Garie, taisnie matiņi uz kaķa purniņa nav tikai izskata "odziņa", kas murrātājam piešķir papildu pievilcību. Ūsas veic ļoti svarīgas funkcijas. Būtībā tās ir kaķa navigācijas un apkārtnes apsekošanas sistēma, citiem vārdiem, GPS un radars, vēsta portāls "WebMd.com".

"Ūsas spēlē nozīmīgu lomu tajā, kā kaķis sajūt pasauli," saka veterinārārsts Marks Kazins (Marc Cousins), kurš Ņūorleānā dibinājis klīniku dzīvniekiem.

Aklam kaķim aizvieto acis

Aklam kaķim aizvieto acis

Kaķa ūsas ne velti dēvē arī par taustes matiņiem. Ap to saknēm atrodas ārkārtīgi jutīgi nervu gali, kas uztver pat vissīkāko pieskārienu un vēja pūsmu. Ūsas, piemēram, ļauj kaķim novērtēt, vai sprauga sētā, caur kuru viņš ir iecerējis izlīst, ir pietiekami plata.

Pateicoties ūsām, kaķis tumsā sajūt, kas viņam ir apkārt. "Akli kaķi var lieliski apzināt telpu un pārvietoties pa to, izmantojot ūsas. Tās ļauj viņiem saprast, kur tieši telpā atrodas," skaidro veterinārārsts.

Kā ūsas darbojas?

Foto: Shutterstock

Kā ūsas darbojas?

Folikulos jeb maisiņos, kas aptver katras ūsas sakni, atrodas daudz nervu galu, kas sūta signālus kaķa smadzenēm. Arī pašas ūsas galā ir īpašs uztvērējs, kas sajūt vibrācijas apkārtējā vidē, ļaujot kaķim saprast, kur viņš atrodas un vai tuvumā ir vēl kāda dzīva būtne.

Lielākā daļa ūsu atrodas biezos "spilventiņos" kaķa purniņa abās pusēs, bet nedaudz to ir arī uz dzīvnieka zoda un uzacīm. Iespējams, būsiet pārsteigti, bet dažas ūsas ir dzīvnieka kāju mugurpusē, netālu no ķepām.

Ūsas, kas ir abpus kaķa purniņam, ir tādā pašā platumā kā dzīvnieka ķermenis un ļauj dzīvniekam saprast, vai viņš var izlīst cauri kādai spraugai vai ne.

Taustes matiņi, kas izvietoti kāju aizmugurē ķepu tuvumā, kaķim noder, kad jārāpjas kokā.

Kāds ir kaķa garastāvoklis? Pavēro ūsas!

Kāds ir kaķa garastāvoklis? Pavēro ūsas!

Grupa nelielu muskuļu, kas atrodas kaķa purniņā, kustina ūsas uz priekšu un atpakaļ.

Tas, kā novietotas kaķa ūsas, citiem sugas brāļiem, kā arī mums, cilvēkiem, ļauj saprast, kā murrātājs jūtas. Kad kaķis ir mierīgs un relaksēts, arī šie muskuļi ir atslābināti un ūsas stāv, kā stāvējušas – taisni uz sāniem.

Ja minka ir ieinteresēts vai nodevies medībām, ūsas ir pavērstas nedaudz uz priekšu.

Savukārt, ja kaķis ir satraukts vai nomākts, tās parasti ir pieglaustas uz aizmuguri, tuvāk purniņam.

Ūsas nedrīkst cirpt

Ūsas nedrīkst cirpt

Tāpat kā citi matiņi uz kaķa ķermeņa, arī ūsas izkrīt un mainās. Tas ir pilnīgi normāli. Taču kaķaūsas nekādā gadījumā nevajadzētu apcirpt.

Garspalvainu kaķu saimnieki mēdz pieļaut šādu kļūdu, siltajā sezonā apcērpot mīluļa apmatojumu kopā ar visām ūsām. Šķīries no ūsām, kaķis kļūst dezorientēts, sabijies un apjucis.
"Apcirpt kaķim ūsas ir tāpat, kā aizsiet cilvēkam acis vai laupīt kādu citu maņu, kura ļauj saprast, kas ir tev apkārt," salīdzina dakteris Kazins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!