rabarberi
Foto: Shutterstock

Lai arī vairumam no mums rabarberi asociējas ar pirmo vasaras plātsmaizi vai klimpu zupu, savulaik šis skābenais augs tika izmantots medicīniskos nolūkos, un tikai ar laiku tas kļuva atzīts arī kulinārijā. Kā vēsta portālā softschools.com apkopotie fakti, mūsdienās tas savu vietu atradis pat papīra izgatavošanā.

Senā vēsture un ievērojamie sasniegumi

Par rabarberiem pieņemts domāt, kā par latviskiem augiem, taču patiesībā tā dzimtene ir Rietumķīnas un Austrumtibetas kalniene, kur tas pievērsis uzmanību savai vērtībai. Tieši sākotnējā rabarberu atklāšanas laikā tas tika izmantots medicīnā, pareizāk sakot, no tā saknēm ieguva ārstniecisku vielu, kas palīdzēja ārstēt gremošanas problēmas. Kopš tā laika rabarbers jau kļuvis par piecu gadu tūkstošu senu ārstniecības augu, kas ietilpst arī astmas ārstēšanā, tāpēc savulaik tas bijis pat dārgāks par kanēli. Lai arī esam pieraduši rabarberu uzskatīt par augli, patiesībā tas ir dārzenis, taču tā izmantošanu pārtikā atklāja vien tad, kad parādījās cukurs, kas bija aptuveni 17. gadsimta beigās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!