Veterinārārsti nepaguruši ik vasaru brīdina, ka kaķi nedrīkst atstāt nepieskatītu pie atvāzta pakešu loga, jo, ieraudzījis kādu putnu, vai vienkārši ziņkārības vadīts mincis var mēģināt pa nelielo spraugu izspraukties un tur iesprūst. Diemžēl arī šovasar klīnikās nonāk kaķīši ar nopietnām traumām pēc nokļūšanas šādā slazdā, turklāt ne visus izdodas glābt. Lūdzām "Dzīvnieku veselības centra" dakteri Ingu Bērziņu pastāstīt, kādēļ kaķim iesprūst spraugā starp atvāztu loga vērtni un rāmi ir tik bīstami.

"Gadās, ka kaķis, cenšoties no šī slazda tikt ārā, sakustina loga vēršanas mehānismu un burtiski tiek saspiests starp vērtni un loga rāmi. Taču arī tad, ja tas nenotiek, karāšanās uz vēdera loga spraugā kaķim ir ļoti bīstama, jo vēders zem kaķa svara tiek saspiests un tajā nosprostojas asinsrite. Ja kaķis šādā stāvoklī atrodas ilgi, tas beidzas ar pakaļkāju daļēju vai pilnīgu paralīzi, kas ir neatgriezeniska," skaidro veterinārārste Inga Bērziņa.

Saviem spēkiem kaķis nespēj no šīm lamatām izkļūt, lai kā censtos, bet izmisīgo pūliņu rezultātā var tikt pie nopietnām vēdera dobuma iekšējo orgānu vai mugurkaula traumām. Kaķim var arī tikt saspiesta diafragma vai plaušas, kā ietekmē viņš vienkārši nosmok.

Var gadīties jebkuram kaķim

Cilvēki bieži saka: "Bet mans kaķis par puspievērto logu neliekas ne zinis!" Tomēr var pienākt brīdis, kad viņam šaurā sprauga piepeši kļūst interesanta. Jebkuram mincim, pat visslinkākajam un gausākajam, var pamosties mednieka instinkts, redzot gar logu aizlidojam putnu, tauriņu, kukaini vai vēja nestu lapu.

"Vissliktāk, ja saimnieks atstāj logu vēdināšanās režīmā uz visu dienu, kamēr pats atrodas darbā. Ja kaķis logā iesprūst agri no rīta, viņš ir spiests saimnieku tur gaidīt kādas desmit stundas. Tad rezultāts diemžēl bieži ir letāls," stāsta daktere.

Arī kritieni no loga – ļoti bīstami

Ar nopietnām traumām veterinārajā klīnikā vasaras sezonā nonāk arī kaķi, kuri izkrituši pa logu. Daudzi saimnieki ļauj kaķim brīvi staigāt pa ārējo palodzi. Minkam paslīd kāja vai, uz samērā šaurās palodzes apgriežoties iešanai pretējā virzienā, pieviļ līdzsvara izjūta un dzīvnieks nokrīt lejā.

"Cilvēkiem ir maldīga pārliecība, ka kaķim kritiens no augstuma nevar skādēt, jo dzīvnieks tā laikā spēj sagriezties ar kājām uz leju. Jā, šī unikālā spēja kaķiem nereti palīdz izvairīties no nopietnām traumām, tomēr ne vienmēr. Lai cik dīvaini tas nešķistu, visbiežāk kaķi pie nopietnām traumām tiek, krītot no salīdzinoši neliela augstuma – otrā vai trešā stāva, jo tad gluži vienkārši nepagūst sagriezt ķermeni tā, lai nokristu uz kājām. Kritiens bieži beidzas ar ekstremitāšu vai mugurkaula lūzumiem, ja kaķis nokrīt uz nelīdzena pamata, piemēram, uz paliela akmens vai malkas grēdas. Tad arī apgriešanās uz kājām nelīdz. Kaķim paveicas tikt cauri vien ar izbīli, ja viņš piezemējas uz līdzena pamata, mīkstā zālītē vai smiltiņās," skaidro Inga Bērziņa.

Kā izvēdināt mājokli, neapdraudot kaķi?

Bet, kā gan vasarā glābties no karstuma, ja logus nevar ne pavisam atvērt, ne atstāt vēdināšanas režīmā? Kaķim taču aizliegt tuvoties logam nav iespējams, bet uzmanīt murrātāju ik minūti arī nav reāli.

Var, vēdinot telpu, kaķi ielikt citā istabā. Bet veikalos ir pieejamas dažādas ierīces, kas ļauj logu turēt vaļā visu dienu, neraizējoties par kaķa drošību. Piemēram, pakešu logiem var iegādāties speciālus ierobežotājus, kas ļauj loga vērtni atvāzt vien tik šaurā spraugā, pa kādu kaķis nevar izbāzt galvu.

Var loga rāmim no ārpuses piestiprināt (ar nagliņām, kniedēm vai kā citādi) izturīgu plastmasas vai metāla sietu – tad logu varēs turēt plaši atvērtu kaut visu dienu, un murrātājs pie tā varēs ziņkārīgi ostīties. Pretodu tīkli šim nolūkam gan nederēs, jo ir pārāk neizturīgi un plāni – kaķis tos var mierīgi pārplēst.

Pakešu logiem var iegādāties speciālas, pie loga rāmja stiprināmas aizsargrestītes, kas aizsedz spraugu, kad logs ir vēdināšanas režīmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!