Foto: Shutterstock
Daudzus saimniekus kaķis modina krietni, pirms nozvanījis modinātājpulkstenis, turklāt arī brīvdienu rītos. Maigi iepliķē ar ķepiņu degungalu, sāk laizīt vaigu, glausties pie sejas vai kā citādi cenšas likt saimniekam saprast, ka ir laiks celties. Kāpēc murrātājs mostas tik agri un vai šādu uzvedību iespējams mainīt?

Kaķi ir krēslas dzīvnieki, kuru aktīvākais darbības laiks ir saullēkta un krēslas stundas. Viņi ir senas mednieku dzimtas pēcteči, un medījums ir aktīvāks tieši šajās stundās, tādēļ kaķu gulēšanas paradumi ir pielāgoti medībām. Arī zvērināti istabas kaķi no saviem savvaļas senčiem joprojām saglabājuši ieradumu celties līdz ar saulītes pirmajiem stariem.

Ja šāda kaķa uzvedība šķiet traucējoša, to iespējams mainīt agrajās rīta stundās nepievēršot kaķim uzmanību.

  • Aizver savas guļamistabas durvis un ignorē kaķi pat tad, ja dzirdi viņu ņaudam vai skrāpējam durvis.
  • Kaķi regulāri baro ieplānotajos laikos un ne pārāk agri no rīta. Ja to darīsi konsekventi, kaķis sapratīs, ka agrajās rīta stundās viņš nesaņems ne uzmanību, ne brokastis, taču tev jābūt nepiekāpīgam.
  • Ja kaut reizi sava mīluļa iespaidā mainīsi dienas režīmu, pieceļoties agrāk, tad kaķim iemācīsi, ka viņa uzvedība agri no rīta ir iedarbīga, un tavs mīlulis to turpinās.
  • Parūpējies par to, lai kaķim netrūktu rotaļlietu, ar kurām sevi izklaidēt, un neļauj viņam izveidot savu rīta rutīnu.

Lūk, daži jautri kaķu paņēmieni, kā likt saimniekam mosties!

Kā tevi modina tavs mīlulis?

Raksta tapšanā izmantota Heteres Danfijas "Kaķumīļa rokasgrāmata" ("Zvaigzne ABC").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!