Foto: Shutterstock
Ikviens suņa un kaķa īpašnieks zina – mīlulis ir jāvakcinē, tomēr ne visi šo jautājumu uztver pietiekami nopietni, mierinot sevi, ka pietiks ar poti mīluļa dzīves sākumposmā vai tad, kad jau radīsies nopietnas veselības problēmas. Patiesība ir citāda. Kas jāzina par dzīvnieku vakcināciju, "Purina Saimnieku skola" aicināja pastāstīt "Dzīvnieku veselības centra" direktoru un galveno veterinārārstu Aigaru Briņķi.

Kāpēc jāvakcinē mājdzīvnieki?

- Kāds jautās – kā gan izdzīvojuši visi suņi un kaķi, ko atceramies no bērnības, laukos brīvi pastaigājoties, kur tīk? Jāsaka godīgi – laimes spēle. Vai arī gluži vienkārši šo dzīvnieku mūžs būtu krietni vien garāks, ja tiem nebūtu skādējusi kāda slimība.

Ir ļoti daudz suņu un kaķu infekcijas slimību, no kurām var pasargāt tikai vakcinācija. Jāatceras, ka daļa suņu un kaķu dzīvo kā klaidoņi un nekad netiek vakcinēti, tāpēc tie kļūst par infekcijas slimību nēsātājiem un var apdraudēt mūsu mājdzīvniekus. Kucēni un kaķēni imunitāti pret vairākām infekcijas slimībām iegūst zīdīšanas periodā. Mātes piens satur antivielas, kas pasargā jaunos dzīvniekus to pirmajās dzīves nedēļās.

Drīz pēc zīdīšanas perioda kucēni un kaķēni zaudē spēju pretoties šīm infekcijas slimībām, bet vakcinācija atjauno viņu imunitāti. Sākumā dzīvniekiem jāiziet noteikts vakcināciju kurss, un turpmāk visas dzīves laikā ir nepieciešama ikgadējā vakcinācija. Jebkurā gadījumā veterinārārsts izstrādā vakcinācijas shēmu tieši tavam mīlulim, atkarībā no viņa saslimšanas riskiem, kurai tiek sekots dzīvnieka dzīves laikā.

Kādas vakcīnas vajadzīgas kucēnam?

- Kucēni jāvakcinē pret gaļēdāju mēri, infekciozo hepatītu, parainfluenci, parvo vīrusu un leptospirozi, sākot no astoņu nedēļu vecuma, un turpmāk jāveic vakcinācijas (atkārtojot ik pēc trīs līdz četrām nedēļām). Minimums ir divas vai trīs potes.

Vakcīnu skaits un iedarbība atkarīgi no vairākiem faktoriem: vakcīnas firmas, suņa vecuma un šķirnes, kā arī laika perioda, cik ilgi kucēns zīdis mātes pienu.

Piemēram, dažu šķirņu suņiem, tādiem kā tīršķirnes rotveileriem, dobermaņiem, Stafordšīras terjeriem un pitbulterjeriem, nepieciešama papildu vakcinācija pret gaļēdāju mēri, infekciozo hepatītu, parainfluenci, parvo vīrusu, kad tie sasnieguši četru līdz piecu mēnešu vecumu.
Vakcinācija pret trakumsērgu tiek veikta, kad kucēns sasniedzis trīs mēnešu vecumu. Savukārt vakcinācija pret suņu klepu un Laima slimību ir ieteicama, ja sunim ir reāls risks saslimt ar šīm infekcijas slimībām.

Risks saistībā ar klepu pastāv, ja mīluļi tiek vesti uz izstādēm, suņu skolām, parkiem un regulāri nonāk kontaktā ar citiem suņiem. Risks iegūt Laima slimību pastāv, ja suns uzturas mežā vai dārzā (vietās, kur iespējams dabūt ērces). Potēšanās pret Laima slimību ir pretrunīgi vērtēta – vislabāk šo jautājumu izrunāt ar mīluļa veterinārārstu.

Kādas vakcīnas vajadzīgas kaķēnam?

- Kaķēnus jāvakcinē pret kaķu infekciozo rinotraheītu, kalici vīrusu, panleikopēniju, sākot no deviņu nedēļu vecuma. Vakcinācija pret kaķu leikēmiju un kaķu imūndeficīta vīrusu, ko arī veic no astoņu nedēļu vecuma (ik pēc trīs līdz četrām nedēļām), ir nepieciešama, ja dzīvniekam rodas inficēšanās risks ar šīm slimībām.

Vakcinācijas atkārto, līdz kaķēns sasniedz trīs vai četru mēnešu vecumu. Vakcinācija pret trakumsērgu tiek veikta, kad kaķēns ir sasniedzis trīs mēnešu vecumu.

Kā lai atceras vakcinācijas shēmu?

- Veterinārajā klīnikā tu saņemsi suņa vai kaķa vakcinācijas grāmatiņu ar norādēm par to, kuras vakcīnas un kad tavs dzīvnieks ir saņēmis, kā arī – kad ir nepieciešama nākamā vakcīna. Ir klīnikas, kas sūta atgādinājuma kartiņu, lai tu neaizmirstu par nākamās vakcinācijas termiņu. Atceries – ir ļoti svarīgi, ka dzīvnieks pirms vakcinācijas tiek klīniski izmeklēts.

Esi atbildīgs pret sava mīluļa veselību un pagarini tā mūžu un labsajūtu!

Aptauja

Īsumā par "Purina Saimnieku skolu"

Purina Saimnieku skola ir sociāla iniciatīva, kuras mērķis ir izglītot mājdzīvnieku saimniekus par dzīvnieku labturību, kā arī veidot to turēšanas kultūru Latvijā. Saimnieku skola ar "Purina" atbalstu atklāta 2015. gada aprīlī.

Saimnieku skolas iniciatīvas pamatā ir ideja, ka pārdomāta un godprātīga attieksme pret dzīvnieku rada abpusēji emocionāli bagātāku dzīvi. "Purina Saimnieku skola" iestājas par ideju, ka atbildīga attieksme un pilnīgas zināšanas par mājdzīvnieku uzturēšanu veicina sabiedrības labklājību kopumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!