Foto: Shutterstock
Dzīvē gadās dažādas situācijas. Pat ja esi atbildīgs un uzmanīgs saimnieks, var gadīties, ka tavs kaķis vai suns pazūd. Zoopsiholoģe Inga Cerbule un "Purina" Saimnieku skola stāsta, kā rīkoties, lai dzīvnieks nepazustu, un ko darīt situācijās, kad mīlulis diemžēl noklīdis.

Novērs pazušanas risku. Vai pirms došanās ārpus mājas aiztaisīji logus? Vai esi parūpējies, lai kaķis nemanot neizskrietu ārā pa sētas durvīm? Vai suns tavas prombūtnes laikā būs drošā vietā – istabā, sētiņā vai voljerā? Vairums suņu, kuri var brīvi staigāt savā vaļā (piemēram, mājās, kur ap īpašumu nav sētas), agri vai vēlu var sākt klaiņot.

Neļauj trenkāt citus dzīvniekus. Tāpat kā jāuzmanās, lai kaķis neizkristu pa logu, "ķerot" kādu putnu, saimniekam vajadzētu pieskatīt suni. Dzīvniekam var būt dabīga interese par putniem vai stirnām, tomēr šis ieradums var palielināt pazušanas iespēju. Ja zini, ka tavam sunim interesē savvaļas dzīvnieki un ir paklausības problēmas, noteikti ved to pie pavadas.

Konsultējies ar vetārstu par sterilizāciju. Ja tavs dzīvnieks nav paredzēts vaislai, vēlams to sterilizēt. Sterilizētiem dzīvniekiem mazinās vēlme klaiņot.

Parūpējies par atstarotāju. Pastaigājoties ar suni tumsā, parūpējies par atstarotāju (kakla siksniņu vai vesti) vai mirgojošu lukturīti. Saimniecības veikalos iespējams iegādāties lampiņas ar elastīgu saiti, kas paredzētas lietošanai uz cilvēka galvas. Šādu gaismekli var ērti piestiprināt sunim pie kakla siksnas.

Iegādājies papildu ierīces. Ja tavs dzīvnieks piedalās medībās, parūpējies par speciālu GPS raidītāju. Tā būs daudz vieglāk noteikt suņa atrašanās vietu.

Foto: Shutterstock

"Statistika rāda – lielākoties suni pēc pazušanas atrod vai nu drīz (dažu dienu laikā) vai arī nekad. Gadījumi, kad suni atrod pēc ilgāka laika, ir reti (un parasti saistīti ar to, ka suni kāds pieņēmis un uzraudzījis). Intensīva meklēšanas kampaņa jāizvērš tajā vietā, kur suns pazudis," uzsver Inga Cerbule.

  • Izliec informācijas lapiņas (piemēram, veikalos, sabiedriskā transporta pieturās, pašvaldības ēkā, pastā u.c.) ar suņa vai kaķa foto, aprakstu un tavu kontaktinformāciju.
  • Ja dzīvnieks ir bailīgs, nedrošs, to obligāti norādi informācijas lapā. Piebilsti – būtiski, lai cilvēki dalās informācijā arī tad, ja novērojuši suņa/ kaķa atrašanās vietu vai kustības virzienu.
  • Par dzīvnieka pazušanu informē patversmes un klīnikas, kā arī tuvākos policijas iecirkņus, kaķu vai suņu klubus.
  • Apstaigā kaimiņus un vietas, kur suns varētu būt patvēries.
  • Dodies kopā ar draugiem vai ģimeni pārskatīt tuvāko apkārtni, sākot no vietas, kur suns vai kaķis pazudis.

Par Purina Saimnieku skolu

Purina Saimnieku skola ir sociāla iniciatīva, kuras mērķis ir izglītot mājdzīvnieku saimniekus par dzīvnieku labturību, kā arī veidot to turēšanas kultūru Latvijā. Saimnieku skola ar "Purina" atbalstu atklāta 2015. gada aprīlī. Saimnieku skolas iniciatīvas pamatā ir ideja, ka pārdomāta un godprātīga attieksme pret dzīvnieku rada abpusēji emocionāli bagātāku dzīvi. Purina Saimnieku skola iestājas par ideju, ka atbildīga attieksme un pilnīgas zināšanas par mājdzīvnieku uzturēšanu veicina sabiedrības labklājību kopumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!