Foto: PantherMedia/Scanpix
Diez vai kāds tīšuprāt vēlas nodarīt pāri savam četrkājainajam draugam, taču pat vismīlošākie un rūpīgākie suņu saimnieki neapzināti un nereti, pat labu gribot, mēdz pieļaut nopietnas kļūdas, kas liek mīlulim justies ļoti slikti.

Portāls "Pet360.com" apkopojis septiņas lietas, ko nevajadzētu nodarīt savam sunim.

Atstāt suni vienu automašīnā

Foto: PantherMedia/Scanpix

Atstāt suni vienu automašīnā

Siltajos mēnešos automašīnas salons ātri vien var kļūt par sava veida siltumnīcu, kur suns ātri vien var pārkarst, kļūstot apātisks un vārgs. Pārkaršanas ietekmē var nopietni ciest mīluļa veselība, un, atstāts automašīnā uz ilgu laiku, dzīvnieks pat var aiziet bojā. Pirmais simptoms, ka sunim auto ir par karstu, ir ātra un sekla elsošana.

Savukārt ziemas mēnešos neiedarbinātas automašīnas salons pārvēršas par ko līdzīgu ledusskapim, un ilgstoša uzturēšanās tajā var nopietni kaitēt suņa veselībai.

Neatkarīgi no laikapstākļiem un sezonas, suni, kas viens atstāts automašīnā, var paķert kāds zaglis. Suni nekādā gadījumā nevajadzētu atstāt mašīnā vienu bez uzraudzības.

Likt sunim visu laiku dzīvot pie ķēdes

Foto: PantherMedia/Scanpix

Likt sunim visu laiku dzīvot pie ķēdes

Jā, visiem suņiem jābūt iespējai iziet ārā. Jā, kādreiz ir labi ļaut sunim kādu laiku padzīvot ārā, ja laiks ir labs un suns pastāvīgi ir uzraudzīts. Taču sunim nevajadzētu likt dzīvot ārā cauru gadu, kur nu vēl pie ķēdes.

Jebkuram sunim ir nepieciešama cilvēka sabiedrība un dažādas aktivitātes. Garlaikots suns ir nelaimīgs suns. Likt sunim visu laiku vienam dzīvot, piesietam ķēdē, ir negodīgi un neveselīgi.

Nevērīgi izturēties pret suņa zobu higiēnu

Foto: Shutterstock

Nevērīgi izturēties pret suņa zobu higiēnu

Amerikas Veterinārmedicīnas asociācijas (American Veterinary Medical Association) prezidents dakteris Teds Kouns (Ted Cohn) ir norādījis – lai gan suņiem un kaķiem ir nepieciešama zobu tīrīšana ik dienu, to nodrošina tikai 2% suņu saimnieku.

Turklāt 65% suņu nepietiekamas zobu higiēnas dēļ ietekmē radies periodontīts (sāpīgs zoba saknes un apkārtējo audu iekaisums) netiek ārstēts.

Suņa zobus regulāri jātīra, un to veselību pie veterinārārsta vēlams pārbaudīt vismaz reizi gadā. Sāc, un pamazām suņa zobu kopšana kļūs par ieradumu!

Suņa zobu tīrīšanai labi der bērniem domātās zobu birstes. Var izmantot arī speciālu zobu birstīti, kas gluži kā uzpirkstenis uzmaucama uz rādītājpirksta gala.

Nekādā gadījumā gan nelietojiet suņa zobu mazgāšanai cilvēkiem paredzētu zobu pastu. Kāpēc? Dzīvnieks nespēj pastu izspļaut, bet mūsu zobupastās bieži ir sastāvdaļas, kas var kaitēt suņa veselībai.

Sist suni

Foto: PantherMedia/Scanpix

Sist suni

Pacelt roku pret suni, lai viņu sodītu, nav pareizi. Tas gluži vienkārši var sabojāt tavas attiecības ar četrkājaino draugu, un traucēt viņa apmācībā.

Suņu uzvedības eksperte un trenere Viktorija Stilvela (Victory Stilwell), kura atbalsta tikai pozitīvu stimulu (uzslavas, apbalvojumus) izmantošanu apmācībā, savā grāmatā raksta: "Kad tu sit sunim, iemāci tikai un vienīgi baidīties no tevis, sašūpo viņa uzticēšanos tev un vājini paļāvību uz tevi. Nedroši suņi ir tie, kuri visbiežāk kļūst agresīvi."

Pieņemt, ka sunim nav jūtu

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pieņemt, ka sunim nav jūtu

Suņi jūt – viņiem ir emocijas un viņi spēj saprast citu jūtas. Zinātniskie pētījumi ir pierādījuši, ka suņi spēj just mīlestību un saprast, kā jūtas cilvēks pēc viņa sejas izteiksmes.

Suņi spēj mīlēt, just, ieslīgt depresijā un izjust prieku. Bāršana vai cita veida apbēdināšana var ievainot suni uz ilgu laiku.

Izlaist vizīti pie veterinārārsta

Foto: PantherMedia/Scanpix

Izlaist vizīti pie veterinārārsta

Diemžēl ir saimnieki, kuriem šķiet, ka viņi paši var noteikt, kas kaiš sunim un kā to ārstēt, izmantojot internetā pieejamo informāciju vai lūdzot padomu kādā forumā, nevis vēršoties pie vetārsta.

Protams, bieži vien atbildes uz jautājumiem par suņa kopšanu vai veselību tiešām var rast globālajā tīmeklī, tomēr, ja sunim ir acīmredzamas veselības problēmas vai viņš sācis savādi uzvesties, ir ļoti svarīgi, lieki nekavējoties, meklēt speciālista palīdzību.

Var gadīties, ka, novilcinot laiku, pēc tam jau ir par vēlu ko darīt… Ar mīluļa veselību joki mazi, tādēļ rūpes par to vienmēr vajadzētu uzticēt veterinārārstam.

Izmantot būri nepareiziem iemesliem

Izmantot būri nepareiziem iemesliem

Ja suns kļūst nevaldāms vai sāk pārmērīgi riet, ielikšana būrī ar mērķi, lai mīlulis nomierinās, cerēto efektu nesniegs. Sunim būris neasociējas ar drošu patvērumu.

Ja spundēsi suni būrī ikreiz, kad dzīvnieks slikti uzvedīsies, viņam tas saistīsies ar negatīvām emocijām un, kad vajadzēs suni tajā likt, lai kaut kur nogādātu, dzīvnieks būs ārkārtīgi grūti piedabūjams tajā ielīst.

Ja vēlaties, lai būris sunim asociētos ar pozitīvām emocijām, nekad neizmantojiet to, lai suni sabārtu vai sodītu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!