Daļa kaķu mēdz zīst saimnieka ausu ļipiņu vai paši savu priekšķepu. Kāds ir šī mulsinošā murrātāju paraduma cēlonis, skaidrots nupat apgādā "Zvaigzne ABC" klajā nākušajā "Kaķumīļa rokasgrāmatā".

Ar šo uzvedību kaķis atdarina mātes pupa zīšanu, un šis process viņam ir ļoti nomierinošs. Kaķēniem ieteicams palikt kopā ar māti, kā arī ar brāļiem un māsām vismaz līdz astoņu nedēļu vecumam. Ja tas nav iespējams, kaķēns, kas atšķirts no savas mātes, var sākt zīst, piemēram, savu priekšķepu vai, visbiežāk, saimnieka auss ļipiņu.

Ja kaķēns pāragri atšķirts no mātes, viņš nav saņēmis pietiekami daudz rūpju un mīlestības, un tas arī visbiežāk ir šādas uzvedības izskaidrojums. Daudzos gadījumos kaķi, kam ir šāds ieradums, savulaik nav pienācīgi atšķirti no kaķenes pupa vai arī atšķirti pārāk agri.

Dažiem saimniekiem šis paradums netraucē, taču tas var kļūt apgrūtinošs, piemēram, ja kaķis šādi no rītiem (ļoti agri!) modina saimnieku.

Vislabākais līdzeklis šādas uzvedības novēršanai ir ikreiz, kad kaķis to dara, piecelties kājās – tad viņš būs spiests to pārtraukt. Pēc tam piecas minūtes kaķi vajadzētu pilnīgi ignorēt, proti, neuzlūkot un vispār nekādi neizrādīt, ka mani viņa klātbūtni.

Ja kaķim šis zīšanas paradums nav kļuvis kompulsīvs*, tad, pakāpeniski radināts pie šādas atbildes reakcijas, dzīvnieks ar laiku sapratīs, ka šis paradums viņam nesniedz to, ko viņš bija cerējis, – labsajūtu vai uzmanības pievēršanu.

Tajā pašā laikā ieteicams kaķim nopirkt košļājamas rotaļlietas. Un laikā, kad kaķis nezīž auss ļipiņu, nevajadzētu skopoties ar uzmanības un mīlestības apliecinājumiem.

* Kompulsīva uzvedība ir tāda, ko kaķis veic piespiedu kārtā kā apmātību, lai mazinātu trauksmi. Piemēram, cilvēkiem kompulsīva uzvedība ir nagu graušana.

Informācija no Heteres Danfijas "Kaķumīļa rokasgrāmatas" ("Zvaigzne ABC").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!