Otrdienas, 9. jūnija, vakarā ar tiešraides kameru aprīkotajā jūras ērgļu ligzdā un uz zara tai līdzās ilgāk nekā divas stundas uzturējās ērglēna Durberta mamma Durbe, kura kopš 26. maijā notikušās gredzenošanas vairījās ligzdai tuvoties. Kādu laiku bija vērojams sen nebijis skats – visa ģimene, Roberts, Durbe un Durberts, – kopā.

Atgādināsim, ka pēc ērglēna Durberta gredzenošanas, kas notika 26 maijā agri no rīta, neviens no pieaugušajiem putniem netuvojās ligzdai ilgāk nekā 36 stundas, un daudzi ligzdas vērotāji jau bija nobažījušies, ka vecāki ir Durbertu pametuši, jo ligzdu aizskāris cilvēks.

Ornitologs Jānis Ķuze, kurš veica gredzenošanu, mierināja, ka tā esot ierasta prakse, ka pēc gredzenošanas putni ligzdai netuvojas vienu vai divas dienas, bet pēc tam, pārliecinājušies, ka briesmas vairs nedraud, allaž atgriežas. Tā arī notika – aiznākamās dienas vakarā pie Durberta ieradās tētis ar zivi. Turpmāk viņa vizītes, atnesot maltīti dēlam, bija regulāras, taču mamma Durbe ligzdai vairījās tuvoties vēl ilgi.

No 26. maija līdz pat 9. jūnija vakaram, tas ir divas nedēļas, viņa ligzdā pabija vien divas reizes, turklāt ļoti īsu brīdi. Tuvējā ozolā gan vairākkārt tika manīts ērgļa siluets, tātad Durbe, visticamāk, ik pa laikam bija tuvumā.

9. maija vakarā dabas novērojumu portāla "Dabasdati.lv" valdīja ļoti priecīga noskaņa. Pulksten 19.12 Durbe, atnesdama zivs gabalu, nolaidās uz zara līdzās ligzdai. Durberts, viņu ieraugot, sāka skaļi un satraukti "klaigāt". Vai nu tā pauda atkalredzēšanās prieku vai vēlmi nobaudīt zivi, bet varbūt abus kopā.

Tomēr Durbe ilgi sēdēja uz zara un plūkāja atnesto zivs ķesku, ligzdā neiekāpjot. Kāds foruma lietotājs komentēja: "Protams, liels prieks redzēt Durbi. Bet gājiens gan ne visai – pati ēd, bet bērnam?!" Cits gan tūlīt pat metās Durbi aizstāvēt: "Ne jau aiz skopuma viņa bērnam nedod."

Izskatījās, ka Durbe joprojām ļoti baidās spert kāju ligzdā. Durberts, kurš vēl nemāk lidot, gan virzījās aizvien tuvāk ligzdas malai. Šķita, vēl mazliet un pats uzkāps zarā pie mammas.

Tikai pulksten 20.39 Durbe beidzot saņēmās un ieleca ligzdā pie Durberta, un ērgļu puika, kurš augumā ir teju pāraudzis mammu, kāri metās notiesāt viņas atnesto zivs gabalu.

Pēc brīža ligzdā ielidoja arī tētis Roberts un beidzot pēc ilgiem laikiem visa ģimene bija redzama kopā.

Durbes jūras ērgļu ligzdā notiekošajam tiešraidē var sekot forumā "Dabasdati.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!