Foto: Shutterstock
Ķīnas cekulainais suns ir viena no populārākajām dekoratīvajām šķirnēm pasaulē, kuras pārstāvji ir apveltīti ne vien ar eksotisku ārieni, bet arī brīnišķīgu raksturu. Šie suņi ir unikāli ar to, ka ir ļoti draudzīgi un nekad nav agresīvi ne pret cilvēkiem, ne dzīvniekiem. Kādēļ hipiji? Miermīlīgās dabas un garo, brīvi krītošo cirtu dēļ. Īsti "puķu bērni".

Ķīnas cekulainie suņi var būt gan kaili, ar apmatojumu vien uz ķepām, astes un galvas, gan ar mīkstu, garu apmatojumu pa visu ķermeni. Šīs šķirnes suņa augums skaustā svārstās no 23–33 centimetriem, bet svars var būt no 4,5–5,9 kilogramiem.

Foto: Shutterstock

Kā jau to vēsta nosaukums, šķirne ir cēlusies Ķīnā, kur tās pārstāvji joprojām tiek uzskatīti par saimnieka labklājības un turības simbolu. Ap 1966. gadu šķirne atradās uz izzušanas robežas. Bija palikuši tikai daži Ķīnas cekulainie suņi, kuri bija ievesti Lielbritānijā. Britu kinologi sparīgi ķērās pie interesanto dekoratīvo sunīšu pavairošanas, un tieši viņi izstrādāja pirmo šķirnes standartu.

Foto: Shutterstock
Vairāku gadsimtu gaitā šie suņi bija kulta dzīvnieki un tiem, sevišķi bezspalvainajiem īpatņiem, tika piedēvētas pārdabiskas dziednieciskas un bioenerģētiskas spējas. Turklāt senajiem toltekiem bezspalvainais Ķīnas cekulainais suns simbolizēja absolūto mīlestību. Viņu izpratnē šo suņu pieķeršanās saimniekam bija vistīrākā un nesavtīgākā mīlestība, kāda vien iespējama, starp cilvēkiem tāda, viņuprāt, nemaz nevarēja būt.

Kāda leģenda vēstī, ka Ķīnas cekulainais suns mežā atrada nomaldījušos cilvēkbērnu, un, lai mazo sasildītu, uzkratīja tam virsū visu savu apmatojumu, apsedzot mazuli ar to gluži kā segu. Kad izmisušie un meklējumu nomocītie vecāki beidzot atrada savu mazuli, viņi tik ļoti nopriecājās, ka paņēma arī suni, kurš bija glābis bērnu no nosalšanas, sev līdzi uz mājām.

Foto: Shutterstock

Uzzinājis par šo gadījumu, Dievs esot nolēmis Ķīnas cekulaino suni uz mūžiem piesaistīt cilvēkiem, padarot to kailu uz visiem laikiem. Taču šiem suņiem dzimst ne tikai bezspalvaini, bet arī pūkaini kucēni, kas saskaņā ar leģendu tā notiek, lai vajadzības gadījumā tie atkal varētu steigties palīgā cilvēkbērnam un atdot tam savu kažociņu.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Arī mūsdienās Ķīnas cekulainie suņi turpina būt par cilvēku apbrīnas objektu, un to noteikti ir pelnījuši, turklāt ne tikai sava neparastā izskata dēļ. Rakstura ziņā šie suņi izceļas ar pakļāvīgumu un draudzīgumu. Viņi ir aktīvi, dzīvespriecīgi un gudri, spēcīgi pieķeras savam saimniekam un labi satiek ar citiem ģimenes locekļiem, īpaši bērniem.

Neskatoties uz mazo izmēru, viņiem ir samērā augsts intelekta līmenis, kas visspilgtāk izpaužas apķērīgumā apmācību procesā, kā arī prasmē saprasties ar ikvienu cilvēku – viņi katram atrod individuālu pieeju.

Viena no visspilgtākajām iezīmēm, kas šo šķirni atšķir no citām, ir spēja veikli darboties ar priekšķepām. Šie suņi ļoti bieži pārsteidz savus saimniekus, liekot lietā priekšķepas negaidītā veidā. Piemēram, viņi var pienākt un apskaut saimnieku ar priekškājām vai arī pusdienošanas laikā, pieprasot gardu kumosiņu arī sev, eleganti klauvēt ar ķepiņām pie saimnieka ceļgala (lasi – sirdsapziņas), vai pat pamodināt no rīta uz darbu, no sāna ar ķepām grūstot gulošo īpašnieku. Ja tas par cekulaino "modinātājpulksteni" neliekas ne zinis, suņuks stumda spēcīgāk un grūdienus izdara aizvien biežāk.  

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vēl viena šai šķirnei raksturīga pazīme ir absolūts agresijas iztrūkums kā pret cilvēkiem, tā pret suņiem un citiem dzīvniekiem. Neskatoties uz Ķīnas cekulainajiem suņiem raksturīgo labestību un mīlīgumu, viņi lieliski atšķir pazīstamus un nepazīstamus cilvēkus, pirmo klātbūtnē izpaužot savu iedzimto rotaļīgumu un komunikabilitāti, bet pret otrajiem izturoties ar neuzticību un piesardzību.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Mazo Ķīnas cekulaino suņuku topošajiem īpašniekiem ir svarīgi zināt, ka gan kucēniem, gan pieaugušiem suņiem ir nepieciešama rūpīga un regulāra kopšana.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Par kailo Ķīnas cekulaino suni jārūpējas citādi, nekā par tā garspalvaino līdzinieku. Rūpējoties par bezspalvaino suni, īpaša vērība jāpievērš tā ādai. Pirms došanās pastaigā, tā ir jāieziež ar mitrinošu krēmu, kas satur saules aizsargfiltrus. Pretējā gadījumā āda var kļūt sausa un sākt lobīties. Savukārt apmatojuma klātie laukumi ik dienu ir jāķemmē. Turklāt mājās mīlulis periodiski ir jāmazgā, lai izvairītos no piņņu veidošanās. Savukārt spalvaino Ķīnas cekulaino suņu kopšanas galvenais nosacījums ir dzīvnieka apmatojumu rūpīgi izķemmēt katru dienu.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vēl ir svarīgi nodrošināt Ķīnas cekulainajam sunim pietiekamu fizisko slodzi – aktīvas rotaļas un pastaigas, jo šiem suņiem ir nosliece un liekā svara veidošanos. 

Šiem sunīšiem ir nepieciešams apģērbs. Vasarā vēlams mīluli vest pastaigāties plānā krekliņā, kas pasargās no insektu kodumiem un saules ultravioletā starojuma. Savukārt ziemā jāvelk kombinezons, lai suņuks nenosaltu.

Ķīnas cekulainie suņi ēšanas ziņā nav izvēlīgi. Tie ar prieku ēdīs gan gatavu (sauso vai konservēto) barību, gan saimnieka gatavotu ēdienu.

Foto: Shutterstock

Cekulainajiem suņiem garšo dārzeņi un augļi. Protams, nedrīkst aizmirst, ka ķepaiņa uzturam jābūt sabalansētam un jāietver visi nepieciešamie vitamīni un minerālvielas.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Spalvainā Ķīnas cekulainā suņa kucēna cena svārstās no 300–600 eiro, bet bezspalvainais šķirnes pārstāvis maksā 500–1500 eiro.

Bezspalvainais Ķīnas cekulainais suns ir lieliski piemērots cilvēkiem ar alerģiju pret dzīvniekiem, jo neizraisa tās uzplaiksnījumus. Savukārt cilvēkiem ar radikulītu sunīša gulēšana uz smeldzošajām vietām mazina sāpes, jo kailajam ķepainim ir paaugstināta ķermeņa temperatūra. Pateicoties burvīgajam raksturam, Ķīnas cekulainais suns nebeidz pārsteigt un sagādāt prieku savam saimniekam visa sava mūža garumā.

Avots: "udivitelno.com"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!