Foto: no "Dabasdati.lv".
Aizvadītās nedēļas nogalē ar tiešsaistes kameru aprīkotajā lielā dumpja ligzdā Engures ezerā ir izšķīlušies jau trīs mazuļi. Vēl viens ir gaidāms tuvākajā laikā.

Tiešraide no šīs ligzdas tika sākta ceturtdien, 14. maijā, bet pirmais cālis izšķīlās nākamās dienas vakarā. Nedēļas nogalē izšķīlušies vēl divi mazuļi. Kopumā lielā dumpja mātīte bija izdējusi četras olas, no tām vēl vienai ir jāizšķiļas.

Jau ziņots, ka ligzda uzieta tikai šā gada 24.aprīlī, kad tajā jau bija iedētas trīs olas, kurai drīz sekoja arī ceturtā. Lielais dumpis sāk perēt līdz ar pirmās olas izdēšanu, līdz ar to cāļu vecums atšķiras vidēji par divām līdz trijām dienām. Lielais dumpis parasti izdēj trīs līdz septiņas olas, kas tiek perētas 25-26 dienas.

Šīs tiešraides kameras darbības sezona būs īsāka, nekā pierasts redzēt, piemēram, lielo plēsīgo putnu gadījumā. Tas tādēļ, ka dumpja mazuļi jau aptuveni divu nedēļu vecumā sāk atstāt ligzdu un bieži uzturas ārpus tās.

Latvijas Dabas fonds tiešraides interneta kameras pie putnu ligzdām izvieto jau ceturto gadu. Taču šī ir pirmā reize, kad kamera tiek izvietota pie lielā dumpja ligzdas. Šogad kameras ir uzstādītas arī pie jūras ērgļa, melnā stārķa, zivjērgļa un vistu vanaga ligzdām. Tomēr vistu vanags ligzdu ir pametis, un olas sabojāja citi putni. Jūras ērglis savu mazuli ir izperējis, kā arī melno stārķu pāris tagad aprūpē jau divus mazuļus.

Lielā dumpja ligzdā notiekošo tiešraidē var vērot vietnē "Dabasdati.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!