Foto: no "Dabasdati.lv"
Šodien, 14. jūlijā, pulksten 17.39 ornitologs ar tiešraides kameru aprīkotajā Zemgales melno stārķu ligzdā iecēla atpakaļ no rīta izkritušo stārķu meitēnu, kas vēl nav apguvis lidotprasmi, lai ligzdā atgrieztos pats.

Lai gan daudzi ligzdas vērotāji bija noraizējušies, ka stārķēns, krītot lejā no ligzdas koka, varētu būt guvis nopietnas traumas, ornitologs Māris Strazds ar saviem palīgiem māsiņu atrada sveiku un veselu. Tika pieņemts lēmums nogādāt pagaidām vēl nelidojošo stārķu meiteni atpakaļ ligzdā.

Turpretī brālis, sadzirdējis cilvēku rosību zem koka, kādu laiku pirms māsiņas iecelšanas atpakaļ ligzdā šodien devās savā pirmajā lidojumā. Cik ļāva redzēt tiešraides kamera, tas izdevās ļoti pārliecinošs. Kāds ligzdas vērotājs portāla "Dabasdati.lv" forumā komentēja: "Smuki aizlidoja, it kā visu laiku to būtu darījis."

Jau ziņots, ka abi melno stārķu mazuļi, kuri izšķīlās maija vidū, jau labu laiku aktīvi vingrināja spārnus, lai drīzumā dotos savā pirmajā lidojumā. Sparīgi vēzējot spārnus, stārķēni jau bija nodemonstrējuši spēju uz brīdi pacelties dažus centimetrus virs ligzdas.

Pavisam nesen abi Zīļuki, kā tos mīļi dēvē pastāvīgie ligzdas vērotāji, jau bija kļuvuši gana drosmīgi, lai izkāptu no ligzdas un pastaigātos pa tai līdzās esošo zaru.

Diemžēl viena no šādām reizēm, kad uz zara atradās abi stārķēni, beidzās bēdīgi, jo stārķu meitene bija izdomājusi pa visai šauro zaru paiet garām brālītim, lai tiktu atpakaļ ligzdā. Sašūpojās abi, taču labāka līdzsvara izjūta izrādījās brālītim, un māsiņa, atskanot zaru brakšķēšanai, novēlas no ligzdas koka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!