Kaķenes vārdā Tēja saimniece Līga Ozola nolēma meklēt speciālista padomu, jo viņas četrkājainā mīlule nepieklājīgi bieži mēdza nokārtot savas dabiskās vajadzības ārpus kastītes – koridorā, viesistabā un čībās, turklāt nereti savas saimnieces acu priekšā. Īpaši Tēja bija iecienījusi paklājiņu blakus savai kastītei, kas tika iezīmēts ne reizi vien. "LTV 1" raidījums "Ķepa uz sirds" aicināja talkā kaķu ekspertu Janu Lavrentjevu, lai palīdzētu Līgai izskaust kaķenes nevēlamo uzvedību.

Iepazinies ar minci un viņas niķiem, kaķu eksperts ieteica Līgai ierobežot Tējas kontaktu ar citiem kaķiem, kā arī obligāti nomainīt paklāju un apstrādāt to ar izsmidzināmo līdzekli, kura aromāts atbaida kaķus.

"Problēma ar čurāšanu uz paklājiņa beidzās tajā brīdī, kad nopirku līdzekli, nomainīju paklājiņu un apsmidzināju jauno ar šo līdzekli. Tas, starp citu, ir arī patīkami smaržojošs. Vienīgais mīnuss ir tāds, ka, to uzpūšot, paklājiņu nevar piesūcināt uz ilgu laiku – tas ir jādara regulāri. Es to daru aptuveni reizi nedēļā," pastāstīja Līga.

Kaķu eksperts Jans Lavrentjevs uzreiz piemetināja: "Tā tas tikai sākumā būs jādara. Domāju, ka pēc viena vai pusotra mēneša vairs nebūs nepieciešamības to darīt. Tēja pieradīs, ka šī vieta viņai ir "tabu" un ies tikai un vienīgi uz savu tualeti."
Ņemot vērā eksperta ieteikumus, Tēja patiešām mainīja savu uzvedību un šmuces ārpus kastītes vairs nedara.

"Sākumā viņa to vēl mēģināja. Es viņu biju aptuveni uz divām nedēļām aizdevusi ceļojumā pie sava dēla, un arī tur viņa piečurāja paklājiņu koridorā. Bet tagad, kopš viņa ir atkal atpakaļ un ir nomainīts paklājiņš pie durvīm, viņa vairāk tādas lietas nedara," atklāja Līga.

Kaķu eksperts norādīja, ka čurāšanai nevēlamās vietās ļoti bieži ir saistība ar to, ka kaķītim pietrūkst saimnieka uzmanības.
"Jebkurš kaķis, kurš dzīvo mājās viens, kuram nav kompanjona – otra kaķa – viņš, protams, prasa vairāk uzmanības." Vēršoties pie Tējas saimnieces, viņš piemetināja: "Viņa jau saprot, ka jūs veicāt pārmaiņas, samainījāt paklājiņu – ka tas bija viņai! Viņa juta sev pievērstu uzmanību, un šī uzmanība viņai patika."

Noslēgumā Līga pastāstīja, ka, pievēršot mincei vairāk uzmanības, viņa kļuvusi mīļāka un daudz sabiedriskāka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!