Daudzi ar tiešraides kameru aprīkotās Durbes jūras ērgļu ligzdas vērotāji 27. maijā visu dienu bija satraukti par ērglēna Durbertiņa likteni, jo pēc gredzenošanas iepriekšējās dienas rītā pie viņa joprojām nebija atgriezušies vecāki un mazais nebija ēdis. 27. maijā ap pussešiem visi beidzot varēja priecīgi uzgavilēt, jo ligzdu apciemoja tētis Roberts, atnesdams mazajam Durbertam zivi.

Durberta tēvs Roberts ligzdā ielidoja pulksten 17.35. Durberts kāri metās notiesāt viņa atnesto zivi, turklāt pirmo reizi to darīja pilnīgi patstāvīgi, bez mammas Durbes palīdzības. Šķiet, ilgstošā vecāku prombūtne ērglēnam izrādījusies laba skola. Atnesis zivi un pārliecinājies, ka ar dēlu viss kārtībā, tētis Roberts pavisam drīz pameta ligzdu.

Jau ziņojām, ka 26. maija rītā ar tiešraides kameru aprīkotajā Durbes jūras ērgļu ligzdā tupošais, gandrīz pusotru mēnesi vecais ērglēns Durberts tika apgredzenots. Ornitologs Jānis Ķuze profesionāli paveica savu darbu, taču kopš viņa vizītes ērglēna vecāki ligzdai ļoti ilgi neuzdrošinājās tuvoties. Tas izraisīja daudzu ligzdas vērotāju satraukumu, jo ērglēns vairāk nekā diennakti nebija ēdis. Ne viens vien bažījās, ka vecāki var ērglēnu pamest pavisam, jo ligzdu bija aizskāris cilvēks. 

Tikmēr ornitologs Jānis Ķuze mierināja, ka pēc gredzenošanas vai jebkura cita ligzdas traucējuma pieaugušie jūras ērgļi parasti tur nerādās vienu līdz divas, retāk trīs dienas, atstājot mazuļus vienus, bet pēc tam atgriežas. Viņš skaidroja, ka lielie plēsējputni dabā bieži iztiek bez barības vairākas dienas un viņiem nekas slikts tādēļ nenotiek. 

Durbes jūras ērgļu ligzdā notiekošajam var sekot dabas novērojumu portālā "Dabasdati.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!