Foto: Shutterstock

Par kaķa un suņa attiecībām stāstīts pasakās un anekdotēs. Kā tad īsti ir – vai suns un kaķis var būt draugi vai tomēr viņi ir konkurējoši ienaidnieki? Uz šo jautājumu Purina Saimnieku skola sniedz atbildes kopā ar zoopsiholoģi Ingu Cerbuli un kinologu Jevgeņiju Novikovu.

Suns un kaķis? Sarežģīta tēma! Pastāv tikpat daudz attiecību variantu, cik ir individuālu suņu un kaķu. Šo dzīvnieku attiecības varētu raksturot no pilnīgas katastrofas līdz spējai dziļi pieķerties.

Pastāv iespēja, ka suns ar kaķi izveido mierīgas līdzāspastāvēšanas attiecības vai pat cieši sadraudzējas. Tas atkarīgs no vairākiem faktoriem.

Dzīvnieku vecums – vieglāk sadraudzēties, ja abi ir jauni.

Iepriekšējā pieredze – lielāka iespēja veidot labas attiecības, ja ir bijusi pozitīva pieredze ar citiem suņiem un/ vai kaķiem, vai vismaz ja nav bijusi negatīva pieredze ar citiem mājdzīvniekiem.

Dzīvnieku temperaments – veiksmīgāk attiecības veidojas drošiem, līdzsvarotiem un rotaļīgiem dzīvniekiem.

Suņa šķirne – grūtāk būs iedraudzēties ar tādas šķirnes suni, kas vēsturiski izmantota medībām, apsardzei, grauzēju nogalināšanai vai dzīvnieku cīņām. Protams, iespējami izņēmumi.

Skaitliskais samērs – jo vairāk mājās suņu, jo mazāka iespēja, ka kaķis būs draugs, nevis medījums. Pietiek vienam no suņiem pamēģināt kaķi patrenkāt, kad, ļoti ticams, pārējie suņi sekos tā piemēram, sevišķi, ja nav klāt saimnieka.

Vieta, kur satiekas – liela nozīme ir tam, vai suns ar kaķi satiekas iekštelpās vai ārā. "Esmu bieži novērojusi, ka ārā ir citi likumi un uzvedība nekā iekšā. Suns telpās var būt draudzīgs pret kaķi un izturēties mierīgi, savukārt ārā kaķi labprāt trenkāt," skaidro zoopsiholoģe.

Nedrīkst vienkārši salikt abus dzīvniekus kopā un gaidīt, kas notiks.
Inga Cerbule

"Suns un kaķis var būt gan draugi, gan ienaidnieki. Starp tiem var būt arī neitrālas attiecības. Kamēr viens vai otrs neprovocē vai nepretendē uz kādiem labumiem (piemēram, teritoriju vai ēdienu) konflikti neveidojas," stāsta Jevgeņijs Novikovs, kinologs un suņu apmācības speciālists no Sunuskola.lv. "Esmu pieredzējis gadījumus, kad suņi kaķos saskatījuši tikai medījumu, un arī situācijas, kur abi ir bijuši partneri – kaķis meta ēdienu nost no galda un kopā ar suni ēda iegūtos labumus."

Dzīvnieku pieradināšana pie smaržas ir viena no metodēm, kā ļaut tiem sadraudzēties. Kinologs iesaka abus pieradināt vienam pie otra smaržas pakāpeniski (vairāku dienu laikā). Saimnieks var kaķi un suni atstāt divās atsevišķās telpās, kuras atdala durvis, lai dzīvnieki var saost otra smaržu caur spraugām. Tāpat arī tie jāmaina vietām, lai nepierastu pie vienas konkrētas teritorijas. Kinologs uzsver – svarīgi kaķim apgriezt nagus, lai tas nesavaino suni, savukārt sapazīstināšanas periodā drošības labad sunim var uzlikt uzpurni.

"Nedrīkst vienkārši salikt abus dzīvniekus kopā un gaidīt, kas notiks. Klāt jābūt diviem cilvēkiem: viens pie pavadas kontrolē suni, otrs tur klēpī kaķi. Neļauj sunim strauji tuvoties un "mīcīt" kaķi, lai tas nesabītos. Suni turi pie pavadas un lēnām ved klāt kaķim. Ik pa gabalam apstājies, iedod abiem dzīvniekiem pa gardumam un vēro to reakciju. Nesasteidz šo procesu," iesaka zoopsiholoģe Inga Cerbule. "Ielaid suni istabā, kur mīt kaķis (kas tur konkrētajā brīdī neatrodas). Suns tā iepazīs kaķa smaržu. Un otrādi – ļauj kaķim apostīt suņa segu vai istabu. Tā dzīvnieki var pierast pie domas, ka te ir arī otrs iemītnieks."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!