Borderkollijs regulāri tiek pieminēts desmit gudrāko suņu šķirņu sarakstos, turklāt visbiežāk godpilnajā pirmajā trijniekā. Un ne velti! Šis suns ir izcili apķērīgs un priekšzīmīgs skolnieks – ļoti ātri apgūst jaunas komandas un trikus, turklāt nav skubināms tos izpildīt, jo borderkollijam patīk iepriecināt savu saimnieku. Borderkollijs ir ļoti uzticīgs un mīlošs pret saviem cilvēkiem, taču, pirms šīs šķirnes suni iegādāties, jāapdomā, vai spēsi tam veltīt pietiekami daudz laika – tam nepieciešama liela fiziskā slodze un prāta rosināšana.

Borderkollijs ļoti mīl darboties, ir gudrs, apķērīgs, vērīgs, uzmanīgs, dzīvespriecīgs un modrs.

Šis suns stipri pieķeras savam saimniekam un viņa ģimenei. Viņš ir loti apņēmīgs un drosmīgs. Ļoti ātri apgūst jaunas lietas, turklāt dara to ar lielu degsmi un aizrautību.

Ar savu augsto intelektu un vēlēšanos izpatikt savam saimniekam borderkollijs ir pazīstams visā pasaulē.

Ja borderkollijs ir fiziski aktīvs un pietiekami nodarbināts, kontaktēšanās ar citiem suņiem, mājdzīvniekiem un bērniem tam sagādā prieku. Ja viņam nebūs, ko darīt, viņš pats sameklēs sev darbu, piemēram, "ganīs" saimnieka bērnus.

Šis suns vienmēr ļoti cenšas iepriecināt savu saimnieku. Vārdu sakot, viņš dzīvo tāpēc, lai varētu dienu no dienas saimniekam kalpot. Ar sēdēšanu blakus uz dīvāna gan borderkollijam nepietiks. Tam fiziskās aktivitātes vajadzīgas kā gaiss, citādi borderkollijs burtiski nevar sev atrast vietu. 

Tiem, kuri vēlas, lai mīlulis gūtu labus panākumus kādā suņu sporta veidā, borderkollijs ir īsta debesu dāvana. Tiem, kuri vēlas rāmu ģimenes mīluli, šis suns nebūs labākā izvēle. 

Gandrīz visiem borderkollijiem piemīt dabiskas dotības ganīt aitas.

Borderkollija izskats

Borderkollijs ir graciozs, atlētisks, gudrs suns ar nevainojamām ķermeņa proporcijām un plūstošām aprisēm. Suņa augstums skaustā ir aptuveni 53 centimetri, bet kuces ir mazliet mazākas.

Boderkollijam ir samērā plats, vidēji īss, spēcīgs purns, kas deguna virzienā sašaurinās. Sunim ir ovālas, brūnas vai zilas acis ar lāsumiem un gudrs skatiens. Ausis ir vidēji lielas, saslietas vai pussaslietas, atrodas tālu viena no otras.

Borderkollijam ir samērā gara, zemu novietota aste, kura satraukuma brīžos var būt pacelta (bet ne virs muguras).

Borderkollijam ir vidēji garš, spīdīgs apmatojums ar biezu pavilnu. Šķirnes standarts pieļauj visas krāsas ar nosacījumu, ka baltā krāsa nedrīkst dominēt. Parasti borderkollija kažoks ir melnbalts. Tas var būt vienkrāsains, divkrāsains, trīskrāsains un lāsumains.

Borderkollija aktivitāte

Foto: PantherMedia/Scanpix
Borderkollijam nepieciešama liela fiziskā slodze un prāta rosināšana. Nonīcis bezdarbībā, suns, nezinādams, kur likt kūsājošo enerģiju,  sāk nevēlami uzvesties, un var pat kļūt agresīvs. Šīs šķirnes sunim nepietiek ar fiziskiem vingrinājumiem vien, viņam "asinīs" ir strādāt, jo borderkollijs ir radīts kā darba suns, sākotnēji (un daudzviet joprojām) – aitu gans. 

Borderkollijam jāuzdod dažādi uzdevumi, kuru izpildīšanai vajadzīgs ne vien spēks un veiklība, bet arī prāts. Nav nekāds brīnums, ka tādos suņu sporta veidos kā veiklības un paklausības sacensībās, aitu suņu lauka pārbaudēs un flaibolā borderkolliji parasti ir līderu pulkā. 

Borderkollija kopšana

Borderkolllija kažoks neprasa daudz rūpju. Lai tas izskatītos kopts, kažociņu vajadzētu reizi nedēļā izsukāt.

Borderkollija izcelsme

Lielbritānijā no aptuveni 600. gada p.m.ē. līdz m.ē. 50. gadam dažādas ķeltu ciltis iedibināja lauksaimniecības un ganību lopkopības tradīcijas, tostarp arī sāka audzēt aitas. Darbam ar ganāmpulkiem šajā apvidū tika radītas daudzas aitusuņu šķirnes: Velsas aitusuns, melnbrūnais terjers, Velsas kalnusuns, Šetlendas aitu suns (šeltijs), bārdainais kollijs, senangļu aitusuns, skotu kollijs un citi.

Borderkollijs veidojies Skotijas un Aglijas pierobežā; tas cēlies no darba suņiem, bet oficiāli šķirni sāka veidot tikai 19. gadsimtā, kad to nosauca par darba aitusuni. Tagadējais nosaukums šķirnei tika dots 1915. gadā, lai atšķirtu to no citiem kolliju veidiem.

Karalienei Viktorijai (1819–1901) 19. gadsimta 40. gados bija divi darba kolliji, kurus turēja karaliskajā suņu audzētavā, bet šo šķirni patiesi atbalstīt viņa sāka 19. gadsimta 60. gados. Pirmais borderkollijs, ko karaliene turēja mājās, bija Šarps. Citi favorīti bija Nobls III, kurš attēlots daudzās gleznās, un baltā kucīte Nenija.

Lielbritānijā (Velsā) 1873. gadā notika pirmās aitu ganu suņu sacensības, kurās borderkollliji parādīja lielisku sniegumu. Skatītāji bija ļoti pārsteigti par prasmīgajiem suņiem, kurus to saimnieki vadīja tikai ar svilpieniem un žestiem.

Raksta tapšanā izmantotā literatūra
* Esteres Ferhūfas-Ferhallenas enciklopēdija "Suņi" (Zvaigzne ABC),
* Temzinas Pikerelas grāmata "Suņa gars. Ilustrēta vēsture" (Zvaigzne ABC).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!