Dabas novērojumu portāla "Dabasdati.lv" lietotāji, kuri tiešraidē seko līdzi notiekošajam jūras ērgļu Roberta un Durbes ligzdā, jau jūnija pirmajā pusē sāka nepacietīgi gaidīt, kad nu jau izaugušais ērglēns Durberts sāks lidot. Beidzot tas ir noticis – sestdien, 4. jūlijā, pulksten 9.05 no rīta Durberts veica savu pirmo lidojumu!

Pēc ornitologu novērojumiem jūras ērgļu mazuļi lidotprasmi apgūst aptuveni divarpus mēnešu vecumā. Tā kā Durberts ar tiešraides kameru aprīkotajā Durbes jūras ērgļu ligzdā izšķīlās aprīļa vidū, varēja gaidīt, ka viņš pirmo reizi izlidos no ligzdas pašās jūnija beigās vai tuvu tam. Tā arī ir noticis.

Jau iepriekš Durberts bija uzlidojis uz ligzdas koka zariem, kas atrodas turpat blakus. Video redzams, ka arī šoreiz viņš centās nosēsties uz mazliet tālāka, čiekuriem apbērta egles zara, taču tas ērgļa svara ietekmē sāka liekties uz leju, tādēļ Durbertam nekas cits neatlika, kā vien lidot tālāk. Tā nu Durberts beidzot aizlaidās tālēs zilajās.

"Daba pati mazliet piepalīdzēja, pastūma ar neredzamu roku, lai Durberts saņemas pirmajam lidojumam," komentēja kāds dabas novērojumu portāla "Dabasdati.lv" foruma lietotājs.

Ligzdā Durberts atgriezās tikai nākamajā rītā pulksten 6.05. Viņa pirmais lidojums gan nevarēja būt ļoti ilgs. Visticamāk, brašais ērglis pēc tā ilgi sēdēja uz kāda zara un pārdomāja pieredzēto, kamēr saņēma dūšu atkal celties spārnos un atgriezties ligzdā. 

Jau pulksten 8.00 Durberts atkal bija drosmes pilns – savēcināja varenos spārnus un, vien īsu brīdi vilcinādamies, izlidoja no ligzdas. Kamerā bija labi redzams, ka brašais ērgļu zēns pa gaisu pārliecinoši mēroja ievērojamu gabalu.

Atgādināsim, ka Durberts ar tiešraides kameru aprīkotajā Durbes jūras ērgļu ligzdā izšķīlās naktī no 14. uz 15. aprīli par spīti tam, ka olu ar knābi bija apskādējusi vārna un daudzi neticēja, ka ērglēns vispār nāks pasaulē.

Jūras ērgļu ligzdā notiekošo tiešraidē var vērot vietnē "Dabasdati.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!