<a rel="cc:attributionURL" href="https://www.flickr.com/photos/websmith/">Jared Smith</a> / <a rel="license" href="https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/">cc</a>
Vasaras izskaņā un vēl siltā rudens iesākumā varam mieloties ar piesātinātās krāsas sulīgajām kazenēm, kas vairs nav retums arī piemājas dārzos. Ņemot vērā ogu vērtīgo ķīmisko sastāvu, tās būtu jāaudzē katrā dārzā, tāpēc portāls ''Tavs Dārzs'' piedāvā iepazīties ar šo ogulāju audzēšanu, šķirnēm un kopšanu.

Sulīgo ogu pieprasījums un sezona

Kādas dārzniecības domubiedru grupas speciālisti dalās savās pārdomās par to, kāpēc šīs aveņu līdzinieces tomēr vēl ir retums Latvijas dārzos. Kā galveno iemeslu domubiedri min šķirņu trūkumu, jo tādas šķirnes, kas pārdzīvotu mūsu mainīgos laikapstākļus un labi pārziemotu, acīmredzot, nav daudz. Pieejamās šķirnes iedalās divās grupās – ar taisniem, stāviem dzinumiem un ložņājošiem dzinumiem. Taisno krūmu augstums sasniedz 0,5-3 metru augstumu, bet ložņājoši kazeņu krūmi var sasniegt pat 7 metru atzīmi.

Dārzkopības speciālisti dažādos portālos tieši kazeņu šķirni ''Agavam'' slavē visvairāk, jo šī visveiksmīgāk pielāgojas mūsu klimatiskajiem apstākļiem, pārdzīvo ziemu un vēlāk uz spēcīgiem dzinumiem ražo lielas un sulīgas ogas.

Kazeņu augļi pēc izskata ir visai līdzīgi avenēm, vismaz pēc formas – salikts kaulenis melnā vai sarkani melnā krāsā. Kazenes atšķiras arī ar to, ka ogas atdalās kopā ar ziedgultni. Kazenes, tāpat kā avenes, ražu dod augustā un septembrī, turklāt tās nogatavojas pakāpeniski, tāpēc ogas var lasīt ik pārdienas. Ogu vākšanas procesā svarīgi ievērot, lai visas gatavās ogas tiktu novāktas, citādi pārgatavojušās ogas pasliktinās kvalitāti. Kas attiecas uz ogu vākšanu, tad vislabāk tās vākt rīta pusē, kad rasa jau nožuvusi, vai arī vēlāk vakarā, kad jau kļuvis vēsāks.

Pieredzējušie kazeņu audzētāji stāsta, ka ogas, kuras stipri bojājuši aveņu vaboles kāpuri ( tautā saka- tārpainas ogas ), uz 3-5 minūtēm var ielikt 1% vārāmā sāls šķīdumā. Pēc tam uzpeldējušos kāpurus atdala (nosmeļ ), bet ogas noskalo aukstā ūdenī.

Audzēšanai labvēlīgi apstākļi

Kā jau tas iepriekš tika minēts, tad pie retās kazeņu sastopamības dārzos vainojama sliktā ziemcietība. Šajā aspektā jāņem vērā, ka ložņājošām kazeņu šķirnēm ir vājāka ziemcietība, un krūmi apsals pie -17o C atzīmes, taču arī citas šķirnes spēs pārciest vien -12oC temperatūru, tāpēc vietas izvēlei ir liela loma.

Kazeņu audzēšanai piemērotas saulainas, atklātas, no ziemeļu un austrumu vējiem pasargātas vietas. Stādi labi augs auglīgās, drenētās, vieglās un vidēji smagās smilšmāla vai mālsmilts augsnēs ar vāji skābu vai neitrālu reakciju. Jāņem vērā, ka kazenes ir mitrumprasīgi augi, taču arī pārpludinātās vietās nevarēs gaidīt raženas ogas. Ja nolemts stādīt kazenes, tad speciālisti iesaka zemi sagatavot jau rudenī, bet pašus stādus stādīt tieši pavasarī, lai tiem nebūtu jāpārdzīvo skarbie laikapstākļi jau pirmajā gadā.

Vismaz reizi trijos gados kazeņu stādi jāmēslo ar satrūdējušiem kūtsmēsliem vai kompostu, ko iestrādā aptuveni 15 centimetru dziļumā.

Kazeņu audzēšanas priekšrocība ir tā, ka nav izplatītas slimības un kaitēkļi, kas radītu lielus postījumus šiem ogulājiem.

Pirms kazeņu stādīšanas, augsnē nepieciešams iestrādāt kūtsmēslus vai kompostu, lai augsne būtu pienācīgi sagatavota kazeņu augšanai. Pēc stādīšanas stādu virszemes daļa jāsaīsina, atstājot 20-25 cm garus celmiņus. Pēc stādīšanas stādus jāaplej, bet apdobes jāmulčē ar kūdru, satrūdējušiem kūtsmēsliem vai svaigi pļautu, sasmalcinātu zaļas zāles mulču – 15 centimetru biezā slānī. Kazeņu augšanas process būs atvieglots, ja tiks izveidota balstu sistēma no koka vai metāla stabiem un stieplēm. Ražojošie dzinumi jāpiesien pie stieplēm, bet pēc ražas novākšanas tos nogriež.

Rūpes par kazenēm

Foto: Shutterstock

Bieži vien kazeņu audzētāji sūdzas, ka, neskatoties uz kuplo ziedēšanu vasaras sākumā, vēlāk lapas sačervelējas un krūms iznīkst. Pie tā var būt vainojama gan skarbā ziema, gan pārlieku lielais mitrums, jo kazenēm netīk stāvoši ūdeņi un augsti gruntsūdeņi. Kailsals var kaitēt, ja krūmi nav mulčēti.

Tad, kad ogulājs aplaimojis ar sulīgajām ogām un raža beigusies, noražojušos dzinumus jāizgriež, bet jaunajiem dzinumiem jānokniebj galotnes. Tādā veidā tiks veicināta ātrāka ogu nobriešana nākamajā gadā. Lai kazenes veiksmīgāk pārdzīvotu salu, oktobra beigās ieteicams dzinumus noņemt no balstiem un tos piesegt ar skujām, lapām, sienu vai salmiem.

Pavasarī, noņemot piesegumu, pie viena jāizgriež slimie un vāji attīstītie dzinumi, bet tos spēcīgākos atkal jāpiesien pie balstiem. Svarīgi ievērot, lai vienam krūmam tiktu saglabāti vismaz astoņi dzinumi.

Sulīgo ogu izmantojums virtuvē

Foto: Shutterstock

Ja iepazīstoties ar kazeņu audzēšanu un kopšanu esi iedvesmojies gardu šedevru gatavošanai ar šīm ogām, lieti noderēs sulīgās receptes no portāla Tasty.lv krājumiem.

Kazeņu un bumbieru ievārījums

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Iekonservēta vasara burciņā – gards ievārījums no kazenēm un bumbieriem. Ievārījums būs vienmērīgas konsistences un patīkami sabiezēs, pateicoties ievārījuma cukuram, kurā ir pektīns. To pēc pagatavošanas var likt ne tikai uz pankūkām un brokastu grauzdiņiem, bet arī smērēt uz kūkām un gatavot mērces pie putna vai liellopa gaļas.

Lasīt vairāk

Piparotā cūkgaļa sinepēs ar kazeņu mērci

Karaliska maltīte - cepeškrāsnī cepta cūkgaļas fileja ar brīnišķīgu kazeņu mērci.

Lasīt vairāk

Vienkāršā kazeņu un putukrējuma kūka

Svinībām vai vienkārši našķim - gardā kazeņu un saldā krējuma kūka, kurai biskvīts pagatavots ar paniņām vai kefīru.

Lasīt vairāk

Kazenes savā sulā

Kazenes savā sulā - ziemas īpašajam baudījumam.

Lasīt vairāk

Kazeņu - citrusu ievārījums

Īpašam našķim savārīts kazeņu - citrusu ievārījums.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!