Foto: "National Geographic" publicitātes foto
Hailanders ir reta šķirne, kuras pārstāvji sastopami galvenokārt Amerikas Savienotajās Valstīs un Austrālijā. Tie ir vieni no lielākajiem mājas kaķiem, kuriem piemīt ļoti savdabīgs izskats.

Šķirnes aizsākumi meklējami pavisam nesen – 2004. gadā, un sākotnēji tai piederīgos dēvēja par Hailandes lūšiem (Highland Lynx). Šķirnes izveidē gan nav izmantoti savvaļas kaķu gēni, taču sākotnējais nosaukums lieliski parāda audzētāju mērķi – izveidot mājas kaķi ar spēcīga savvaļas kaķa izskatu.

Un tas nudien ir izdevies, jo hailanderam (Highlander) piemīt ļoti interesants izskats. Visīpatnējākās ir dzīvnieka ausis, kam ir izteikti noapaļoti un atpakaļ atliekti galiņi. Šiem kaķiem parasti ir īsa aste kā lūsim, kas kombinācijā ar atlētisko ķermeni dara hailanderus līdzīgus savvaļas kaķiem.
Kažoka krāsojums hailanderiem visbiežāk ir pelēks vai brūngans ar tumšākiem plankumiem un / vai svītrām, kas līdzinās leoparda vai cita savvaļas kaķa kažoka rakstam. Taču hailanderi mēdz būt arī citās krāsās, piemēram, melni vai pelēki. Spalva šiem kaķiem var būt gan īsa, gan pusgara. 
Hailanderiem nereti ir polidaktilas jeb daudzpirkstainas ķepas. Parasti kaķa pakaļkājām ir četri, bet priekšķepām – pieci pirksti, no kuriem viens ir mazs un ejot pamatam nepieskaras. Hailandera ķepai var būt pat septiņi pirksti. Visbiežāk hailanderiem daudzpirkstainas ir priekšķepas, bet var būt arī aizmugurējās ķepas. Ir sastopami arī hailanderi ar visām četrām ķepām kā parastam kaķim.
Hailanderi nobriest tikai 3–4 gadu vecumā, izaugot par lieliem un smagiem kaķiem. Tēviņu svars parasti ir 9–10 kilogrami, bet mātītes ir vieglākas – virs 5,5 kilogramiem.
Foto: "Dolce&Gabbana" kampaņa/DANDY arhīvs
Neraugoties uz mazliet mežonīgo izskatu, šīs šķirnes kaķi ir ļoti mīloši, maigi un rotaļīgi. Viņiem patīk atrasties uzmanības centrā. Hailanderi ir ļoti enerģiski un zinātkāri. Tiem patīk skraidīt un rotaļāties, tādēļ tie ātri vien tiek pie spēcīga un muskuļota ķermeņa, kāds šīs šķirnes kaķiem ir raksturīgs.
Šie kaķi uzvedas līdzīgi suņiem un ir viegli apmācāmi. Hailanderi ir ļoti gudri, un tiem var iemācīt gan sēdēt, gan atnest saimnieka aizmestu rotaļlietu, gan staigāt pie pavadiņas.
Hailanderi labi satiek ar bērniem, suņiem un citiem kaķiem. 
Latvijas Fenoloģiskās asociācijas prezidente Vija Klučeniece pastāstīja, ka šī šķirne nav starptautiski atzīta un diez vai jelkad tiks, jo polidaktilija jeb daudzpirkstainība ir uzskatāma par kroplību, kuru nevajadzētu pavairot.

Informācija par šķirni iegūta no "Catsofaustralia.com"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!