Ja saimnieks sunim mēdz iedot ēdienu no sava šķīvja, ķepainis visai ātri iemanās izmantot efektīvākos diedelēšanas meistarstiķus – skumju acu skatienu, galvas ielikšanu klēpī, ķepiņas pacelšanu vai uzlikšanu uz ceļgala, sērīgas nopūtas un smilkstēšanu. "Nu, kā viņam var neiedot?" nopūšas ne viens vien saimnieks, pasniedzot mīlulim kārtējo gardo kumosiņu. Diemžēl ļoti bieži suņa diedelēšana ar laiku kļūst nemitīga un apgrūtinoša. Kā rīkoties, lai suni no tās atradinātu, skaidrots nupat apgādā "Zvaigzne ABC" klajā nākušajā "Suņumīļa rokasgarāmatā".

"Iedosi velnam mazo pirkstiņu, paņems visu roku," – tāda ir latviešu tautas paruna, un tā ir ļoti labi attiecināma uz suņu diedelēšanu. Ja dosi, tad prasīs. Un, jo biežāk dosi, jo biežāk prasīs. Šajā ziņā suņa apetīte ir neremdināma. Viss, kas ir uz saimnieku galda un nav tik viegli dabūjams, dzīvnieka uztverē, protams, ir daudz kārdinošāks un garšīgāks nekā paša bļodiņā ieliktā barība.

Diemžēl, ja saimniekam ir "mīksta" sirds un kāds kumosiņš no viņa šķīvja ik pa brīdim ieceļo ķepaiņa mutē, tas var novest pie tā, ka suns atsakās no savas barības un vēlas ēst tikai saimnieku ēdienu. Šī problēma visbiežāk iet roku rokā ar dzīvnieka aptaukošanos un citām nebūšanām.

Kādēļ suns diedelē?

Foto: Shutterstock

Kādēļ suns diedelē ēdienu?

Suns lūdzas pēc kāda garda kumosiņa no saimnieku galda, jo ir sapratis, ka diedelēšana atmaksājas. Būtībā diedelēt sunim iemācām mēs paši. Pārtikas aiztikšana ar ķepu, smilkstēšana vai riešana, skatoties uz ēdienu, vai vienkārši sēdēšana cilvēkam blakus pie galda, nenovēršot skatienu no ēdiena, ir tādas uzvedības formas, kuras suns ir iemācījies.

Tas, ka suns diedelē barību, nenozīmē to, ka viņš jūtas izsalcis.

Kādēļ diedelēšanai nevajag padoties?

Kādēļ diedelēšanai nevajag padoties?

  • Tas var novest pie ēšanas problēmām – suns atsakās no savas barības un vēlas ēst tikai cilvēku ēdienu.
  • Suns, kuram iegaršojušies mūsu ēdieni, daudz biežāk mēdz zagt produktus no virtuves letes vai rakņāties pa atkritumu spaini, meklējot ēdienu pārpalikumus.
  • Tas var novest pie svara pieauguma un aptaukošanās.
  • Suņi, kurus pie galda pacienā tikai laiku pa laikam, iemācās, ka neatlaidība atmaksājas, un diedelē vēl uzcītīgāk.
  • Lielākā daļa ēdienu, kurus mēs lietojam, sunim ir pārāk sātīgi un var izraisīt gremošanas traucējumus.
  • Ēdienu pārpalikumi nenodrošina suni ar pilnvērtīgu uzturu.
  • Smalki kauli vai lielu kaulu šķembas var iesprūst sunim kaklā vai kaut kur gremošanas traktā.
  • Suņa atalgošana ar kārumiem zaudē savu nozīmi: kāpēc viņam vajag labi uzvesties, lai izpelnītos kārumu, ja viņš to pašu var panākt ar diedelēšanu?
  • Suņi ir attapīgi. Drīz vien viņi ubagos ne tikai pie galda, bet arī ikreiz, kad jūs atvērsiet ledusskapja durvis vai gatavosiet ēdienu.

Kā pārtraukt suņa diedelēšanu?

Foto: Shutterstock

Kā pārtraukt suņa diedelēšanu?

  • Nekad nebaro suni, kad sēdi pie galda, un parūpējies, lai to nedara arī neviens cits.
  • Iemāci sunim, ka par "ubagošanu" viņš netiks atalgots, un neatkāpies no šā lēmuma.
  • Suņa diedelēšana var būt tik uzstājīga un aizkustinoša, ka rodas vēlēšanās padoties, tomēr nedari to.
  • Atgādini sev, ka no tavām ēdiena druskām suns var pieņemties svarā un ka šāda barošana pie galda ir galvenais suņu gremošanas traucējumu cēlonis.
  • Paturi prātā, ka suņi iemācās to, ko mēs viņiem mācām, tādēļ, ja diedelēšana tiek atalgota, sunim tā ir kā mācību stunda.
  • Ievērot nevēlamu suņa rīcību ir viegli, bet labai uzvedībai mēs ne vienmēr pievēršam uzmanību, tomēr vajadzētu gan. Ievēro labu uzvedību un atalgo suni par to, bet par nepiemērotu izturēšanos ignorē viņu. Tas ne tikai iemācīs sunim, ka laba izturēšanās atmaksājas, – pozitīvi pastiprinājumi nostiprinās saikni starp jums.
  • Pārtika, kuru mēs ēdam, ne vienmēr ir kaitīga mūsu suņiem; problēmu rada tas, ka viņi diedelē. Zaļumi un citi veselīgi papildinājumi pie suņa parastās barības nāk viņam par labu, tikai šis cienasts ir jāpietaupa un jādod sunim kā atalgojums, ja viņš labi uzvedas.
  • Tomēr vajadzētu kontrolēt, kāda veida ēdienu sunim dod. Nav vēlams dot daudz treknu, vircotu un ļoti barojošu produktu.
  • Noskaidro, kāda barība no cilvēku galda sunim ir kaitīga. Četrkājainajam draugam, piemēram, nedrīkst dot šokolādi, vīnogas, rozīnes un sīpolus.
  • Atceries, ka nevēlamu uzvedību suns iemācās saimnieka rīcības iespaidā. Nekoriģējot vai pat veicinot (atalgojot) šādu uzvedību, mēs paši esam viņam apliecinājuši, ka viss ir kārtībā. Tomēr labāk ir dot iemeslu labai uzvedībai un konsekventi nepieļaut sliktu uzvedību.

Raksta tapšanā izmantota Heteres Danfijas "Suņumīļa rokasgrāmata. Kā saprast suņu valodu" ("Zvaigzne ABC").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!