Foto: PantherMedia/Scanpix
Kaķu īpašnieki bieži sūdzas, ka mīlulim kāda barība izraisījusi vemšanu, pukojoties, kādēļ kaut ko tādu vispār ražo. Nereti šādi pārmetumi tiek raidīti ļoti populārām barībām, kuras kaķis acīmredzami labprāt ēd. Jautājām veterinārārstei Līgai Arājumai, kas dažās barībās ir tāds, kas kaķiem izraisa vemšanu.

"Uzreiz jāsaka, ka ļoti bieži šādos gadījumos izrādās, ka kaķa vemšanas iemesls nemaz nav barība, lai gan saimnieks tā domājis. Kaķis var vemt, ja viņam ir iekšējie parazīti vai kuņģī sakrājušies apmatojuma kamoli. Gadās, ka tā ir tikai sakritība, ka kaķis sācis vemt tieši tad, kad saimnieks iegādājies jaunu barību. Iespējams, tieši tobrīd kaķim vēderā uzkrājies par daudz vecās spalvas, kas nosprosto gremošanas traktu, un kaķis vemjot cenšas no tās atbrīvoties. Lai nekas tāds nenotiktu, kaķis regulāri jāattārpo un profilaktiski jādod viņam pasta, kas palīdz izvadīt, kažociņu mazgājot, norītās izkritušās spalvas.

Taču kaķim tiešām var būt paaugstināta jutība pret kādu barības sastāvā esošu vielu, kas liek apēsto atgrūst. Tas uzreiz nenozīmē, ka barība ir slikta vai nekvalitatīva (lai gan var gadīties arī tā) vai ka tā satur kādu kaitīgu vielu – vienkārši konkrētajam kaķim šī barība nav piemērota. Tajā pašā laikā kāds cits dzīvnieks to var ēst gadiem un neizjust ne mazāko diskomfortu. Kaķi tāpat kā cilvēki ir ļoti dažādi. Arī starp mums taču ir tādi, kuri nevar ēst neko sāļu, stipru, skābu vai treknu, citādi kļūst slikti.

Nav ieteicams mīlulim dot barību, kam ir krāsaini graudiņi, jo krāsvielas ir viens no biežākajiem iemesliem, kādēļ dzīvnieks sāk vemt. Lai gan atkal – ir kaķi, kas šādu barību ēd visu mūžu, un nekādu problēmu nav. 

Nereti kaķu saimnieki nospriež, ka mīlulis vemj, jo vienkārši saēdas par daudz, tādēļ cenšas dot tam ēst mazāk un retāk. Taču patiesībā kaķi pārēdas ārkārtīgi reti. Izņēmums ir vienīgi dzīvnieki, kuriem kādas slimības dēļ nav sāta sajūtas. Normāls, vesels kaķis pats lieliski zina, cik daudz viņam vajag ēst. Pareizi būtu, ja barība kaķim būtu pieejama visu laiku.

Bieži gadās, ka saimnieks no rīta ieber kaķim trauciņā ieteicamo barības devu, bet nākamā ēdienreize mincim sanāk tikai vēlu vakarā, kad saimnieks pārrodas no darba. Kaķis dienas lielāko daļu ir nodzīvojis ar tukšu vēderu, tādēļ izsalkuma iespaidā beidzot sagaidīto maltīti aprij vienā rāvienā, gandrīz nesakošļājot, un pēc tam izvemj, jo kuņģis ar barības sagremošanu netiek galā.

Vemšanu var izraisīt arī strauja barības maiņa. Tā vienmēr jāmaina pakāpeniski trīs vai četru dienu laikā, pamazām piejaucot vecajai barībai aizvien vairāk jaunās. Katrai barībai ir savas piedevas, savs sastāvs. Dzīvniekam pie tās jāpierod. Bieži saimnieki, gribot labu, cenšas teju katru reizi kaķim pirkt citu barību – lai mīlulim būtu dažādība, nebūtu jāēd viens un tas pats. Taču tā ir liela kļūda. Pat pilnīgi veselam kaķim šādu eksperimentu rezultātā var sākties problēmas ar gremošanu un vemšana. Vispār, ja kaķis labi ēd barību un nekādu problēmu nav, to nevajag mainīt. Mans kaķis jau piecus gadus labi ēd vienu un to pašu barību, un es pat negrasos to mainīt.

No saimniekiem nācies dzirdēt: "Man ir parastais latviešu strīpainais sētas kaķis. Es viņam pērku lētāko un vienkāršāko barību. Nav jau tik izlepis kā šķirnes kaķi." Patiesībā jebkurš kaķītis ir pelnījis labu un kvalitatīvu barību. Un var gadīties, ka dažs labs bezšķirnes kaķis ir jutīgāks par dažu labu šķirnes kaķi.

Protams, ja kaķis vemj bieži un ilgstoši, atsakās no ēdiena, noteikti vajadzētu viņu atrādīt veterinārārstam. Iespējams, kaķītis apēdis kādu svešķermeni, kas radījis nosprostojumu gremošanas traktā. Bez ārsta palīdzības šādos gadījumos rezultāts var būt ļoti bēdīgs. "

Ja Tev ir kāds jautājums par sava mīluļa veselību, uzvedību vai kopšanu, droši jautā, rakstot uz e-pasta adresi mansdraugs@delfi.lv!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!