Suņa Mafina saimnieci Zani jau vairākkārt sagaidījis nepatīkams pārsteigums – mīlulis piemājas dārzu izrakņājis no viena gala līdz otram, nesaudzējot ne skaistās puķu dobes, ne ko citu. "LTV 1" raidījums "Ķepa uz sirds" aicināja talkā kinologu Leonu Markelovu, lai noskaidrotu, kā atradināt suni no bedru rakšanas dārzā. Ja arī tavs suns ir nasks uz bedru rakšanu, eksperta padomi var noderēt.

Saimniece Zane pastāstīja, ka Mafins bedres rok arī laukos, kur visi kopā nereti dodas brīvdienās. Viņasprāt, tas vienkārši esot ķepaiņa dabā, iespējams, viņš cenšoties nomedīt peli vai ko citu.

Zanei suņu skolā ieteikts ikreiz suni sodīt tā, lai Mafins saprot, ka nogrēkojies. Zane , pieķerot suni nozieguma vietā, viņam parādījusi slotas kātu un apsaukusi: "Mafin!" Sist gan neesot situsi. Suns pieglaudis ausis, nokaunējies, taču pēc laika racis atkal.

Lai glābtu puķudobes, Zane ap tām pat ierīkojusi elektrisko sētu. Tur Mafins bedres vairs nerok, taču tas neatrisina problēmu visā dārzā.
"Esmu pamanījusi, ka viņš rok bedres tad, ja nav ar viņu kādu laiku iets ārā staigāt, ārpus sētas," atklāja saimniece.

Kinologs Leons Markelovs pastāstīja, ka ar šādiem gadījumiem viņam nākas saskarties bieži.

"Visi suņi rok – vairāk vai mazāk," viņš paskaidroja. Lielākoties suņi izkašā bedres karstā laikā, lai varētu tur patverties no svelmes, saskarē ar zemi atvēsināties.

Eksperts Zanei ieteica nopirkt kurpītes jeb īpašos zābaciņus, ko parasti suņiem velk ziemas laikā, lai pasargātu ķepas no sala uz ietvēm izkaisītā sāls kairinājuma.

"Ievediet viņu kaut kur istabā vai mājā, uzvelciet uz priekšējām kājām, nospriegojiet viņus un ļaujiet viņam pastaigāt. Laižot laukā, uzvelciet viņam zābaciņus kājās nevairāk par pāris stundām, un tā problēma jums beigsies," rosināja eksperts.

Leons Markelovs paskaidroja, ka visbiežāk šāda uzvedība izskaidrojama ar to, ka sunim ir garlaicīgi. Dzīvnieks nav pietiekami nodarbināts.
"Ja suns ir pastāvīgi kaut kādās dresūrās, jūs viņu vedat uz laukumu, kur viņš iziet kaut kādas apmācības un visu pārējo, tas suns ir aizņemts, un viņš tā nekad nedarīs."

Maldīgs ir priekšstats, ka suņi, kuri dzīvo privātmājas pagalmā, nav jāved staigāt ārpus tā. Saimniekam ar suni ir jānodarbojas vismaz vienu reizi dienā, dodoties pastaigā.

"Garas pastaigas, fiziska nodarbe. Tagad ir tāds ļoti labs laiks, kad mēs varam ar velosipēdu pabraukāt, un lai suns vēl paskrien līdzi. Ja jūs to darīsiet vismaz vienreiz dienā un veltīsiet sunim kādas divas stundas fizisku nodarbību, tā rakšana atkritīs pati par sevi," sacīja Leons Markelovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!