Foto: "Purina"

Attiecības ar kaķi vai suni varētu salīdzināt ar laulāto kopdzīvi – pielāgoties un saprasties ir māksla. Ko darīt, lai tev būtu labas attiecības ar kaķi vai suni, ar ko pavadīsi kopā desmit vai pat divdesmit gadu? Zoopsiholoģe Inga Cerbule un Purina Saimnieku skola sniedz padomus, kuros vērts ieklausīties.

Izvēlies piemērotu draugu

Ņem vērā vairākus aspektus, ņemot aizgādībā suni vai kaķi. Izvēlies savai dzīves vietai, videi un pieredzes līmenim piemērotu dzīvnieku.

Apmāci savu mājdzīvnieku

Kad esi izvēlējies savu mājdzīvnieku (suni vai kaķi), rūpējies par tā apmācību un socializēšanu ar citiem dzīvniekiem un cilvēkiem. Ieteicams apmeklēt speciālistu, piemēram, kinologu vai zoopsihologu, kas pastāstīs un parādīs vingrinājumus individuālajās vai grupu nodarbībās.

Izvēlies progresīvas apmācību metodes

Izvēlies paklausības instruktoru, kas strādā ar progresīvām metodēm un prot motivēt dzīvnieku, kā arī saprotamā veidā tev paskaidrot, kas, kā un kādēļ jādara. Izvairies no "vecās skolas" dresētājiem, kam darbs balstās uz suņa fizisku sodīšanu un balss pacelšanu. Apmācībām jānotiek mierīgā un pozitīvā gaisotnē. Ņem vērā, ka stress kavē uzņemt jaunas zināšanas gan tev, gan mājdzīvniekam.

Foto: "Purina"

Dzīvo aktīvi

Rūpējies, lai tavam dzīvniekam būtu aktīva, interesanta dzīve, kā arī pietiekami daudz fizisko aktivitāšu. Ja tev ir suns, ņem līdzi to uz mežu, jūru vai laukiem – jebkur, kur tas var izkustēties, izskrieties pēc sirds patikas un netraucē apkārtējiem. Ar kaķi rotaļājies un spēlējies ik dienu.

Necilvēcisko savu mīluli

Lai arī mājdzīvnieks tev kļuvis tuvs, nesalīdzini to ar cilvēku. Esi reālistisks un mēģini izprast savu mīluli un tā īpatnības. Dzīvnieks atšķirībā no cilvēka nespēj izteikt savas vēlmes vārdiem, tādēļ mēģini iejusties tā ādā un ņem vērā mīluļa vajadzības un īpatnības.

Rūpējies un kop

Domā par dzīvnieka labsajūtu un higiēnu – kop, ķemmē to, rūpējies par tā kažoku, zobiem, nagiem un ausīm. Vajadzības vai neskaidru jautājumu gadījumā vienmēr konsultējies ar veterinārārstu. Arī tev būs patīkamāk kontaktēties ar suni vai kaķi, ja tas būs sakopts.

Gluži vienkārši – priecājies

Atrodi veidu, kā priecāties par savu četrkājaino draugu. Tās varētu būt kopīgas spēles, pastaigas vai došanās uz suņu skolu.

Par atbildīgu un laimīgu draudzību!

Foto: "Purina"

Par Purina Saimnieku skolu

Purina Saimnieku skola ir sociāla iniciatīva, kuras mērķis ir izglītot mājdzīvnieku saimniekus par dzīvnieku labturību, kā arī veidot to turēšanas kultūru Latvijā. Saimnieku skola ar "Purina" atbalstu atklāta 2015. gada aprīlī. Saimnieku skolas iniciatīvas pamatā ir ideja, ka pārdomāta un godprātīga attieksme pret dzīvnieku rada abpusēji emocionāli bagātāku dzīvi. Purina Saimnieku skola iestājas par ideju, ka atbildīga attieksme un pilnīgas zināšanas par mājdzīvnieku uzturēšanu veicina sabiedrības labklājību kopumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!