Foto: Shutterstock
Spoža spalva, stipri zobi, labs garastāvoklis – sabalansēts un veselīgs ēdiens uztur tavu mīluli teicamā formā un sniedz pozitīvas emocijas. Kuros produktos atrodamas vērtīgās vielas, un kas būtu nepieciešams tavam kaķim? Purina Saimnieku skola kopā ar "Dzīvnieku veselības centra" veterinārārsti Dr. Lieni Dindoni iepazīstina ar pamata uzturvielām, kas iekļaujamas mīluļa ēdienkartē.

"Ja dzīvnieks pierod pie sliktas barības, šo ieradumu ir grūti mainīt. Mājdzīvnieki, ēdot pārāk daudz ogļhidrātu, paliek resni, un veidojas diabēts. Kaķi ir gaļas ēdāji, kuriem nepieciešamas olbaltumvielas un zems ogļhidrātu daudzums – tas jāņem vērā, izvēloties kaķu barību. Vēlams sekot līdzi barības saturam, kas norādīts uz etiķetes," stāsta Liene Dindone, "Dzīvnieku veselības centra" veterinārārste.

Zemāk atradīsi skaidrojumus dažādiem terminiem, ar ko sastopas saimnieki, izvēloties barību savam mīlulim.

Pamatā tev jāzina, ka…

* Olbaltumvielas nodrošina enerģijas atbrīvošanos, piedalās asins recēšanas, kā arī muskuļu, ādas, matu, antivielu, enzīmu, hemoglobīna un hormonu veidošanās procesos. Ar olbaltumvielām kaķi uzņem lielāko daļu tiem nepieciešamās enerģijas. Kaķiem ir nepieciešams lielāks olbaltumvielu daudzums nekā suņiem. Olbaltumvielām ir jāveido 25– 40% no kaķu kopējā uztura, jo enzīmi kaķa ķermenī strādā ātrāk. Labi olbaltumvielu avoti suņiem un kaķiem ir putna, jēra un liellopa gaļa, zivis un aknas.

* Tauki rada 2,25 reižu vairāk enerģijas, nekā to dara olbaltumvielas vai ogļhidrāti. Tauki ir organismam svarīgo taukskābju avots, tie arī nodrošina taukos šķīstošo vitamīnu (A, D, E un K) uzsūkšanos. Daži tauku veidi ir neatņemama uztura sastāvdaļa. To funkcijas organismā iekļauj gan nervu impulsu pārraidi, gan žultsskābes veidošanu (kas veicina barības sagremošanu un uzsūkšanu), gan ķermeņa termoregulāciju. 

Tauki uzlabo barības garšu un palīdz sagremot ēdienu. Ja dzīvnieks neuzņem pietiekami daudz tauku, tā āda un apmatojums izskatās neveselīgi. Ja tauku trūkums ir stipri izteikts, dzīvnieks lēnāk aug, zaudē svaru un ir uzņēmīgāks pret dažādām infekcijām.

* Ogļhidrāti nodrošina enerģiju. Uzturvielu un vielmaiņas ziņā paši svarīgākie ogļhidrāti ir glikoze, fruktoze un galaktoze. Rūpnieciski ražota kaķu barība satur šos cukurus un cieti, kas kaķa organismā ir enerģijas avoti.

* Minerālvielas regulē šķidruma līdzsvaru organismā, piedalās vielmaiņas procesos, veido stiprus kaulaudus un zobus. Svarīgākās minerālvielas ir kalcijs, fosfors, dzelzs, mangāns un kālijs. Rūpnieciski ražotās kaķu un suņu barības sastāvā ir iekļautas visas dzīvniekam nepieciešamās minerālvielas pareizās proporcijās. Nesabalansēts minerālvielu daudzums kaķim vai sunim var būt bīstams.

* Vitamīni – dabiskas izcelsmes uzturvielas, kas nepieciešamas sekmīgiem vielmaiņas procesiem. Kā enzīmu sastāvdaļa un ķīmisko reakciju katalizatori tie piedalās reakcijās, kuras organismā norisinās enzīmu klātbūtnē. Vitamīni īsteno vēl citas svarīgas funkcijas – tie labvēlīgi ietekmē imūnsistēmu, redzi, kaulu uzbūvi, muskuļus un locītavas, kā arī antioksidantu veidošanos. 

Vitamīnus iedala divās grupās: taukos šķīstošajos (A, D, E un K) un ūdenī šķīstošajos (B un C). Taukos šķīstošie uzkrājas tauku šūnās, un ūdenī šķīstošie tiek izvadīti ar urīnu. Kaķu uzturā nav īpaši nepieciešami B12, C un K vitamīni. Gluži tāpat kā minerālvielas, arī vitamīnu daudzumam uzturā ir jābūt rūpīgi sabalansētam – pārāk liels kāda vitamīna daudzums var būt kaitīgs, taču tikpat lielu ļaunumu var nodarīt kāda cita vitamīna trūkums.

Pievērs uzmanību arī tādām vielām kā...

* Aminoskābes veicina ķermeņa audu augšanu un attīstību. Ja suņu vai kaķu barība satur aminoskābes, tas norādīts uz etiķetes. L-lizīns un D, L-metionīns – ir pamata aminoskābes, kam ir liela nozīme muskuļu audu veidošanās un uzturēšanas procesā. Stiprina organisma imūnsistēmu.

Taurīns ir viena no pamata aminoskābēm, kas palīdz saglabāt veselu sirdi un labu redzi. Kaķiem taurīna uzņemšana pietiekamā daudzumā ir īpaši svarīga, jo organisms pats nespēj taurīnu sintezēt. Rūpnieciski ražotā barība satur precīzu kaķiem un kaķēniem nepieciešamo taurīna devu.

* Antioksidanti stiprina kaķa un suņa imūnsistēmu, iznīcina brīvos radikāļus un palīdz saglabāt līdzsvaru ķermeņa šūnās. Labs antioksidantu piemērs ir E vitamīns.

* Dzelzs sulfāts – nozīmīgs dzelzs avots daudzu rūpnieciski ražotu kaķu un suņu barību sastāvā. Veicina hemoglobīna veidošanos un skābekļa transportēšanu asinīs.

* Kālija hlorīds. Rūpnieciski ražotās kaķu un suņu barības sastāvā esošais kālija hlorīds palīdz uzturēt šķidruma līdzsvaru organismā, veicina enzīmu, muskuļu un nervu sistēmas darbību.

* Laktoze ir piena sastāvā esošs cukurs, kuru kaķa vielmaiņai ir grūti pārstrādāt. Šī iemesla dēļ nekad kaķi nebaro ar govs pienu – tas var izraisīt caureju. Baro mīluli ar rūpnieciski ražotu pienu, kura sastāvā nav laktozes.

* Lipīdi. Saistībā ar uzturu termins "lipīdi" bieži vien tiek lietots kā sinonīms vārdam "tauki". Tomēr visi tauki ir lipīdi, un ne visi lipīdi ir tauki. Lipīdiem ir būtiska nozīme dažādu ķermeņa funkciju nodrošināšanā: tie piedalās enerģijas uzglabāšanā, ietekmē šūnu membrānas attīstību, ir hormonu un vitamīnu sastāvā.

Pārāk liels atsevišķu lipīdu, īpaši holesterīna un nepiesātināto taukskābju, daudzums organismā veicina saslimstību ar sirds un citām slimībām.

* Omega taukskābes. Omega-3, omega-6 un omega-9 nepiesātinātās taukskābes labvēlīgi ietekmē locītavas un imūnsistēmas darbību. Tās ir svarīgas normālas ādas un apmatojuma stāvokļa uzturēšanai, regulē vielmaiņu un palīdz novērst iekaisuma procesus. Kaķu barībā visbiežāk izmantotais taukskābju avots ir treknas zivis.

Ja tev ir jautājumi vai neskaidrības, noteikti konsultējies ar veterinārārstu.

Par Purina Saimnieku skolu

Purina Saimnieku skola ir sociāla iniciatīva, kuras mērķis ir izglītot mājdzīvnieku saimniekus par dzīvnieku labturību, kā arī veidot to turēšanas kultūru Latvijā. Saimnieku skola ar "Purina" atbalstu atklāta 2015. gada aprīlī. Saimnieku skolas iniciatīvas pamatā ir ideja, ka pārdomāta un godprātīga attieksme pret dzīvnieku rada abpusēji emocionāli bagātāku dzīvi. Purina Saimnieku skola iestājas par ideju, ka atbildīga attieksme un pilnīgas zināšanas par mājdzīvnieku uzturēšanu veicina sabiedrības labklājību kopumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!