Foto: Shutterstock
Kaķi bieži vien mēdz apskādēt mēbeles ar saviem asajiem nadziņiem. No dīvāna malas izvilkti diegi, nagu atstātas pēdas uz skapja vai durvīm, protams, sagādā nepatīkamas emocijas. Parasti saka – kaķis vienkārši asina nagus; lai viņš nebojātu mēbeles, vajag iegādāties speciālu stabiņu šim nolūkam. Jā, tas viss ir pareizi, bet ir dažas neskaidrības: kā gan kaķis var uzasināt nagus pret dīvānu un kādēļ arī pēc speciāla nagu trinamā iegādes dzīvnieks mēdz ķerties pie mēbelēm?

Kaķis nevis asina, bet "nomet" vecos nagus

Vairums no mums iztēlojas, ka kaķis nagus asina līdzīgi, kā mēs nazi – pret abrazīvu pamatu nospicējot trulus nagus asus. Patiesībā tā tas nenotiek. Cītīgi skrāpējoties, kaķis noplēš vecos, nonēsātos nagu apvalkus, lai atsegtu spīdīgo jauno nagu.
Būtībā šī darbība vairāk līdzinās čūskas ādas nomešanai nekā virtuves naža asināšanai.

Dažreiz, kad cilvēks pārbrauc ar roku vietai, kur kaķis skrāpējies, atrod to, ko uzskata par noplēstu nagu, un satraucas, ka kaķim noraut nadziņu gadījies netīšām un viņš tagad cieš sāpes. Patiesībā "noplēstais nags" nav nekas cits kā naga vecais ārējais slānis, ko vajag aizmest kā nederīgu. Tā zaudēšana kaķim nav sāpīga.

Ar pakaļkājām gan kaķi neizdara šīs spēcīgās nagu asināšanas (lasi – attīrīšanas) darbības. Vecos ārējos apvalkus no pakaļkājām murrātāji nokož ar zobiem.

Trinot nagus, kaķis arī uztur sevi labā fiziskā formā, jo stiepšanās stiprina priekškāju muskuļus. Īpaši, ja kaķim trūkst iespēju izkustēties, viņš var visai bieži izdomāt šādi pastaipīties.

Foto: Shutterstock

Kaķi, kurus laiž ārā, parasti no vecajiem nagu apvalkiem atbrīvojas, skrāpējoties pret kokiem, tāpēc reti asina nagus telpās.

Taču arī kaķiem, kas uzturas tikai telpās, ir dabiska vajadzība "asināt" nadziņus (kaut vai, lai izstaipītos) pat tad, ja saimnieks regulāri nokniebj kaķa nagus.

Ieteikumi

  • Tā kā nagu asināšana ir dabiska uzvedība, nevajag dzīvnieku par to sodīt. Vienkārši sagādā tam pamatīgu skrāpējamo stabiņu!
  • Stabiņam ir jābūt stabilam un pietiekami augstam, lai kaķis pie tā var izstiepties visā garumā. Ja stabiņš būs grīļīgs vai pārlieku mazs, kaķis, visticamāk, dos priekšroku mēbelēm. Nepiemērota nagu trinamā iegāde ir izplatītākā saimnieku kļūda, kuras dēļ mēbeļu apskādēšanu neizdodas izskaust.
  • Var izmēģināt arī nagu asināmo dēlīti, kas pieskrūvējams pie sienas. Virvē piekarams nebūs labākā izvēle.
  • Iedrošini kaķi izmantot nagu asināmo stabiņu, iesmaržinot to ar kaķumētru un uzslavējot kaķa centienus tajā iecirst nagus. Tikai nepieļauj kļūdu – nemēģini uzlikt kaķa ķepas uz staba, lai rādītu, kas darāms, jo tad kaķis vispār var atteikties stabu lietot.
Foto: Shutterstock

Vēstījums citiem kaķiem

Kaķi ne vienmēr kaut ko skrāpē, lai uzasinātu nagus, bet arī – un reizēm pat biežāk – lai atstātu vēstījumu. Skrāpējumu pēdas vispirms ir vizuāls vēstījums, bet ne tikai. Kaķa pēdās atrodas īpaši smaržas dziedzeri, līdz ar to, kaut ko skrāpējot, dzīvnieks to vienlaikus arī iesmaržina – atstāj saožamu vēstījumu, savu sviedru smaržu.

Atstājot uz mēbeles vai kā cita gan vizuālu zīmi, gan savu smaržu, dzīvnieks citiem savas sugas pārstāvjiem liek saprast, ka tā ir viņa teritorija. Ja kaķis skrāpē cita kaķa acu priekšā, tas otram skaidri liek noprast, kurš šeit ir galvenais.

Ja tev ir tikai viens kaķis un ķepainis netiek laists ārā, lielas vajadzības šādi iezīmēt savu teritoriju viņam nav, tādēļ skrāpēšanās nevietā – ar nosacījumu, ja ir stabiņš nagu asināšanai – varētu būt mazāk izteikta problēma. Citādi – ja zem viena jumta dzīvo vismaz divi kaķi. Tad skrāpēšanās iekštelpās nereti ir liela problēma, jo kaķi dala teritoriju.

Ieteikumi

  • Lai šādu uzvedību mazinātu, ar nagu asināmo stabiņu nebūs līdzēts. Jāparūpējas, lai naskākais skrāpētājs savā dzīvesvietā justos drošs un pašpārliecināts. Ja mājā dzīvo vairāki kaķi, ierīko tiem augstu esošas atpūtas vietas un zonas, kurās katrs kaķis atsevišķi varētu baudīt klusumu un mieru.
  • Nodrošini vairākas ēdiena un ūdens bļodiņas, kā arī guļvietas, lai novērstu teritoriālās cīņas par iepriekš minētajām lietām.

Raksta tapšanā izmantota Katrīnas Deividsones "Kaķumīļu rokasgrāmata" (Jāņa Rozes apgāds), Desmonda Morisa grāmata "Kaķis tuvplānā" ("Jāņa Rozes apgāds"), kā arī Heteres Danfijas "Kaķumīļa rokasgrāmata" ("Zvaigzne ABC").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!