Foto: no "Dabasdati.lv"
Mazuļi, kuri maija vidū izšķīlās ar tiešraides kameru aprīkotajā lielo dumpju ligzdā Engures ezera niedrājā, jau sagaidījuši "izlaidumu" – kļuvuši gana lieli, lai varētu pamest ligzdu. Kopš 14. jūnija rīta tajā nav rādījušies. Lūk, pēdējās bildes no ligzdas!

Kāds ligzdas pastāvīgais vērotājs portāla "Dabasdati.lv" forumā raksta: "Dumpju ģimenīte nu reiz pametusi ligzdu. Kas zina, varbūt vēl ienāks kādudien sasveicināties. Cerams, arī turpmāk mums būs iespēja vērot tikpat neparastus un skaistus putnus! Ļoti trūks viņu skaisto "pudeļbiršu" (Red.: domāti gaisā izstiepti kakli ar salietām spalviņām)."

Jau ziņots, ka lielo dumpju ligzda uzieta šā gada 24. aprīlī, kad tajā jau bija iedētas trīs olas, kurām drīz sekoja arī ceturtā. Lielais dumpis sāk perēt līdz ar pirmās olas izdēšanu, līdz ar to cāļu vecums atšķiras vidēji par divām līdz trijām dienām. Lielais dumpis parasti izdēj trīs līdz septiņas olas, kas tiek perētas 25–26 dienas.

Ikdienā kaut kur ieraudzīt lielo dumpi ir pagrūti, jo putns lieliski maskējas starp niedrēm. Būt nemanāmam tam palīdz ne tikai raibais, dzelteni brūnais apspalvojums, bet arī tas, ka putns salīdzinoši reti lido un pārsvarā staigā grūti pārredzamās niedru audzēs. Briesmu gadījumā putns izslienas stāvus, izstiepj uz augšu kaklu un knābi un sastindzis stāv, meistarīgi saplūstot ar niedrāju.

Maija vidū izšķīlās visi četri mazuļi, taču pēc kāda laika divi no tiem pazuda. Tiešraidē nebija redzams, kas notika, jo kameras darbībā bija pārrāvumi, taču, visticamāk, mazie kļuva par upuri niedru lijai, kura vairākkārt bija traucējusi mieru ligzdā, mēģinot sagrābt kādu cāli.

Latvijas Dabas fonds tiešraides interneta kameras pie putnu ligzdām izvieto jau ceturto gadu. Taču šī bija pirmā reize, kad kamera tika izvietota pie lielā dumpja ligzdas. Šogad kameras ir uzstādītas arī pie jūras ērgļu, melno stārķu, zivjērgļu un vistu vanagu pāru ligzdām.

Vistu vanagi diemžēl ligzdu pameta, un olas sabojāja citi putni. Pārējās ligzdās – jūras ērgļu, melno stārķu un zivjērgļu – pašlaik putnu mazuļi aug griezdamies.

Lielo dumpju, kā arī citu putnu ligzdās, kas aprīkotas ar tiešraides kameru, var ieskatīties dabas novērojumu portālā "Dabasdati.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!