Kaķi diemžēl nevar pasūdzēties saimniekam, ja jūt sāpes, neciešamu niezi vai cita veida diskomfortu. Turklāt mūsu murrātāji parasti līdz pēdējam cenšas izlikties, ka ar viņiem viss ir kārtībā. Šādu uzvedību tie mantojuši no saviem nepieradinātajiem senčiem, jo savvaļā slimīga izskata kaķis ātri vien kļuva par viegli iegūstamu upuri plēsējiem. Tomēr ir vairākas pazīmes, kas liecina – vērts aiziet viesos pie veterinārārsta!

Saimnieks nereti nepareizi interpretē to, ka kaķis pēkšņi nevēlas, lai viņu ņem rokās, reizēm pat izrāda agresiju, kad kāds mēģina to darīt. Šāda saimnieku mulsinoša uzvedība liecina, ka dzīvnieciņam kaut kur ļoti sāp, nevis – viņš pēkšņi pret tevi pieķeršanos vairs nejūt.

Uz sāpēm var norādīt arī ilgstoša slēpšanās, nolīšana klusākā vietā. Kaķis parasti tur guļ, saritinājies kamoliņā, lai saglabātu ķermeņa siltumu.

Guļot nolīdis stūrītī, kaķis bieži vien murrā. Saimnieks, to izdzirdot, parasti atviegloti nopūšas – ja būtu slims, taču nemurrātu! Tomēr tie ir maldi. Zinātnieki jau sen atklājuši, ka kaķi murrā ne tikai, kad jūtas laimīgi, bet arī tad, kad ir slimi vai jūt sāpes. Šī liegā vibrācija, kas izplatās pa visu ķermeni, veicina šūnu atjaunošanās un dzīšanas procesus.

Bez ievērības noteikti nav atstājama bieža vemšana, slāpes (kaķis neierasti bieži dzer), kā arī apetītes zudums.

Slimības iespaidā bieži mainās kaķa tualetes kastītes apmeklēšanas paradumi. Ja kaķa izkārnījumi ir ūdeņaini, viņš ļoti bieži urinē, turklāt dara to ar lielu piepūli vai izvairās no tualetes kastītes apmeklēšanas, tā ir skaidra zīme, ka mīlulim ir nopietna veselības problēma. Var būt arī tā, ka kaķis iet kastītē, ieņem pozu, žēli ņaud vai raud, bet nekas nenāk ārā. Tikai daži no iespējamajiem minēto pazīmju cēloņiem: urīnpūšļa nosprostošanās, akmeņi urīnpūslī, urīnpūšļa iekaisums, nieru slimība, aizcietējums, gremošanas trakta nosprostošanās, kaķim apēdot plastmasas maisiņu vai ko citu. Jebkurā gadījumā – joki mazi, jāvēršas pie ārsta!

Jebkāds jauns paradums, piemēram, bieža galvas purināšana vai savas astes ķerstīšana, var norādīt uz kādu veselības problēmu. Piemēram, ja kaķis pārmērīgi purina galvu, tas var liecināt par ausu ērcīti.

Arī klepošana vai sēkšana ir pazīme, kura var liecināt par ļoti dažādām veselības problēmām, sākot no tārpu invāzijas līdz sirds problēmām.

Nespodrs kažociņš un blāvas acis arī vēstī, ka murrātājs sasirdzis vai arī tam ir kādas minerālvielas vai vitamīna deficīts.

Apātiska uzvedība, rotaļāšanās kāres un dzīvesprieka zudums arī ir pazīmes, par ko jākonsultējas ar veterinārārstu.

Raksta tapšanā izmantota informācija no Heteres Danfijas "Kaķumīļa rokasgrāmatas" ("Zvaigzne ABC") un portāla "Vetstreet.com".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!