Foto: Aija Lietiņa
27. maijā Rīgas Zooloģiskajā dārzā pie Terārija tika atklātas divas vasaras mītnes mazajiem pērtiķīšiem – Geldi kalimiko un Ziemeļbrazīlijas kalitriksiem. Piemīlīgie zvēriņi, kuri līdz šim uzturējās slēgtās telpās zem jumta, tagad varēs baudīt saules peldes.

Atklāšanas laikā Rīgas Zooloģiskā dārza pārstāve Laura Līdaka pastāstīja, ka pērtiķīšu saimes savās vasaras mājās uzturas jau otro dienu un pamazām aprod ar jaunajiem apstākļiem, taču pērtiķēni, kuri līdz šim mita slēgtās telpās zem jumta, ar pārmaiņām izskatās apmierināti.

Pagaidām gan zvēriņi vēl ir mazliet tramīgi, un, tikko pie viņu mītnes izceļas pārāk liels troksnis, žigli samūk speciāli tiem uzbūvētajos dobumos. Tas labi bija redzams arī brīdī, kad vasaras mītņu atklāšanas laikā cilvēki sāka aplaudēt.

Turpmāk Geldi kalimiko un Ziemeļbrazīlijas kalitriksu ģimenes savās jaunajās vasaras rezidencēs varēs apskatīt ikviens zoodārza apmeklētājs. Visiem gan ir lūgums izturēties pēc iespējas klusāk, lai neapgrūtinātu zvēriņiem iejušanos jaunajos apstākļos.

Abām mītnēm ir augstas stikla barjersienas, kas uzbūvētas mazo pērtiķīšu drošības labad. Pirmkārt, lai apmeklētāji, labu gribot, neizdomātu viņus pacienāt ar kādu nepiemērotu našķi, kura notiesāšana var beigties ar mazā zvēriņa bojāeju. Otrkārt, lai Geldi kalimiko un Ziemeļbrazīlijas kalitriksi no apmeklētājiem nedabūtu kādu vīrusu, jo, kā zināms, pērtiķi var saslimt ar daudzām cilvēku vīrusslimībām, piemēram, ar rotavīrusu. Nelaime tāda, ka mazajiem pērtiķīšiem slimošana ar tamlīdzīgām kaitēm noris daudz smagāk, un nereti beidzas letāli.

Jumta vietā mītnēm ir metāla siets, kas pasargā mītnes iemītniekus no kaiju un vārnu uzbrukumiem, toties ļauj mazajiem dzīvnieciņiem sasveicināties ar saulīti un gozēties tās staros.

Lai pērtiķēniem vēsākās dienās nesaltu, tiem ir uzbūvētas apsildāmas slēptuves – dobumi, kur tie var patverties arī no pārāk skaļiem apmeklētājiem.

Laura Līdaka pauda cerību, ka jaunā vasaras rezidence Geldi kalimiko pāri Bernardu un Aso, kurus zoodārza darbinieki mīļi dēvē par melnajiem velnēniem, beidzot pamudinās sagādāt pēcnācējus. Lai gan abi ir kopā jau kopš 2012. gada, pagaidām pie bērniem nav tikuši.

Laura Līdaka stāstīja, ka Geldi kalimiko ir iekļauti Pasaules Sarkanajā grāmatā un pēcnācēju gādāšanas ziņā ir ļoti sarežģīta suga, kas radījusi neskaidrības un kreņķus arī citiem zoodārziem pasaulē, kuri piedalās šīs apdraudētās sugas saglabāšanas un vairošanas nebrīvē Eiropas programmā.

"Bernards ir ļoti labs un rūpīgs vīrs, ļoti mīl Aso un rūpējas par viņu, bet bērnu kā nav, tā nav." Savulaik Aso esot bijis piešķirts cits kavalieris – Dominiks, taču arī šī savienība nav vainagojusies ar pēcnācēju pulciņu.

"Ceram, ka atrašanās svaigā gaisā un "saules peldes" stiprinās abu pērtiķēnu organismus, un mēs kādudien beidzot varēsim pavēstīt – melnajiem velnēniem ir kupla ģimene," viņa piebilda.

Savukārt Ziemeļbrazīlijas kalitriksu pāris Nilsons un Nellija, kuri arī ir kopā no 2012. gada, šo četru gadu laikā jau pamanījušies sagādāt deviņus veselīgus pēcnācējus. Visa kuplā saime tagad skatāma jaunajā vasaras mītnē. 

Atklāšanas laikā Laura Līdaka demonstrēja, kā mazajiem pērtiķīšiem tiek gatavota maltīte. Sākumā tika uzvilkti gumijas cimdi (jo uz rokām var būt vīrusi vai baktērijas), pēc tam 1 x 1 cm lielos gabaliņos sagriezti augļi (āboli, bumbieri un banāni), pieliktas arī vīnogas. Kā našķis, kas šiem zvēriņiem ļoti garšo, speciālās "silītēs" tika iebērti lielie miltu melnuļu vaboļu kāpuri.

Abas pērtiķīšu vasaras mītnes viena otrai blakus atrodas pie ieejas Terārijā jeb rāpuļu un papagaiļu mājā.

Jaunās vasaras mītnes tapušas, pateicoties IT uzņēmumu grupas "DPA" un Pasaules Dabas fonda atbalstam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!