Desmit lietuvieši ar divpadsmit senās žemaišu šķirnes zirgiem – žemaitukiem – piektdien no Sventājas devušies 37 dienas ilgā un 1700 kilometrus garā ceļojumā pa Lietuvas novadiem.

Ceļojumu "Zeme. Cilvēks. Zirgs" Lietuvas Žemaituku audzētāju asociācija nolēmusi veltīt valstiskās neatkarības atjaunošanas 25. gadskārtai, Lietuvas etnogrāfisko novadu gadam, kā arī komponistam un diplomātam, pazīstamās polonēzes "Atvadas no dzimtenes" autoram Mihalam Ogiņskim (1765–1833), jo, pieminot viņa 250. dzimšanas dienu, UNESCO 2015. gadu pasludinājusi par Ogiņska gadu.

Ekspedīcijas dalībnieki vēlas popularizēt gan žemaišu šķirnes zirgus, gan šo nedaudz piemirsto ceļošanas veidu. Pasākuma rīkotāji atgādina, ka 1935. gadā viņu tautietis Vaclovs Smalis zirga mugurā apceļojis Lietuvu, 30 dienās mērojot 1500 kilometrus garu ceļu. 40 gadus vēlāk – 1975. gadā – Lietuvas Lauksaimniecības institūta direktors Petrs Vasinausks un žurnālists Vlads Vaicekausks jāšus veikuši 1501 kilometrus garu ceļojumu un tagad, vēl pēc 40 gadiem, jaunā ekspedīcija plāno pieveikt jau 1700 kilometrus.

"Kā savulaik rakstīja profesors Vasinausks, šā ceļojuma mērķis ir pats ceļojums zirga mugurā. Mēs nesīsim vēstījumu par vienu no vecākajām zirgu šķirnēm, kam ir unikāla ģenētiskā struktūra un vēsture. Šo šķirni var salīdzināt ar tautasdziesmu – mēs nezinām, kad tā radusies, bet, jo ilgāk to pazīsti, jo vairāk tajā atklāj," stāstījis ekspedīcijas idejas autors un galvenais rīkotājs Vaidots Digaitis, kas pats agrākajos gados jāšus pieveicis gandrīz 6000 kilometru garu ceļu apkārt visai Baltijas jūrai, bet vēl agrāk kopā ar citiem jātniekiem atkārtojis ceļu līdz Melnās jūras krastam, ko pirms sešiem gadsimtiem mērojis Lietuvas dižkunigaitis Vītauts Dižais, kā arī no Viļņas jāšus devies uz Krakovu.

Vēstījumu par cilvēka, zirga un zemes ciešo saistību apkārt Lietuvai nesīs astoņi zirgi un jātnieki, divi maiņas zirgi un vēl divu zirgu vilkta kariete ar diviem kučieriem, kas vedīs arī jātnieku mantas. Četras ekspedīcijas dalībnieces ir sievietes.

Visu ceļojuma laiku jātnieki nesīs Lietuvas un Žemaituku audzētāju asociācijas karogus, bet nedēļas nogalēs pacels arī Lietuvas novadu karogus un apstāšanās vietās tiksies ar vietējiem ļaudīm.

Jātnieku ceļš sākumā vedīs pa mazajiem ceļiem gar pašu robežu un daļa maršruta iestiepsies arī Latvijā. Ceļā viņi iegriezīsies Žagarē, Didžasalē, Medininkos, Eišišķēs, pie Druskininkiem un Jurbarkas šķērsos Nemunu, tad apmeklēs Ožkiņus – lietuviešu ciemu Polijā pie Punskas, bet ceļojuma beigās no Rusnes salas pārcelsies uz Nidu, lai visbeidzot no Klaipēdas gar jūras krastu atgrieztos Sventājā, ko paredzēts sasniegt 10. oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!