Foto: Shutterstock
Kad kaķis ir saritinājies kamoliņā, bieži var izdzirdēt liegu un patīkamu murrāšanu. Šajā brīdī pieskaroties mīlulim, jūtama viegla vibrācija. Tas ir apmēram tā, it kā kaķis tev sūtītu miera viļņus. Jā, kaķi murrā, kad jūtas apmierināti ar dzīvi, taču ne tikai tad. Citus kaķu murrāšanas iemeslus skaidrojis portāls "WebMD.com".

Nevajadzētu pieņemt, ka murrāšana automātiski nozīmē – mincis ir labā omā. Kaķi murrā arī, lai izteiktu citas emocijas un vēlmes.

Kas notiek, ja pacel kaķi rokās un ilgi turi? Viņš sāk murrāt. Vai tāpēc, ka viņam tas patīk, vai tomēr tāpēc, ka jūtas satraukts? Var būt gan tā, gan tā.

Lai gan nekad nevari būt absolūti drošs par to, ko kaķis vēlas pavēstīt, kad murrā, dzīvnieku ekspertu pētījumu rezultāti, izanalizējot konkrēto situāciju, ļauj veikt diezgan precīzus minējumus.

1. Kaķis ir laimīgs

Foto: Shutterstock

1. Kaķis ir laimīgs

Tavs mīlulis izskatās absolūti relaksēts. Iespējams, viņš šajā brīdī guļ uz muguras, acis ir puspievērtas un aste miera stāvoklī. Ja kaķis murrā, ir diezgan droši, ka tas signalizē – viņš šajā mirklī jūtas ļoti apmierināts ar dzīvi un ērto vietiņu, kur iekārtojies.

Šādā gadījumā murrāšana ir tas pats, kas plats smaids.

2. Kaķis ir izsalcis vai vēlas kaut ko

2. Kaķis ir izsalcis vai vēlas kaut ko

Daži kaķi murrā, kad pienācis laiks ēdienreizei. Britu zinātnieki salīdzinājuši murrāšanu, kad kaķi jūtas izsalkuši, un murrāšanu, kad ēdiens nav viņu prātā. Secinājums – tā izklausās citādi.

Kad kaķi murrā, jo vēlas ēst, tie ierasto murrāšanu kombinē ar žēlu "raudāšanu" vai ņaudēšanu, kas mazliet līdzinās zīdaiņa raudām. Eksperti konstatējuši, ka cilvēki lielākoties spēj sajust atšķirību starp šīm murrāšanām, un attiecīgi reaģē.

3. Emocionālās saiknes veidošana starp māti un kaķēnu

Foto: Shutterstock

3. Emocionālās saiknes veidošana starp māti un kaķēnu

Kaķēni sāk murrāt, kad tie ir vien dažas dienas veci. Tas ir veids, kā viņi liek mammai saprast, kur viņi ir vai ka viņi jūtas labi.

Murrāšana arī palīdz kaķēniem nostiprināt emocionālo saikni ar savu māti. Kaķu mamma murrāšanu bieži izmanto šūpuļdziesmas vietā.

4. Sāpju remdēšana un pašdziedināšanās

4. Sāpju remdēšana un pašdziedināšanās

Lai arī murrāšana prasa enerģiju, daudzi kaķi murrā, kad ir ievainoti vai jūt sāpes.

Tas, visticamāk, ir veids, kā kaķis sevi nomierina, gluži kā cilvēkbērns, kurš sūkā īkšņi, lai justos labāk.

Daži pētījumi liecina, ka murrāšana kaķiem turklāt palīdz ātrāk atveseļoties. Zemās frekvences vibrācijas, kas, kaķim murrājot, izplatās visā ķermenī, spēj:

  • veicināt kaulu un brūču dzīšanu,
  • normalizēt elpošanu,
  • sekmēt muskuļu atjaunošanos un cīpslu bojājumu dzīšanu,
  • mazināt sāpes un tūsku.

Iespējams, tas ir izskaidrojams, kādēļ kaķi bieži izdzīvo pēc kritieniem no ļoti liela augstuma, un tiem pēc operācijām sarežģījumi rodas daudz retāk nekā suņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!