Foto: Shutterstock
Vairākums suņu īpašnieku teorētiski zina, ka ir daudz produktu no cilvēku galda, kuri sunim ir kaitīgi, un šī saraksta augšgalā atrodas šokolāde, taču nez kāpēc mīluļa lūdzošā skatiena ietekmē tomēr tam šad un tad mēdz iedot brūno našķi. Visticamāk, vienkārši īsti nezina, kā tieši šokolāde dzīvniekam var kaitēt vai pat apšauba to, sak, pats taču ēdu un esmu sveiks un vesels! Tomēr suņa un cilvēka organisms atšķiras. Šokolādes negatīvo ietekmi uz suni skaidrojis portāls "Pets4homes.co.uk".

Šokolāde tiek gatavota no kakao pupiņām, kas pašas par sevi satur divas sastāvdaļas, ar kurām suņa organisms nespēj tikt galā.

Viena no šīm vielām ir kofeīns. Kā zināms, arī cilvēkam šis stimulants lielās devās var radīt veselības traucējumus, nemaz nerunājot par dzīvnieku.

Taču vēl kaitīgāks par kofeīnu sunim ir teobromīns, dabiskas izcelsmes alkaloīds, kas atrodams kakao pupiņās un visa veida šokolādē, visvairāk – tumšajā, bet mazākās devās arī piena un baltajā šokolādē. Teobromīns uz organismu iedarbojas līdzīgi kā kofeīns, taču tā stimulējošā ietekme uz suņa sirdi ir daudz spēcīgāka.

Ja mīlulis uzņem daudz teobromīna, tas liek sirdij auļot un iedarbojas arī kā urīndzenošs līdzeklis. Pārāk liela teobromīna deva izraisa organisma saindēšanos, un var beigties ar dzīvnieka nāvi. Pārdozēšanas pazīmes mazākam sunim var parādīties jau pēc 50 gramu tāfelītes notiesāšanas.

Tas, vai sunim kļūs slikti pēc šokolādes baudīšanas, ir atkarīgs no daudziem faktoriem, galvenokārt – apēstā šokolādes daudzuma, suņa svara un vecuma. Tumšo šokolādi sunim dot ir daudz riskantāk, nekā piena vai balto, kas satur mazāk teobromīna. Taču tas noteikti nenozīmē, ka piena un baltā šokolāde sunim ir nekaitīga.

20 vai vairāk miligrami teobromīna uz kilogramu suņa svara (tātad piecus kilogramus smagam suņukam – 100 mg teobromīna) var izraisīt organisma saindēšanos, par ko liecina tādi simptomi kā vemšana, caureja un pastiprināta siekalošanās. Bet, ja uzņemti 40 vai vairāk miligrami teobromīna uz kilogramu suņa svara, simptomi jau ir daudz nepatīkamāki – pulsa un asinsspiediena paaugstināšanās, sirds ritma traucējumi. Vēl lielāka teobromīna deva var būt cēlonis ķermeņa trīcei un krampjiem.

Ļoti liela teobromīna deva var izraisīt suņa nāvi. Teobromīna pārdozēšanas simptomi parasti parādās jau pēc pāris stundām.

Jāpiebilst, ka cilvēks teobromīnu panes daudz labāk nekā suns. Četrkājainā drauga vielmaiņas sistēmai ir grūti šo vielu izvadīt no organisma. Cilvēkam letāla deva ir 1000 mg/kg, bet sunim – aptuveni 300 mg/kg svara.

30 grami tumšās šokolādes satur 200 miligramus, bet piena šokolādes – 60 miligramus teobromīna.

Ja jūsu suns ir apēdis vairāk nekā 50 gramus šokolādes, ieteicams sazināties ar veterinārārstu. Vēl var pagūt izraisīt vemšanu, lai novērstu vai mazinātu teobromīna negatīvo ietekmi uz dzīvnieka organismu. Ja suņa vēderā nonācis daudz brūnā kāruma, noteikti jāved dzīvnieks uz veterināro klīniku.

Ja suns ir apēdis tikai mazliet šokolādes un ir ražena auguma, ļoti iespējams, ka nemaz neizjutīs teobromīna ietekmi, tomēr vajadzētu viņu turpmāko diennakti uzmanīgi pavērot.

Protams, vislabākais veids, kā pasargāt suni no saindēšanās ar teobromīnu, ir nedot viņam šokolādi. Tas nozīmē ne tikai turēt šokolādi dzīvniekam nesasniedzamā vietā, bet arī lūkoties, lai ar to suni nesadomā pacienāt bērni vai labu griboši, taču nezinoši ciemiņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!