Pēc pieredzes ar jūras ērgļu mazuli Durbertu, kuru pēc gredzenošanas (proti – cilvēka pieskāršanās ligzdai) vecāki neuzdrīkstējās apciemot ilgāk nekā 36 stundas, daudzi ar tiešraides kameru aprīkotās Zemgales melno stārķu ligzdas vērotāji bija noraizējušies, ka arī stārķēniem nāksies ilgi gaidīt savus vecākus un pusdienas. Tomēr Zīle un Ozols savus bērnus apciemoja jau aptuveni pēc stundas.

Piektdien. 12. jūnijā, pulksten 13.41 ornitologs no melno stārķu ligzdas izcēla pirmo stārķēnu. Putnēns gan sākumā cītīgi mēģināja no ornitologa rokām izvairīties un pat, neapmierināti "rūkdams", centās neaicinātajam viesim ieknābt, taču drīz vien tika saudzīgi sagrābts aiz garā knābja un ievietots melnā auduma somā, kuru ar virves palīdzību lēnām nolaida lejā no koka, kur tika veikta gredzenošana.

Kā jau ziņots, gredzenošanu neveic ligzdā, jo bez tās jāveic arī vairāki mērījumi –stārķēni jānosver, jānomēra lidspalvu un knābja garums. Ligzdā to izdarīt gluži vienkārši nav iespējams. Pulksten 13.42 no ligzdas tika izcelts otrs stārķēns.

Jau pēc desmit minūtēm, kopš pirmā stārķu mazuļa nolaišanas lejā, tas ir, pulksten 13.51, abi stārķēni ar gredzeniem ap kāju bija atpakaļ ligzdā.

Pulksten 14.55, it kā nekas nebūtu noticis, ligzdā apraudzīt mazuļus ielidoja pirmais vecāks un abus pabaroja. Piedzīvotais stress mazuļu apetītei it nemaz nebija kaitējis. Pēc neilga laiciņa ieradās arī otrs pieaugušais stārķis.

Gredzenošanas process tika nofilmēts, un ieraksts būs pieejams tuvākajās dienās.

Melno stārķu ligzdā notiekošajam tiešraidē var sekot dabas novērojumu portālā "Dabasdati.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!