Foto: Shutterstock

Ar pastaigu pa suņiem draudzīgām vietām Rīgas centrā sestdien, 5.septembrī, patversme „Dzīvnieku draugs” sadarbībā ar mākslinieci Innu Koganu, kas pārcēlusies uz dzīvi Latvijā no Maskavas, atklās informatīvi izglītojošu kampaņu "Draudzīgs suns draudzīgā pilsētā", kuras mērķis ir veicināt pozitīvu attieksmi pret suņiem kā cilvēka līdzgaitniekiem pilsētā.

Suns kā mājdzīvnieks bija, ir un būs līdzās cilvēkiem, tāpēc ir jāspēj savstarpēji sadzīvot mūsdienu urbanizētajā vidē, it īpaši pilsētā. Lai līdzāspastāvēšana būtu mierīga un patīkama, ir vajadzīga izpratne un iecietība gan no suņu, gan viņu saimnieku, gan pārējo cilvēku puses, kā arī piemērota infrastruktūra un skaidri "spēles noteikumi" – kur un ar kādu "aprīkojumu" drīkst doties kopā ar suni. Sakārtota vide gan uzlabotu sabiedrības drošību, gan arī palīdzētu radīt pilsētā dzīvojošiem suņiem labākus dzīves apstākļus.

Kampaņas atklāšanas pasākumā sestdien, 5.septembrī, Inna un vairāki viņas draugi kopā ar saviem suņiem dosies simboliskā pastaigā pa suņiem draudzīgām vietām Rīgas centrā, vispirms plkst. 12.00 apmeklējot restorānu "Olive Oil" Pils ielā, pēc tam dodoties uz grāmatnīcu "Globuss" Vaļņu ielā, pastaigu noslēdzot kafejnīcā "arbOOz" Dzirnavu ielā.

"Ar šo pastaigu mēs vēlamies parādīt, ka pareizi un labi audzināts suns var būt sava saimnieka līdzgaitnieks it visur, taču vienlaikus arī uzsvērt suņa īpašnieka atbildību un pienākumu respektēt apkārtējos un neradīt tiem apgrūtinājumu," norāda Inna.

Apzinās suņiem draudzīgās vietas

Kampaņas laikā tiks aizsākts projekts "Atklāj Rīgu kopā ar Bellu!", kura ietvaros iecerēts apzināt suņiem draudzīgās vietas (restorānus, kafejnīcas, veikalus, viesnīcas, frizētavas, atpūtas vietas u.c.), piešķirot tām īpašu "Suņiem draudzīgas vietas" uzlīmi. Informācija par šīm vietām tiks apkopota interaktīvajā kartē, kas atrodama patversmes "Dzīvnieku draugs" mājas lapā.

Bella ir mākslinieces Innas Koganas suns, ko viņa Maskavā izglābusi no bojāejas uz ielas, un kopš tā laika Bella pavada Innu visās viņas ikdienas gaitās. Tāpēc Bella ir kļuvusi par projekta simbolu, kopā ar savu saimnieci aicinot padarīt Rīgu par suņiem draudzīgu pilsētu. "Mēs vēlamies, lai Rīga pievienotos tām Eiropas galvaspilsētām, kur labi audzināts suns kā sava saimnieka pavadonis ikdienas gaitās ir ierasta parādība," pauž patversmes "Dzīvnieku draugs" vadītāja Solvita Vība.

Arī daudzi ārvalstu tūristi ierodas Rīgā kopā ar saviem suņiem un ir ieinteresēti uzzināt vietas, kuras tie var apmeklēt kopā ar suni. Tāpēc Rīgas Tūrisma informācijas centrā un citviet būs pieejamas īpašas Innas zīmētas atklātnes ar informāciju par Suņiem draudzīgo vietu karti. Jau šobrīd kartē atzīmētas gandrīz 20 suņiem draudzīgas vietas, tostarp grāmatnīcas "Zvaigzne ABC" un "Globuss", veikalu-noliktavu ķēde "Depo", restorāns "Olive Oil", galerija ETMO, interjera dizaina studija "Comoblue", salons "REvolU2ION", skaistuma salons "Amorete", ziedu salons "Baltie Asni", viesnīca "Radi un Draugi" un tās restorāns "Niklāvs" un kafejnīca "arbOOz".

Ikviens suņa saimnieks ir aicināts papildināt karti ar saviem iesūtījumiem, informējot par pastaigu vietām, kafejnīcām, viesnīcām, veikaliem un atpūtas vietām, kur var doties kopā ar suni. Tāpat arī paši uzņēmēji var pieteikties dalībai projektā, sūtot informāciju patversmei "Dzīvnieku draugs" (e-pasts: dzd@latnet.lv, tālrunis 67500491 vai "Dzīvnieku drauga" sociālajos tīklos Facebook un Twitter).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!