Foto: Shutterstock
Kaķēna vai kaķa pirmā ierašanās mājās ir saviļņojošs notikums gan saimniekam, gan dzīvniekam. Purina Saimnieku skola piedāvā vairākus vērtīgus padomus, lai ilgas un laimīgas kopdzīves sākums būtu veiksmīgs.

"Kaķi smagi pārdzīvo vietas maiņu. Nebrīnies, ja dzīvnieks pirmās divas diennaktis neēd, nedzer un neiet uz savu tualeti. Tas nozīmē, ka kaķis ir satraucies un nepieciešams laiks, lai iejustos mājās. Ļauj tam slēpties un aprast ar vides maiņu. Ja kaķis savā slēptuvē pavada visu dienu, tad vakarā pie slēptuves noliec ēdienu, ūdeni un tualetes kastīti. Daži kaķi pierod pie vides maiņas trīs stundās, citiem slēpšanās periods ilgst vairāk par nedēļu," stāsta Juglas dzīvnieku patversmes "Labās mājas" pārstāve Lolita Roze.

Izvēlies skanīgu un piemērotu vārdu

Ļauj vaļu radošai izdomai, izvēloties kaķēnam atbilstošāko vārdu. Iedvesmu vari smelties gan no filmu un grāmatu varoņiem, gan populārām dziesmām vai pat aristokrātu tituliem. Novēro dzīvnieka raksturu un iezīmes, līdz izvēlies piemērotāko un skanīgāko vārdu.

Iekārto tualetes kasti

Tualetes kaste ir viens no svarīgākajiem tava kaķa ikdienas elementiem, tāpēc tai jābūt pēc iespējas lielākai, ātri un viegli sasniedzamai. Ja tev ir balkons, tad vari iekārtot tur otru tualetes kasti. Kaķa tualeti tīri regulāri un kārtīgi.

Iekārto ērtu guļvietu

Īsto guļvietu vari izvēlēties no visdažādāko formu, lielumu un materiālu kaķu mājiņām, kas pieejamas veikalos. Lieliski derēs arī kartona kaste ar vāku, mīkstu pamatnes polsterējumu un vienā malā izgrieztu caurumu. Ņem vērā, ka par sev piemērotāko guļvietu kaķēns var izvēlēties arī saimnieka iemīļoto džemperi – respektē mīluļa izvēli.

Paēdis kaķis ir laimīgs kaķis

Ik dienu pasniedz kaķim svaigu, sabalansētu un vecumam atbilstošu barību, kā arī ūdeni tīrā plastmasas, keramikas vai nerūsējošā tērauda trauciņā. Rūpējies, lai ūdens trauciņš vienmēr būtu pilns. Ūdens ir uztura pamatā, tas nepieciešams normālai gremošanas sistēmai, veselam urīntraktam un veselībai kopumā.

Iegādājies kaķiem paredzētas rotaļlietas

Pārliecinies, ka kaķa rotaļlietām nav pārāk sīku sastāvdaļu, kuras dzīvnieks varētu norīt. Ar kaķi vēlams spēlēties katru dienu. Vienkārša spēle – piestiprini rotaļlietu pie nūjas galā piesietas aukliņas un šūpo to kaķēna priekšā. Kad rotaļāšanās beigusies, noliec spēļmantu vietā, kas kaķim nav viegli redzama vai sasniedzama.

Foto: Shutterstock

Iedibini patīkamu ikdienas ieradumu

Kaķiem nav nepieciešama regulāra mazgāšana, tomēr kažoka ķemmēšana var kļūt par patīkamu ieradumu. Sukāšana it sevišķi svarīga garspalvainiem mīluļiem. Mājdzīvnieks jāķemmē, lai kažoks nesaveltos, kā arī saimnieks tādā veidā var emocionāli vēl vairāk uzlabot attiecības ar kaķi.

Nagu asināšana

Ņem vērā, ka kaķiem patīk asināt nagus (it īpaši pēc pamošanās). Lai novērstu paklāju un mēbeļu bojāšanu, sagādā dzīvniekam priekšmetus nagu asināšanai, piemēram, ar rupju dabīga materiāla auklu notītus stabiņus vai arī gofrēta kartona sloksnes. Novieto tos līdzās kaķēna iemīļotākajām atpūtas vietām. Otrs risinājums: nagu griešana. Ja neesi pārliecināts, kā to pareizi veikt, obligāti konsultējies ar veterinārārstu.

Izvēlies pareizo kaklasiksnu

Kakla siksnai jābūt viegli noņemamai un tādai, kas pati attaisās, ja kaķēna galva aizķeras aiz zara vai cita līdzīga priekšmeta. Piestiprini kakla siksnai identifikācijas žetonu un zvaniņu – tas brīdinās, ka kaķēns ir tepat blakus vai arī cenšas izlavīties no mājas. Kaķa siksnas it īpaši svarīgas tiem dzīvniekiem, kas dodas ārpus mājas (piemēram, pastaigā pa dārzu).

Foto: Shutterstock

Atrodi veterinārārstu

Ir svarīgi atrast labu veterinārārstu, uz kuru vari paļauties, jo jūsu sadarbība var ilgt 15 vai pat 20 gadus. Lai būtu vieglāk izdarīt izvēli, aptaujā draugus un paziņas, aicinot dalīties savā pieredzē. Tāpat informāciju un atsauksmes vari meklēt arī internetā.

Iemūžini savu mīluli fotogrāfijās un video

Fotografē un filmē savu kaķēnu pēc sirds patikas – dokumentē, kā tas aug. Turklāt, ja kaķim kādreiz gadītos pazust, meklēšanas paziņojumi ar nesen uzņemtām fotogrāfijām palīdzēs to atrast.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!