14. jūlija rītā īsi pirms pulksten 11.00 ar tiešraides kameru aprīkotajā Zemgales melno stārķu ligzdā noticis dramatisks negadījums – viens no jau prāvajiem mazuļiem, kuram teju teju vajadzēja sākt lidot, zaudēja līdzsvaru un nokrita no ligzdas koka.

Abi melno stārķu mazuļi, kuri izšķīlās maija vidū, jau labu laiku aktīvi vingrināja spārnus, lai drīzumā dotos savā pirmajā lidojumā. Sparīgi vēzējot spārnus, stārķēni jau bija nodemonstrējuši spēju uz brīdi pacelties dažus centimetrus virs ligzdas.

Pavisam nesen abi Zīļuki, kā tos mīļi dēvē pastāvīgie ligzdas vērotāji, jau bija kļuvuši gana drosmīgi, lai izkāptu no ligzdas un pastaigātos pa tai līdzās esošo zaru. Diemžēl viena no šādām reizēm, kad uz zara atradās abi stārķēni, beidzās bēdīgi, jo stārķu meitene bija izdomājusi pa visai šauro zaru paiet garām brālītim, lai tiktu atpakaļ ligzdā. Sašūpojās abi, taču labāka līdzsvara izjūta izrādījās brālītim, un māsiņa, atskanot zaru brakšķēšanai, novēlas no ligzdas koka.

Ornitologs Jānis Ķuze norādīja: "Spriežot pēc skaņām, stārķēns no ligzdas nolidoja, nevis nokrita kā akmens, kas vieš cerību, ka tas nebūs satraumējies."

Skatoties videoierakstu, tiešām pārmaiņus zaru brakšķēšanai ir dzirdama spārnu vēzēšana, kas varētu būt amortizējusi kritienu.

Jānis Ķuze informēja, ka ir zināmi gadījumi, kad vecāki no ligzdas izkritušu stārķēnu veiksmīgi izbaro uz zemes.

Tomēr šovakar ligzdas vietu apmeklēs vai nu viņš vai ornitologs Māris Strazds, kurš ir melno stārķu monitoringa vadītājs Latvijā, lai novērtētu situāciju un pieņemtu lēmumu, kā tālāk rīkoties. Ir jānoskaidro, vai māsiņa ir guvusi kādas traumas, un jāskatās, vai vecāki baro tikai ligzdā palikušo stārķēnu, vai laižas lejā arī pie izkritušā.

Turpmākajiem notikumiem Zemgales melno stārķu ligzdā var sekot līdzi portālā "Dabasdati.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!