Ir vairākas kaķu šķirnes, kuru pārstāvji ir ievērojami lielāki par parastu mājas kaķi. Ja vēlies, lai par tavu kompanjonu kļūst iespaidīga lieluma murrātājs, iepazīšanās ar šo sarakstu palīdzēs izraudzīties piemērotāko.

1. Meinkūns

Menas pavalsts jenotveidīgā kaķa jeb meinkūna svars parasti ir 6 – 9 kilogrami, bet atsevišķos gadījumos šīs šķirnes kaķis, kuram ausu galos ir pievilcīgi spalvu pušķīši gluži kā lūsim, var svērt pat 11–15 kilogramus. Lai gan redzot tik iespaidīga izmēra kaķi, var šķist, ka no tāda jāsargās, patiesībā meinkūni ir ārkārtīgi mīlīgi un ļoti pieķeras saviem saimniekiem, tādēļ ir ļoti populāri mājdzīvnieki visā pasaulē. Meinkūni ļoti labi saprotas ar bērniem.

Šis aktīvais un neatkarīgais kaķis ir piedzīvojumu meklētājs, kas gūst baudu, pastaigās svaigā gaisā, tas nepalaidīs garām nevienu koku, kurā varētu uzrāpties. 

2. Amerikas bobteils

2. Amerikas bobteils

Īsastainā Amerikas bobteila svars var sasniegt 7,5 kilogramus. No pirmā acu uzmetiena šis kaķis atgādina varenu savvaļas kaķi, kas ienācis cilvēku sabiedrībā tieši no meža. Tomēr šīs šķirnes kaķu temperaments ir lieliski pielāgots dzīvei kopā ar cilvēkiem – Amerikas bobteili, kuri lepojas ar lūša astei līdzīgu ļipiņu, ir vieni no pievilcīgākajiem, mīļākajiem un uzticīgākajiem kaķiem. Tie velta sevi visai saimnieka ģimenei, nevis tikai atsevišķam cilvēkam un pārsvarā lieliski saprotas ar bērniem, suņiem un citiem mājdzīvniekiem.

Amerikas bobteils ir dabiskas izcelsmes īsastaino kaķu šķirne – minkām astes netiek kupētas, tie ar tādām piedzimst. Interesanti, ka šķirni neuzskata par īsastaino manksu vai japāņu (Kuriļu) bobteilu radiniekiem, un netiek pieļauta šo abu šķirņu izmantošana Amerikas bobteilu selekcijā.

3. Bengālijas kaķis

3. Bengālijas kaķis

Bengālijas šķirnes kaķu puiku svars parasti ir ap 7 kilogramiem. Tā ir unikāla, mūsdienās izveidota šķirne, kas ir pilnībā cilvēka radīta, piesardzīgi krustojot mājas kaķus un Āzijas savvaļas leopardkaķus (Prionailurus bengalensis). Bengālijas kaķi ir pasakaini skaisti dzīvnieki ar savvaļas kaķim raksturīgu izskatu un neparastu kažoku, bet mājas kaķa temperamentu.

Bengālijas kaķi ir pārliecināti, rotaļīgi un apveltīti ar sabiedrisku dabu. Šīs šķirnes kaķa sabiedrībā nekad nav garlaicīgi, tas ir enerģisks un gudrs dzīvnieks, liela personība, pārsvarā draudzīgs, ziņkārīgs un uzticīgs. Bengālijas kaķiem parasti patīk ūdens, un tie mēdz pavadīt saimnieku dušā vai pat peldē.

Šis kaķis pastāv uz tiesībām dzīvot pašam pēc saviem noteikumiem, un vislaimīgākais jūtas, esot uzmanības centrā.

4. Čausijs

4. Čausijs

Čausija svars parasti ir diezgan iespaidīgs, sākot no 7 līdz 12 kilogramiem. Šī šķirne radusies, krustojot mājas kaķus, konkrēti Amerikas īsspalvainos un Abesīnijas kaķus, ar savvaļas džungļu kaķi (Felis chaus).

Čausijs nav piemērots mazdūšīgajiem, bet īstajā mājā tas kļūst par mīļu, ārkārtīgi uzjautrinošu un pateicīgu draugu.
Šie ļoti enerģiskie kaķi nav piemēroti mierīgam dzīvesveidam. Tie vienmēr vēlas būt notiekošā centrā un pieprasa, lai viņu iegribas tiktu izpildītas. Šie kaķi ir īpaši rotaļīgi un daudziem patīk spēlēties ar ūdeni.

Čausiji cenšas izveidot īpaši tuvas attiecības ar kādu konkrētu ģimenes locekli, lai gan izturas mīļi pret visiem. Kompānijā šie kaķi burtiski uzplaukst, tos iesaka turēt kopā ar citiem dzīvniekiem vai arī ģimenē, kur saimnieks lielākoties uzturas mājās. Turklāt čausiji lieliski saprotas ar suņiem un bērniem.

Īpašs ir ne tikai čausija nerimstošais temperaments, bet arī izskats, kā dēļ to ir viegli noturēt par savvaļas kaķi.

5. Mankss un kamriks

5. Mankss un kamriks

Mankss un kamriks būtībā ir vienas šķirnes kaķi, tikai manksi ir īsspalvaini, bet kamriki – garspalvaini. Kaķu mammai vienlaikus var piedzimt gan manksi, gan kamriki. Lielākie šķirnes pārstāvji sasniedz 7,5 kilogramu svaru.

Manksiem jeb Menas kaķiem un kamrikiem piemīr brīnišķīgs raksturs, tie ir rotaļīgi, ziņkārīgi un gudri, un iesaistās spēlē gluži kā suņi. Šie kaķi visnotaļ bieži noslēpj vai pat norok rotaļlietas, daudzus vilina ūdens.

Astes trūkuma dēļ šie kaķi kļuvuši leģendāri, tomēr ne visiem manksiem un kamrikiem nav astes. Šīs šķirnes kaķus atkarībā no astes izskata klasificē četros tipos: bezastainie, īsastainie, ar druknu, īsu asti un garastainie. Bezastainajiem kaķiem tur, kur parasti sākas aste, ir vien neliela bedrīte. Izstādēs šī tipa kamriki un manksi tiek novērtēti visaugstāk. Druknā aste ir nedaudz garāka, bieži vien savīta vai ieliekta. Garastaino manksu un kamriku astes ir tikpat garas kā citām šķirnēm vai nedaudz īsākās, taču garastainie eksemplāri izstādēs parasti nepiedalās, kļūstot vien par lieliskiem mājas mīluļiem.

Leģenda vēsta, ka šie kaķi kā pēdējie kāpuši uz Noasa šķirsta, un Noass, steigā celdams buru, iespiedis šo kaķu astes durvīs. Patiesībā manski un kamriki bezastaini dzimst gēnu mutācijas rezultātā, kas, kaķiem dzīvojot uz nelielās Menas salas Īrijas jūrā, strauji izplatījusies, kaķiem savstarpēji pārojoties.

6. Hailanders

6. Hailanders

Hailanderam, kas ir reta, galvenokārt Amerikas Savienotajās Valstīs un Austrālijā sastopama šķirne, piemīt ļoti interesants izskats. Visīpatnējākās ir dzīvnieka ausis, kam ir izteikti noapaļoti un atpakaļ atliekti galiņi. Šiem kaķiem ir īsa aste kā lūsim, kas kombinācijā ar atlētisko augumu dara hailanderus līdzīgus savvaļas kaķiem.

Hailanderiem nereti ir polidaktilas ķepas. Normāli kaķa pakaļkājām ir četri, bet priekšķepām – pieci pirksti. Polidaktilas ķepas nozīmē, ka pirkstu ir vairāk, līdz pat septiņiem vienai ķepai. Visbiežāk hailanderiem polidaktilas ir priekšķepas, bet var būt arī aizmugurējās ķepas. Ir sastopami arī hailanderi ar visām četrām ķepām kā parastam kaķim.

Hailanderi nobriest tikai 3–4 gadu vecumā, izaugot par lieliem un smagiem kaķiem. Tēviņu svars parasti ir 9–10 kilogrami, bet mātītes ir vieglākas – virs 5,5 kilogramiem.

Neraugoties uz mazliet mežonīgo izskatu, šīs šķirnes kaķi ir ļoti mīloši, maigi un rotaļīgi. Viņiem patīk atrasties uzmanības centrā. Hailanderi ir ļoti enerģiski un zinātkāri. Tiem patīk skraidīt un rotaļāties, pateicoties kam, tie tiek pie spēcīga un muskuļota ķermeņa, kas šīs šķirnes kaķiem ir raksturīgs.

7. Regdols

7. Regdols

Pieaudzis regdols var svērt pat vairāk nekā deviņus kilogramus. Patiesi jaukajam un simpātiskajam regdolam piemīt miermīlīga daba, un tas uzticas cilvēkiem.

Piemīlīgajam kaķim raksturīga neuzbāzīga, draudzīga attieksme, un šī iemesla dēļ tas ir izteikti piemērots dzīvei telpās.

Regdols ir viens no izmēra ziņā lielākajiem kaķiem un pārsteidzoši smags, ja to paņem rokās. Pacelts no zemes, dzīvnieks atslābinās, pilnībā atbrīvo muskuļus, šī prasme arī radīja šķirnes nosaukumu – "lupatu lelle".

Šim kaķim ir ārkārtīgi mīlīgs raksturs, un tas tiecas atrasties cilvēku sabiedrībā, bet nav pārlieku prasīgs un reti ņaud. Lai gan regdolam patīk kādu brīdi parotaļāties, tas drīz vien atkal pievēršas snauduļošanai.

8. Sibīrijas kaķis

8. Sibīrijas kaķis

Sibīrijas kaķi nevar nepamanīt, jo tā ir viena no lielākajām mājas kaķu šķirnēm ar muskuļoti ķermeni, spēcīgiem un masīviem vaigiem un īpaši brīnišķīgu kažoku. To svars var sasniegt 12,5 kilogramus.

Ņemot vērā šo kaķu lielumu, svaru un robusto izskatu, pārsteidzoša šķiet atklāsme, ka tie ir izcili veikli. Faktiski viņi ir kļuvuši slaveni tieši kā prasmīgi lēcēji.

Sibīrijas kaķi ir ārkārtīgi atlētiski un diezgan enerģiski, tiem patīk trakulīgas rotaļas. Īpaši liels vilinājums šiem kaķiem ir ūdens, tie bieži sastopami, iepazīstot pilošu krānu vai vannu, no kuras tikko iztecināts ūdens. Reizēm šie kaķi apzināti iemet savas rotaļlietas ūdens traukā, lai paspēlētos.

Sibīrijas kaķi ir arī izcili gudri, un tie piemīt apskaužama problēmu risināšanas prasme. Saimniekam šī ir gan laba, gan slikta ziņa, jo Sibīrijas kaķis gandrīz vienmēr atradīs veidu, kā piekļūt noslēptam ēdienam vai aizliegtai vietai, viņi pat atvērs durvju aizbīdņus un pašas durvis.

9. Savannas kaķis

9. Savannas kaķis

Savannas kaķis sver 7–15 kilogramus. Graciozajam dzīvniekam piemīt ne tikai uzkrītošs izskats, kas atgādina Āfrikas servalu, tas arī ir enerģijas pilns dzīvnieks, kuram patīk bezgalīgi spēlēties ar kādu.

Šī šķirne tika radīta, krustojot savvaļas Āfrikas servalus ar mājas kaķiem. Audzētāji šādi centās iegūt dzīvnieku ar savvaļas kaķa izskatu izskatu, bet mājas kaķim piemītošu maigu raksturu. Beigu galā tas viņiem izdevās.

Savannas kaķi ir ļoti gudri, ziņkārīgi, rotaļīgi un enerģijas pārpilni kaķi, kuri dievina aktīvas rotaļas un plašumu, kur kārtīgi izskrieties un palēkāt. Viņiem ļoti patīk pastaigas svaigā gaisā, kuru laikā rūpīgi izpēta visu, ko sastop savā ceļā. Šo dzīvnieku īpatnība ir spēja uzlēkt ļoti augstu. Atsevišķi indivīdi var palēkties pat 2,5 metru augstumā no zemes. Viņi diezgan viegli tiek augšā uz augstiem skapjiem, ledusskapja un citiem paaugstinājumiem mājoklī.

Savannas kaķim piemīt daudzas sunim raksturīgas īpašības, tam var iemācīt staigāt pie pavadas. Tas allaž sagaidīs saimnieku pie ārdurvīm kā suns.
Savannas kaķis ir viens no dārgākajiem kaķiem pasaulē, kura cena svārstās no 3,5–20 tūkstošiem eiro.

10. Norvēģijas meža kaķis

10. Norvēģijas meža kaķis

Normāls šīs šķirnes runcis sver 8–9 kilogramus, taču sava divslāņainā, garā un kuplā kažoka dēļ Norvēģijas meža kaķis izskatās ievērojami lielāks un daudziem šķiet, ka tas sver vismaz 15 kilogramus. Arī izstieptais, druknais ķermenis, lūsim raksturīgā priekšējo un pakaļējo kāju attiecība (pakaļkājas ir garākas) – tas viss piešķir Norvēģijas meža kaķim giganta slavu. Šāds ķermenis ļauj Norvēģijas meža kaķim vienīgajam no mājas kaķiem nokāpt no koka ar galvu pa priekšu – spirālveidīgi kā vāverei.

Šīs šķirnes pārstāvji ir burvīgi, flegmatiski kaķi, kuru daba ļauj tiem mierīgi pielāgoties gandrīz visām situācijām. Labi satiek ar bērniem un suņiem, vienmēr ir labā omā.

Norvēģijas meža kaķi ir ļoti aktīvi, tiem patīk demonstrēt savu veiklību un uzrāpties visaugstākā pieejamā vietā, lai noraudzītos uz apkārtni no augšas; no šī kaķa nav pasargāta neviena dzega. Dabiska ziņkārība un iedzimts prātīgums papildina šo kaķu kāpšanas prasmes.

Norvēģijas meža kaķi nobriest lēni un pilnīgi izauguši ir tikai aptuveni 4–5 gadu vecumā.

Avoti:
* "Pets4homes.co.uk",
* Temzinas Pikerelas grāmata "Kaķa grācija. Ilustrēta vēsture" (Zvaigzne ABC).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!