Vai arī tavs suns mēdz ar ķepu skrāpēt paklāju? Šāda rīcība daudziem suņu saimniekiem likusi neizpratnē raustīt plecus, turklāt, ja suns tepiķi rakņā bieži, tas nereti tiek sabojāts. Portāls "Pets4homes.lv" piedāvā vairākus iespējamos skaidrojumus šai suņu darbībai.

Ja sunim parādās šis nevēlamais ieradums, saimniekam tas var izmaksāt visai dārgi – ja mājās ir līmētais, nevis austais paklājs, izkašņāt no tā sariņus, radot neglītu caurumu, nemaz nav tik grūti. Patiesībā, ilgstoši kašņājot ar nagiem, sabojāt iespējams jebkuru paklāju. 

Suņiem patīk rakt, un, pirms apgulties, viņi vienmēr cenšas padarīt savu guļvietu pēc iespējas ērtāku, pielabojot to ar ķepu. Taču tas ir tikai viens no iemesliem, kādēļ suņi mēdz kašņāt paklāju ar ķepu. Lūk, citi!

Nav kur likt enerģiju

Foto: PantherMedia/Scanpix

Nav kur likt enerģiju

Daļa suņu no dabas ir hiperaktīvi, un dienas gaitā nespēj iztērēt savus milzīgos enerģijas krājumus. Ja suns nav pietiekami nodarbināts un nezina, kur likt enerģiju, viņš pats sāk domāt, kā sevi nodarbināt. Diemžēl nereti saimnieks nav sajūsmā par suņa izgudrotajām aktivitātēm, piemēram, jaunā un dārgā paklāja "rakšanu".

Šajā gadījumā sunim nepieciešams sagādāt lielāku fizisko slodzi – pastaigas, dažādas aktivitātes un vingrinājumus, kas turklāt liek mīlulim pakustināt arī smadzenes.

Kad dodies prom no mājām, atstāj sunim dažādas interesantas rotaļlietas, lai dzīvniekam būtu, ar ko nodarboties. Tad ir krietni mazāks risks, ka viņš ķersies pie paklāja kašņāšanas.

Bailes un nemiers

Bailes un nemiers

Varbūt esi pamanījis, ka tavs suns sāk kārpīt tepiķi, tiklīdz izdzird kādu troksni ārpusē? Šādā gadījumā tā var būt suņa reakcija uz to, ka sadzirdētais šķiet kas biedējošs vai satraucošs.

Suņi bieži sāk kašņāt paklāju, kad saimnieks pamet mājokli, piemēram, dodoties uz darbu. Tā suns demonstrē, ka jūtas nelaimīgs, jo atstāts viens. Šādu parādību dēvē par atšķirtības satraukumu.

Tikt galā ar atšķirtības satraukumu, iespējams, pieaicinot suņu uzvedības speciālistu zoopsihologu vai zinošu treneri, kas palīdzēs saprast šādas uzvedības iemeslu un pakāpeniski atbrīvoties no nevēlamā suņa ieraduma.

Anormāla uzvedība slimības dēļ

Anormāla uzvedība slimības dēļ

Ja suns nekad agrāk paklājus nav kašņājis, bet piepeši sācis to darīt, ļoti iespējams, ka viņam radusies kāda veselības problēma. Tie, piemēram, varētu būt kādi neiroloģiski traucējumi. Vissliktākais iespējamais iemesls var būt audzējs smadzenēs, kas var izraisīt izmaiņas dzīvnieka uzvedībā tomēr mierinājuma pēc jāsaka, ka šādu diagnozi suņu saimniekiem šādos gadījumos nākas dzirdēt salīdzinoši reti.

Katrā ziņā – jo ātrāk četrkājaino draugu izmeklēs veterinārārsts, jo labāk! Viņš veiks visus nepieciešamos izmeklējumus, lai pārbaudītu mīluļa veselību

Obsesīvi kompulsīvi traucējumi

Obsesīvi kompulsīvi traucējumi

Biežākais iemesls, kādēļ suņiem attīstās obesīvi kompulsīvi traucējumi, ir garlaicība. Obesīvi kompulsīvi traucējumi izpaužas kā uzvedības modeļi, ko dzīvnieks piespiedu kārtā atkārto atkal un atkal, lai mazinātu trauksmi. Kāds cilvēks neapzināti cenšas mazināt satraukumu, graužot nagus, kāds suns – skrāpējot paklāju. Suns to vienkārši nespēj nedarīt – kolīdz satraucas, ķeras pie paklāja skrāpēšanas.

Paklāju skrāpēšana ar ķepu ir tikai viens no obsesīvi kompulsīvo traucējumu veidiem, un to visu iemesls – sunim netiek nodrošināts pietiekami daudz fizisko aktivitāšu, tostarp vingrinājumu, kas nodarbina prātu.

Lielāks risks attīstīties šādiem traucējumiem ir ļoti aktīviem suņiem, kuri dienas gaitā ilgu laiku tiek atstāti novārtā.

Šādā gadījumā nav nekāds kauns lūgt palīdzību profesionālim. Viņš ar suņa uzvedības problēmu spēs tikt galā daudz ātrāk, nekā tu pats.

Kopsavilkums

Kopsavilkums

Suņa bāršana un sodīšana par paklāja bojāšanu reti dod gaidīto rezultātu, jo viens no izplatītākajiem šīs uzvedības iemesliem – stress. Ja suni lamā, viņš tikai satraucas vēl vairāk un, tiklīdz tu neredzi, atkal, visticamāk, ķersies pie nevēlamās nodarbes, lai kaut kā no nervozitātes atbrīvotos.

Ja uzvedības problēma parādījusies pēkšņi, vispirms noteikti ieteicams apmeklēt veterinārārstu, lai noskaidrotu, vai paklāju rakņāšanas cēlonis nav kāda slimība, kas varētu būt izraisījusi izmaiņas dzīvnieka uzvedībā. Ja dakteris suni atzīst par pilnīgi veselu, vēlams jautāt padomu suņu uzvedības speciālistam – zoopsihologam vai suņu trenerim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!