Foto: Shutterstock
"Tikko esmu kļuvusi par pundurtruša saimnieci. Ar ko viņu var barot?" portālam "MansDraugs.lv" jautā lasītāja. Vērsāmies pēc padoma pie pundurtrušu audzētavas "Ozolītes" saimnieces Inas Ladigas.

"Pārsvarā savam jaunajam draugam dodu svaigi plūktu zāli," raksta lasītāja Marta. "Burkānus un kāpostus pagaidām neesmu uzdrošinājusies dot, jo interneta forumā izlasīju, ka no tiem dzīvnieciņam var sapūsties vēders, un viņš pat var aiziet bojā. Bet, vai tā tiešām ir taisnība? Pirms tam biju pārliecināta, ka burkāni un kāposti ir trušu iecienītākie kārumi.

Vai dzīvnieciņam var dot piena produktus? Nesen, kad nekā cita nebija pie rokas, pacienāju garausi ar biezpienu – ēda gardu muti!

Vienudien kāri skatījās uz desmaizi manās rokās. Maizīti iedevu, bet desu tomēr neļāvu nogaršot. Kaut kur gan esmu lasījusi, ka savvaļā truši mēdzot apgrauzt plēsēju pamestus kaulus. Varbūt tomēr desu drīkst dot? Un, vai obligāti nepieciešama speciālā granulētā barība vai pietiek tikai ar sienu un kārumiem – augļiem, dārzeņiem, ogām un lapām?"

Foto: Shutterstock

Pundurtruša gremošanas sistēmas īpatnības

"Vispirms ir jāsaprot, ka pundurtrusis un parastais trusis ir ārkārtīgi atšķirīgi dzīvnieciņi. Pundurtrusis ir mākslīgi selekcionēts, audzētājiem cenšoties iegūt pēc iespējas mazāku dzīvnieciņu, tādēļ viņš ir daudz jutīgāks pret dažādām lietām, gluži kā mazie selekcionētie sunīši. Daudzus produktus, ko lielais trusis mierīgi var ēst, pundurtrusis nevar," stāsta Ina Ladiga, kura ar pundurtrušu audzēšanu nodarbojas jau 12 gadus.

"Tas attiecas, piemēram, uz kāpostiem. Kad savulaik mēdzu iedot pundurtrušiem mazliet kāposta lapu, pēc tam vairākos būrīšos ieraudzīju šķidru vēdera izeju, tādēļ kāpostu vairs nedodu vispār.

Svarīgi zināt, ka pundurtrusim ir ļoti vienkārša gremošanas sistēma. Šim dzīvnieciņam, atšķirībā no cilvēka, nav zarnu peristaltikas – gludās muskulatūras ritmisku kontrakciju (saraušanās), kas palīdz virzīties zarnu saturam. Lai pārstrādātās barības masa sekmīgi virzītos pa zarnām, pundurtruša uzturā jābūt lielam daudzumam šķiedrvielu. Tādēļ ir būtiski, lai mīluļa pamatbarība būtu siens.

Ir ļoti bīstami pundurtrusim dot produktus, kas pūš vēderu, piemēram, jau minēto kāpostu, jo, barības masai izplešoties, zarnas var "noštopēties" un to satura virzība apstāties. Tad ir tā, ka trusis sēž stūrītī un neēd, jo nekas neiet uz priekšu. Šādos gadījumos dzīvnieciņam ir ļoti grūti palīdzēt, un diemžēl bieži vien viss beidzas ar to, ka zarniņas plīst un trusis, no sāpēm bļaudams, mirst.

Atceros cilvēku, kurš stāstīja, ka trusīti barojis ar čipsiem un kolu. Dzīvnieciņš laikam bija ļoti izturīgs, jo kaut kā bija novilcis līdz trīs gadu vecumam, bet pēc tam, protams, gājis bojā. Ja pundurtrusi baro ar nepiemērotu pārtiku, viņš, protams, līdz septiņiem vai astoņiem gadiem, kas ir normāls dzīves ilgums šim zvēriņam, nenodzīvos."

Kādai jāizskatās mazā garauša ēdienkartei

  • Pundurtrusis ēd pa druskai, bet bieži – līdz 80 reizēm dienā, tāpēc ir būtiski, lai viņam vienmēr (kā ziemā, tā vasarā) būtu pieejama viņa galvenā barība – siens – un ūdens, kā arī kaut kas graužams, vislabāk svaigi zariņi.
  • Pundurtrusim nevajag dot piena produktus, jo tie var izraisīt vēdera pūšanos. Arī gaļu un desu, protams, nē. "Pundurtrusis nav visēdājs. Vieglāk ir nosaukt produktus, ko viņam drīkst dot, nekā tos, ko nedrīkst, jo tādu ir ļoti daudz! Būtībā pundurtruša ēdienkarte ir ļoti vienkārša," iedrošina audzētavas saimniece.
  • Pundurtrusim var un vajag dot zaļu zālīti, bet noteikti ne mitru (ar rasu, salijušu), jo tā var uzpūst vēderu. Pie zāles trusi vēlams radināt pakāpeniski – sākot ar vienu lapiņu dienā.
  • Vislabāk ir dot vītinātu zāli, proti, tādu, kas plūkta iepriekšējā dienā un mazliet apkaltusi – tā nebūs mitra un būs arī drošāk, ka trusis nesaēdīsies par daudz.
  • Otra svarīgākā ēdienkartes sastāvdaļa ir speciālā kombinētā barība un/ vai miežu un kviešu (bet ne rudzu!) graudi. Zooveikalos var iegādāties speciāli mazajiem trusīšiem paredzētas barības granulas. "Tās gan ne visiem pundurtrušiem garšo. Kopā ar citiem audzētājiem pētījām to sastāvu un atradām tur visādus "brīnumus", ko pundurtruši parasti neēd, piemēram, tur ir samaltas saulespuķu sēklas ar visām miziņām un popkorns. Viņi parasti labi ēd trušiem paredzēto "Tukuma straumes" un "Dobeles dzirnavnieka" kombinēto barību, kur ir iekšā miežu un kviešu graudi un viss nepieciešamais. Ja negribat kombinēto barību, var dot arī miežu un kviešu graudus," komentē pundurtrušu audzētāja.
  • Droši var dot burkānus un to lakstus, bet tiem nevajadzētu aizstāt pamatbarību.
  • Var pacienāt ar ābolu – tas gan jādod ar mēru. Veikalā pirktie – bez mizas, jo uz tās var būt visādas ķimikālijas. Var iedot arī mazliet banāna. Citus augļus dot nevajadzētu. Ogām nav vietas pundurtruša ēdienkartē.
  • Var dot savā dārzā audzētus salātus, dilles, selerijas un pētersīļus.
  • Pundurtrusim garšos augļkoku zariņi, vislabāk ābeles, bumbieres, bet ne kauleņkoku – ķirša, plūmes.
  • Mazais garausis labprāt grauzīs avenājus, upenājus, kārkla un citu koku jaunos zarus (tikai ne ievas!).
  • Var dot kaltētu baltmaizi vai graudu maizi, bet nekādā gadījumā – rupjmaizi, jo rudzu miltus pundurtruša gremošanas sistēma nepanes.
  • Kategoriski nedrīkst dot iepelējušu maizi un citus produktus, jo pelējums pundurtrušiem ir nāvīgi indīgs.
  • Ziemā pundurtrusis priecāsies par iespēju uzgrauzt mellenājus un skujkoku zariņus.
  • Pūkainim īpaši garšos un būs veselīgi rūgtvielas saturoši augi, kā vībotne, pelašķis, arī kārkla zari (arī ziemā). Rūgtvielas uzlabo pundurtruša gremošanas sistēmas darbību.
  • Nedrīkst dot ievas zarus, maijpuķītes, strutenes, uzpirkstenes, vizbulītes, čemeriņus, suņstobrus, vēlziedes un vanagzirņus, jo tie ir indīgi. Lai netīšām nepacienātu trusi ar ko indīgu, nevajadzētu plūkt nepazīstamus augus.

Vairāk informācijas par pundurtrušiem atrodams to audzētavas "Ozolītes" mājaslapā "Pundurtrusis.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!