baziliks garšaugi zaļumi
Foto: Shutterstock
Baziliks ir kļuvis par kulta garšaugu, par to nav šaubu. To apstiprina fakts, ka teju katrā mazdārziņā tas tiek audzēts, kā arī neskaitāmi daudzie ēdieni, kuros viena no sastāvdaļām ir tieši šis garšaugs. Taču kā izrādās, bazilika klātbūtne ieteicama ne tikai uz šķīvja, bet arī dažādu kaitēkļu aizbiedēšanā.

Tik dažādās šķirnes

Kā jau visiem augiem, arī bazilikam ir daudz šķirņu, un ja šķiet, ka tomēr visas ir ļoti līdzīgas garšas ziņā, tie nudien ir maldi. Patiesībā baziliks var būt ļoti dažāds, un tāpēc vien ir vērts izmēģināt dažādus garšas veidus. Visas bazilika šķirnes var atšķirt pēc šādām pazīmēm – krāsas, lapu formas un garšas. Lapu krāsas var būt dažādu toņu zaļa vai sarkana. Izrādās sarkanlapu bazilika šķirnes vienmēr augs ilgāk, un arī lapas būs mazāk, savukārt zaļo lapu bazilikam vienmēr būs bagātīgāka un maigāka smaržu buķete. Sarkanlapu baziliks aromātā vienmēr būs asāks. Lapu formas bazilikam mēdz būt plakanas, karotes veida un pat ar nedaudz ievilktām lapu malām. Bazilika garšu daudzveidība tik tiešām ir nepārspējama – šķirņu daudzveidībā var iepazīt pat citrona, anīsa un piparmētras garšas nianses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!