Latvieši ir ne tikai kartupeļu ēdāju tauta, bet arī kraukšķīgo un veselīgo burkānu atzinēji, un tas ir pat apsveicami, jo to sastāvā ir mums visiem nepieciešamais karotīns, E vitamīns un virkne citu labumu, kas apgādā mūsu organismu ar spēcinošām un imunitāti stiprinošām vielām. Izrādās, ka burkāni ir vieni no izplatītākajiem dārzeņiem visā pasaulē un varbūt tieši šis pieprasījums ir veicinājis to, ka ir pieejams tik dažāds šķirņu klāsts. Saknes garums var svārstīties no 3 līdz 50 centimetriem, bet forma var būt cilindriska, koniska, garāka, īsāka, tievāka, resnāka un pat apaļa, savukārt mizas un mīkstuma krāsa var būt sastopama ne tikai tradicionāli oranža, bet arī balta, dzeltena un sarkanīga un pat violeta. Visiem zināmā oranžā krāsa burkāniem ir selekcionēta Holandē un tieši tāpēc šīs nācijas krāsa ir oranžā krāsa, raksta portāls Darzeni.lv.
Šķirņu dažādība pavisam noteikti nav tikai modes untums vai selekcionētāju iegriba, to dažādība ir pielāgojama šo sakņaugu izmantošanai. Vieni būs piemēroti uzglabāšanai, citi ēšanai uzreiz, bet vēl kādi sulu spiešanai un pārstrādei. Lai pieradinātu cilvēkus biežāk ikdienā ēst burkānus, ir izveidotas šķirnes ar apaļiem burkāniem vai arī pavisam mazi, lai tie šķistu kārdinošāki arī bērniem. Protams, atkarībā no šķirnes, ir jābūt atbilstošai arī audzēšanas videi, vieniem vajadzīga smagāka augsne, citiem dziļāka, bet vēl kādam akmeņaina augsne, tāpēc, iegrimstot burkānu šķirņu dažādībā, der atcerēties, ka ne vienmēr pašiem tie var izaugt tieši tādi, kādi ir attēlā uz sēklu iepakojuma.