Ar tiešraides kameru aprīkotajā Zemgales melno stārķu ligzdā, kur aug divi mazuļi, 1. jūnijā pulksten 10.32 atskanēja satraukti kliedzieni, jo ligzdai ļoti tuvu pielidoja kāds liels putns. Mamma Zīle acumirklī apsedza stārķēnus ar saviem varenajiem spārniem un brīdinoši ņerkstēja.

Putns, kurš pēc dažu ligzdas vērotāju domām izskatījās pēc sveša melnā stārķa, īsu mirkli ielidoja kameras pārskatītajā zonā un videomateriālā redzams labajā augšējā stūrī.

Svešais putns, pamanījis, ka mazuļus aizsargā stārķu mamma, ligzdā neielidoja.

Sazinājāmies ar  melno stārķu monitoringa vadītāju, ornitologu Māri Strazdu, taču viņš atradās meža darbos un atteicās komentēt notikušo, pirms pats ir redzējis video savām acīm. 

Melno stārķu mazuļi, kurus ligzdas pastāvīgie vērotāji mīļi dēvē par zīļukiem, kopš izšķilšanās (pirmais izlauzās no olas 11. maija vakarā, bet otrs – 13. maijā agri no rīta) ir krietni paaugušies. 

Pašlaik trīs nedēļas vecie melno stārķu mazuļi ir pelēcīgi balti un pūkaini. Taču viņiem jau ir sākušas augt melnās spalviņas. Aptuveni pēc desmit dienām to jau būs daudz, un mazuļi iegūs pelēcīgi brūnu krāsu.

Melno stārķu ligzdā notiekošo tiešraidē var vērot portālā "Dabasdati.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!