Foto: Shutterstock
Ja suns ir liels, spēcīgs un ar tieksmi "vilkt" saimnieku tur, kur paša deguns vai acis rāda, nevis paklausīgi iet blakus, dažs saimnieks glābiņu atrod tā dēvētajā asajā siksnā, kam iekšpusē ir dzelkšņi – kolīdz suns sākt vilkt, viņam sāp. Jautājām klīnikas "Kavet" veterinārārstei Tatjanai Zemerovai, vai šāda siksna nevar kaitēt suņa veselībai.

"Protams, asā siksna nav nekas labs. Likt tādu dzīvniekam ir diezgan cietsirdīgi, jo tā sunim sagādā diskomfortu un sāpes," stāsta daktere Zemerova.

"Man praksē bija šausmīgs gadījums, kad saimnieks šādu kaklasiksnu bija uzlicis pavisam jauniņam sunim un piesējis viņu ķēdē pie būdas. Šķiet, vīrietis par suni gandrīz vispār nebija rūpējies, jo, tam paaugoties un kaklam kļūstot resnākam, dzelkšņi dzīvniekam bija ieauguši miesā. Nācās dot narkozi un griezt dzelkšņus ārā."

Ja saimnieks suni spēcīgi parauj vai suns pats raujas prom, ieraudzījis kādu citu suni vai kaķi, kaklasiksnas iekšpusē esošie dzelkšņi var traumēt ādu, bet to izraisītais spiediens var sakairināt pat traheju jeb elpvadu. "Parasti par to liecina sauss klepus," piebilst daktere.

Ja suns ir no "vilcējiem", Tatjana Zemerova iesaka meklēt šīs uzvedības cēloni un to novērst, nevis uzreiz ķerties pie asās siksnas. Varbūt vienkārši pavada ir par īsu. Visbiežāk gan paši mīluli pie tādas uzvedības pieradinām jau kucēna vecumā, skrienot viņam līdzi pie katra krūma, ko piemīlīgais ķepainis sagribējis apostīt. Suns ātri vien saprot – lai tiktu tur, kur vēlos, ir jāvelk!

Tāpēc jau no mazotnes sunim jāierāda, kā labi audzinātam sunim pieklājas pastaigāties. Tikko suns sāk rauties uz priekšu, nospriegojot pavadu, apstājies, pasauc viņu pie sevis, paslavē un pacienā ar kādu našķi. Ja suns atkal kā lokomotīve sāk vilkt tevi uz priekšu, atkārto to pašu. Ja konsekventi šādi rīkosies, suns ātri vien aptvers panākumu formulu: ar vilkšanu neko nepanāksi, uz priekšu var tikt vien tad, ja pavada nav nostiepta.

Aso siksnu mēdz izmantot paklausības apmācībā, lai suns ātrāk apgūtu komandas, taču daktere iesaka izvēlēties pozitīvākas metodes – kārumus un uzslavas, nevis šo "moku rīku", kas noteikti nestiprinās saikni starp suni un saimnieku, drīzāk izraisīs dzīvniekam nepatiku pret savu divkājaino "draugu".

Daktere pieļauj šādas kaklasiksnas īslaicīgu izmantošanu vienīgi ļoti agresīviem suņiem, kuri ir bīstami un kurus citādi nav iespējams savaldīt, taču, ja vien iespējams, arī tad labāk iesaka izvēlēties kādu saudzīgāku metodi, jo ar aso siksnu mazināt agresiju diez vai izdosies, drīzāk otrādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!