Foto: no "Rigazoo.lv".
Tā kā Vasarsvētki jau pagājuši, pilnīgi droši var teikt, ka vasara arī teju, teju būs klāt. Tas nozīmē, ka nu arī Rīgas Zooloģiskā dārza mazāko sugu pērtiķēni var doties laukā baudīt saules peldes. Šoreiz uz jaunām mājām – vasarnīcu. Trešdien, 27. maijā, pulksten 12.00 notiks Geldi kalimiko un Ziemeļbrazīlijas kalitriksu vasaras mītnes svinīga atklāšana.

Jaunā vasaras mītne tapusi pateicoties IT uzņēmumu grupas "DPA" un Pasaules Dabas fonda atbalstam. Sedzošais siets pasargās nesen uzbūvētā mājokļa iemītniekus no vārnu un kaiju uzbrukumiem, savukārt stikla barjersienas neļaus pērtiķiem no apmeklētājiem saņemt dažādus, reizēm bīstamus "kārumus".

Kā zināms, pērtiķi slimo arī ar cilvēku vīrusu slimībām un cieš daudz smagāk nekā mēs, tādēļ jaunie apstākļi ļauj izvairīties no nepatīkamiem starpgadījumiem. Savukārt atrašanās svaigā gaisā un saules peldes stiprinās dzīvnieku organismus, un tas palielinās iespēju iegūt veselīgus pēcnācējus.

Jaunajā vasaras mītnē pie Terārija ēkas dzīvos Geldi kalimiko un Ziemeļbrazīlijas kalitriksi. Katrai sugai ierīkota atsevišķa māja, taču tās atrodas cieši līdzās.

Abas mazo pērtiķu sugas sastopamas Dienvidamerikas tropiskajos apgabalos.

Lai pērtiķēniem vēsākās dienās nesaltu, katrai saimei ir uzbūvēta apsildāma slēptuve – dobums. Tā arī ir vieta, kur patverties, ja apmeklētāji kļūst pārāk skaļi.

Rīgas Zoodārza jaunajā ekspozīcijā būs apskatāms Geldi kalimiko pāris – 11 gadus vecais tēviņš Bernards un deviņus gadus vecā mātīte Aso. Šie melnie pērtiķīši ir iekļauti Pasaules Sarkanajā grāmatā kā saudzējama (vulnerable) suga.

Arī Rīgas Zooloģiskais dārzs piedalās šīs apdraudētās sugas saglabāšanas un vairošanas nebrīvē Eiropas programmā. "Līdz šim Geldi kalimiko zoodārzā ir vairākas reizes nesekmīgi vairojušies, tādēļ kopā ar atbalstītājiem "DPA" un Pasaules dabas fondu ceram, ka jaunajā vasaras mītnē tie spēs uzņemt pietiekami daudz saules enerģijas, lai beidzot mēs varētu priecīgi ziņot – mūsu melnajiem velnēniem ir kupla ģimenīte," cerību pauž Rīgas Zooloģiskā dārza pārstāve Laura Līdaka.

Ziemeļbrazīlijas kalitriksi ir labi iedzīvojušies Rīgas Zoodārzā un tiem jau vairākas reizes ir bijuši pēcnācēji, tādēļ uz vasarnīcu pārcelsies itin kupla pērtiķu saime – astoņus gadus vecais tēviņš, piecus gadus vecā mātīte Nelli un deviņas viņu atvases, kas pēdējos četros gados dzimušas tepat, Rīgā.

Trešdien, 27. maijā, pulksten 12.00 pie Terārija ēkas ikviens aicināts uz Geldi kalimiko un Ziemeļbrazīlijas kalitriksu vasaras mītnes atklāšanu. Terārija ēka ir rāpuļu un papagaiļu māja, kas atrodas uz zoodārza galvenās alejas pretī ziemļbriežu aplokam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!