Foto: AP/Scanpix
Čendu, Ķīnas Sičuaņas provinces administratīvajā centrā, atrodas iestāde, kas pilnīgi droši var pretendēt uz pasaulē visjaukākās vietas titulu. Tas ir "bērnudārzs" pandām, kas ne tikai dāvā milzum daudz pozitīvu emociju tā apmeklētajiem, bet arī veic ļoti svarīgu misiju. Ielūkojamies tā ikdienā.

"Bērnudārzs" piemīlīgajiem lielo pandu mazulīšiem ir daļa no pasaulē lielākās zinātniskās pētniecības bāzes, kas pēta, pavairo un audzē apburošos melnbaltos lāčus, kas iekļauti Sarkanajā grāmatā kā savvaļas suga, kam draud izmiršana. To sauc par Čendu lielo pandu vairošanās pētniecības bāzi (Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding), bet tautā – vienkārši par Čendu pandu centru.

Foto: Reuters/Scanpix
Pandu "bērnudārzā" mazuļi jautri pavada laiku un, kā jau bērni, dauzās – kāpelē pa kokiem, kājām gaisā karājas zaros, šūpojas šūpolēs, rotaļājas savā starpā, šļūc lejā no slidkalniņiem un "vizinās" ar plastmasas spēļu zirdziņiem.
Foto: AFP/Scanpix
Piemīlīgo, pūkaino ķepaiņu "audzinātāji" lācēnus baro ar pienu, jo mazuļiem tik agrā vecumā ēst lielo pandu iecienītāko barību – bambusu dzinumus – vēl nevar. Kad lācēni ir paaugušies, viņus izlaiž rezervāta teritorijā, kur ir izveidoti pandu dabiskajai dzīves videi maksimāli tuvi apstākļi. Tur viņus sagatavo dzīvei savvaļā, bet pēc tam ļauj pašiem doties "lielajā pasaulē".
Foto: Reuters/Scanpix
Čendu zinātniskās pētniecības bāze, kas izveidota 1987. gadā, aktīvi nodarbojas ar lielo pandu pavairošanu, lai atjaunotu pietiekami lielu pandu populāciju savvaļā, citādi melnbaltajiem lāčiem draud izmiršana.
Foto: Reuters/Scanpix
Pēc pēdējiem datiem, pasaulē savvaļā ir palikušas vien 1864 lielās pandas (skaitīšana ir veikta 2014. gadā). Patiesībā šobrīd cipars ir pat iepriecinošs, jo vēl salīdzinoši nesen, 20. gadsimta 70. gadu beigās, pandu skaits bija vien ap tūkstoti.
Foto: Reuters/Scanpix
Sākotnēji zinātniskajā centrā uzņēma 16 no bojāejas izglābtas pandas, bet šodien to skaits ir krietni palielinājies, sasniedzot 130 dzīvniekus, kas ik gadu pasaulē laiž vidēji 6–8 mazulīšus (2013. gadā centrs kļuva pat par 14 maziem lāčukiem bagātāks). Pasaulē lācēni nāk pavisam maziņi, sverot vien 70 līdz 13 gramus. Pieaugusi panda var sasniegt 150 kilogramu svaru un 1,8 metru garumu.
Foto: AFP/Scanpix
Katrs Čendu pandu centrā sagaidītais mazulis tiek uztverts kā ārkārtīgi liels sasniegums, jo lēnīgajiem pandām tikšana līdz mazulim, īpaši nebrīvē, ir ļoti sarežģīts process. Pandu mātīte var tikt apaugļota tikai 2–3 dienas gadā. Tās iekrīt vienā no pavasara mēnešiem. Bet pēcnācējus mātītes dzemdē vien reizi divos gados, lielākoties laižot pasaulē tikai vienu mazuli, retāk – divus.
Foto: Reuters/Scanpix
Lielās pandas mīt kalnainos reģionos Ķīnas centrālajā daļā – Sičuaņas provicē un Tibetā. Piemīlīgo melnbalto zvēriņu uzturs ir veģetārs un to galvenokārt veido bambusa dzinumi, tādēļ lielās pandas mēdz dēvēt arī par bambuslāčiem. Pandas vidējais dzīves ilgums savvaļā ir 18 gadu, bet nebrīvē bambuslāči var nodzīvot līdz pat 30 gadiem.
Foto: AFP/Scanpix
Lielajām pandām, pateicoties to unikālajam un ārkārtīgi pievilcīgajam izskatam, ir daudz pielūdzēju visā pasaulē. Piemīlīgie lāčuki bieži kļūst par multiplikācijas filmu, reklāmu un datorspēļu galvenajiem varoņiem, un pie to aplokiem zooloģiskajos dārzos apmeklētāji līp kā mušas ap medus podu.
Foto: AFP/Scanpix
Pasaules dabas fonds no visiem dzīvniekiem tieši pandu izvēlējies attēlot savā logotipā, kas pašlaik ir sestais visā pasaulē labāk pazīstamais zīmols.
Ķīnas valdība ļoti rūpējas par melnbalto lāču populācijas saglabāšanu. Par pāridarījumu pandai valsts likumdošana paredz ļoti bargus sodus. Par melnbaltā ķepaiņa bojāeju cilvēka vainas dēļ var pat piespriest nāves sodu.
Ļoti stingri arī tiek kontrolēta šo zvēriņu izvešana no valsts. Zooloģiskie dārzi no Čendu pandu centra var noīrēt kādu īpatni tikai uz laiku, turklāt par brangu samaksu – melnbaltā lācīša aizlienēšana izmaksā miljonu dolāru (aptuveni 887 tūkstošus eiro) gadā. Turklāt, ja šajā periodā pandai pasaulē nāk mazulis, tas jebkurā gadījumā pieder Ķīnai un atdodams Čendu pandu centram.
Pandu "bērnudārzs" atrodas Čendu ziemeļu priekšpilsētā, Fitoišaņas kalnā, 10 kilometrus no pilsētas centra. Tas pieņem apmeklētājus no pulksten 7.30 līdz 18.00. Ieejas biļetes cena pieaugušajam ir 58 juaņas (8 eiro), bet bērnam – 29 juaņas (4 eiro).
Zinātniskās pētniecības centra teritorijā atrodas arī kafejnīcas, suvenīru veikaliņi un pat paviljoni, kuros var nofotografēties kopā ar pandām. Par šo pakalpojumu gan jāšķiras no 2000 juaņām (aptuveni 280 eiro).

Raksta tapšanā izmantota informācija no portāliem "udivitelno.com" un "wwf.panda.org".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!