Saulespuķu sēklas ir vērts iekļaut gan suņa, gan kaķa ēdienkartē, jo tās ir bagātīgas ar četrkājainajiem draugiem nepieciešamajiem vitamīniem un minerālvielām, – šāds ieteikums atrodams grāmatā "Mājās gatavota barība kaķiem un suņiem".

Saulespuķu sēklas ir pārpilnas ar vērtīgām olbaltumvielām, taukskābēm, B grupas vitamīniem, D vitamīnu, E vitamīnu, folijskābi, selēnu, dzelzi, kalciju, magniju, kā arī citiem mikroelementiem.

Svaigās saulespuķu sēklās ir krietni vairāk nepiesātināto taukskābju un citu vērtīgu vielu, nekā grauzdētās, taču lietot var abus veidus. Nevajadzētu gan mīlulim dot sālītās. Ērta izvēle ir lobītās.

“Svaigas saulespuķu sēklas ir ļoti veselīga piedeva mājdzīvnieka maltītei. Saviem mājdzīvniekiem cenšos pagatavot vismaz trīs vai četras maltītes ar saulespuķu sēklām katru mēnesi,” raksta grāmatas autore Barbara Teilore-Laino, kura kopā ar ģimeni Ņujorkas štatā izveidojusi ekoloģisko saimniecību, lai gan sevi, gan mājdzīvniekus varētu nodrošināt ar veselīgu pārtiku, kas nesatur ķīmiskas piedevas.

Šādu soli spert Barbaru pamudinājušas viņas kucītes Roras, kura pēc šķirnes ir Aļaskas malamuts, nopietnās veselības problēmas: kairinātu zarnu sindroms, alerģijas un ādas iekaisumi.

Kardināli mainot Roras ēdienkarti, proti, gatavojot kucītei barību mājās tikai no pašu audzētiem produktiem, trīs mēnešu laikā pazuduši gremošanas traucējumi, alerģijas un ādas iekaisumi.

Saulespuķu sēklas vislabāk samalt kafijas dzirnaviņās un piejaukt mājdzīvnieka maltītei, jo tad vērtīgās vielas no tām labāk uzsūksies organismā. Šādu pulverīti var savu reizi piebērt arī sausajai vai konservētajai barībai.

Saulespuķu sēklu un sardīņu maisījums

Sastāvdaļas:

  • 1 tase (95 g) samaltu saulespuķu sēklu,
  • 4 kārbas (100 g katra) sardīņu,
  • 2 olas.

Pagatavošana

Lielā bļodā rūpīgi samaisa visas sastāvdaļas.

Pasniegšana

Dod ceturtdaļu tases (50 g) divreiz dienā vidēja auguma kaķim; 1 tasi (200 g) barības divreiz dienā – vidēja auguma sunim.

Avots: Barbaras Teilores-Laino grāmata "Mājās gatavota barība kaķiem un suņiem" (izdevniecība "Zvaigzne ABC").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!