīvnieka iegādi vien nepietiks – tik un tā jāseko līdzi savam svaram un regulāri jāvingro.

Foto: PantherMedia/Scanpix

3. Lai pazeminātu holesterīna līmeni, ārsti iesaka ēst veselīgi, vingrot un, ja nepieciešams, lietot medikamentus. Bez tā, protams, neiztikt. Taču pētnieki pamanījuši, ka cilvēkiem, kuriem pieder mājdzīvnieks, ir mazāks holesterīna un triglicerīdu līmenis. Runājot par suņu īpašniekiem, tas ir viegli izskaidrojams. Vienalga, vai ārā ir lietus vai snieg, suns ir jāved pastaigā, līdz ar to vismaz minimāla fizisko aktivitāšu deva saimniekam ir nodrošināta ikdienu.

4. Pētījumi rāda, ka kļūšana par kaķa īpašnieku ilgtermiņā nes milzīgus ieguvumus, tostarp labāku sirds veselību. Vienā no pētījumiem, kas noritēja ilgāk nekā 20 gadus, atklājās, ka cilvēki, kuriem nekad nav bijis kaķa, par 40% biežāk piedzīvo sirdslēkmi, nekā tie, kuriem ir vai ir murrātājs. Savukārt cits pētījums pierādījis, ka suņu īpašniekiem izdzīvošanas izredzes pirmā gada laikā pēc infarkta ir ievērojami lielākas. Kopumā vērtējot, mājdzīvnieku īpašniekiem ir mazāks risks nomirt no sirds slimībām, tostarp sirds mazspējas.

5. Terepeiti pacientiem medikamentu vietā mēdz "izrakstīt" mājdzīvnieka iegādi, jo tas var palīdzēt atgūties no depresijas. Mājdzīvnieks saimnieku mīl bez nosacījumiem un piedod pilnīgi visu – kurš vēl to spēj? Turklāt mīlulis saimnieka balsī ir gatavs uzmanīgi klausīties bezgalīgi ilgi. Suņa vai kaķa samīļošanai un glaudīšanai ir nomierinošs efekts. Un vajadzība rūpēties par mājdzīvnieku – izvest to pastaigā, kopt un spēlēties ar to – liek izlīst no čaulas, kurā cilvēks ir noslēdzies, un ļauj justies labāk par veidu, kā pavadi savu laiku.

6. Cilvēki, kuriem pieder suns, parasti ir fiziski aktīvāki un retāk tiek pie liekā svara, nekā tie, kuriem ķepaiņa nav. 30 minūšu pastaiga ar suni nodrošina, ka cilvēks izpilda obligāto fizisko aktivitāšu minimumu, kas ir daļa no veselīga dzīvesveida. Tikpat labi var doties 15 minūšu pastaigā no rīta un tikpat ilgā – vakarā. Efekts būs tāds pats. Ja vēl pēc tam sunim pagalmā mētā kociņu, tas ir neatsverams ieguldījums veselības bankā.

7. Ja nodarbojaties ar fiziskajām aktivitātēm kopā ar četrkājaino mīluli, tas jums abiem nāk par labu. Ja esat kaķa īpašnieks, ik rīta vingrošanas laikā varat spīdināt lāzera staru uz sienas vai vicināt rokā aukliņu. Cenšoties to notvert, arī jūsu kaķim būs veselīgs treniņš, turklāt tas abiem sagādās jautrību un pozitīvas emocijas. Suņu saimnieki kopā ar saviem mīluļiem ASV un citviet pasaulē apmeklē suņu jogas nodarbības. Latvijā gan tādas, cik zināms, vismaz pagaidām nav pieejamas, tomēr var sameklēt vietnē "Youtube.com" var sameklēt neskaitāmus video un vingrot līdzi. Atslēgvārdi, ko ievadīt meklētājā, ir: "dog yoga", "doga" vai "doggie yoga".

8. Pētnieki īsti nezina iemeslu, taču kaķu īpašnieki retāk piedzīvo insultu. Iespējams, tas daļēji ir tādēļ, ka mājdzīvnieks liek cilvēkam kaut mazliet izkustēties. Taču daudzi pētnieki uzskata, ka kaķi uz cilvēkiem iedarbojas krietni nomierinošāk, nekā citi dzīvnieki.

9. Viena no atslēgām uz prāta skaidrības un asuma saglabāšanu ir sarunas ar citiem cilvēkiem, apgrozīšanās sabiedrībā. Un suņu īpašniekiem, sastopoties parkā vai citā pastaigu vietā, gandrīz vienmēr ir par ko parunāt. Tas ļauj socializēties gan saimniekam, gan sunim.

10. Pētnieki ir atklājuši, ka bērniem, kuri auguši kopā ar suni vai kaķi, retāk attīstās alerģijas. Tas pats attiecas uz bērniem, kuri dzīvo laukos līdzās lielajiem mājlopiem. Turklāt konstatēts, ka bērniem, kuriem ir mājdzīvnieki ir spēcīgāka imunitāte jeb dabiskās organisma aizsargspējas.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!