Lai gan gads vēl nav noslēdzies, konstatēti vairāk nekā simts suņu saslimšanas gadījumi ar barības vada paplašināšanos jeb dilatāciju, bīstamu slimību, kas diemžēl nereti noved pie četrkājainā drauga nāves. Agrāk gadā tika fiksēts ne vairāk kā desmit šādu gadījumu. Par slimības straujo uzliesmojumu un tā iespējamajiem iemesliem šodien, 27. augustā, stāstīja LNT raidījumā "900 sekundes".

"Lācis ir ļoti izmainījies, kopš viņš ir saslimis ar šo slimību. Viņš ir ļoti strauji notievējis, ļoti izmainījis savu izskatu. Kādreiz bija ļoti liels, spēcīgs suns," raidījumam "900 sekundes" stāstīja Kristaps Sardiko, patversmes "Ulubele" pārstāvis.

Piecus sešus gadus vecais suņu vīrs, kurš ir viens no apmēram 200 Rīgas oficiālās dzīvnieku pansijas iemītniekiem, savulaik dēvēts par patversmes autoritāti. Kopš vasaras sākuma ķepaiņa dzīves kvalitāti lielā mērā diktē bīstamā slimība – barības vada paplašināšanās jeb dilatācija.

Lāča bēdu brālis ir vēl viens patversmes suns. "Rūķis ir pirmais, kuram mēs atklājām, novērojām, ka ļoti strauji pazaudēja svaru, izkāmēja, ļoti kaulains palika. Bieži vēma," stāstīja patversmes pārstāvis. Tagad gan Rūķis ir nedaudz atkopies, taču vetārsti vēl netiek skaidrībā, kas izraisījis saslimšanu.

Latvijas Veterinārārstu biedrības pasūtījumā pētnieki vēl turpina maija beigās uzsākto darbu laboratorijā, lai noskaidrotu slimības uzliesmojuma iemeslus. "Šī ir bezprecedenta situācija, jo dilatācija iepriekš diagnosticēta apmēram kādiem desmit suņiem Latvijā gada laikā," raidījumam atklāja bīstamās slimības uzliesmojuma izpētes grupas vadītāja Ilze Matīsa-Van Houtana.

Līdz maijam vetārsti bija atklājuši apmēram 70, bet trīs mēnešu laikā statistiku papildinājuši vēl 45 jauni saslimšanas gadījumi. Pagaidām pētnieki atraduši vairākas sakarības. Visi slimie suņi bijuši vecumā no sešiem līdz 10 gadiem, un tie bija lietojuši konkrētu sauso suņu barību, tāpēc tiek pētīts, vai barībā varētu būt kādi toksīni.

"Pirmie rezultāti liecina, ka mēs varam izslēgt smagos metālus, akrilamīdu un talliju, bet mūsu pārbaudāmo vielu sarakstā ir vēl vismaz divtik vairāk vielas, uz kurām būtu jāpārbauda. Ir arī tādas vielas, kuras mēs pat nezinām," sacīja Matīsa-Van Houtana.

Tikmēr situācijai seko līdzi arī suņu barības ražotājs, kura vārds iepriekš tika saistīts ar šo slimību. Līdz šim uzņēmuma vaina nav pierādīta.

"Ārzemēs šī slimība jau ir ļoti sen pazīstama, tā ir viena no izplatītākajām slimībām, bet nevienā gadījumā tā netiek saistīta ar barību, jo šī slimība, pirmām kārtām, ir no iedzimtības un, otrām kārtām, tā ir kā sekundāra slimība, kuras izcelsme ir iepriekšējās slimības," intervijā raidījumam teica AS "Tukuma Straume" valdes priekšsēdētājs Aivars Podnieks.

Uzņēmums uzskata, ka esošā situācija drīzāk esot neveiksmīga apstākļu sakritība, kuru ražotāja nelabvēļi cenšas izmantot savā labā. Ražotājs noliedz, ka vaina varētu būt arī izejvielās.

"Mēs iegādājamies izejvielas no Eiropas rūpnīcām, kuras ir pārbaudītas, kuras ir reģistrētas Eiropas Savienības ražošanas reģistrā, plus vēl viņi piegādā izejvielas ļoti daudzām pazīstamu zīmolu rūpnīcām."

Par to, kad varētu būt zināmi galējie pētījuma rezultāti, pagaidām izpētes darba grupa vairās prognozēt. Tikmēr vetārsti aicina suņu saimniekus rūpīgi sekot līdzi sava mīluļa veselībai un iemācīties atpazīt šo suņiem bīstamo slimību.

Jau ziņots, ka slimības sākumā novērojamas izmaiņas suņa balsī, tā kļūst smalkāka. Tad mainās ēšanas paradumi – ēdot suns izstiepj kaklu, atkāpjas no bļodas, novērojamas atraugas, kuru laikā tiek atgrūsts šķidrums un putas. Apetīte saglabājas, tomēr suns strauji novājē, jo barība nenonāk kuņģī, bet uzkrājas paplašinātājā barības vadā. Slimībai progresējot, suns vairs nespēj uzņemt ne barību, ne ūdeni un, tā kā process ir sāpīgs, suns var būt nomākts, klepot vai smakt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!