Foto: PantherMedia/Scanpix
Svētdien, 4. oktobrī, kad atzīmē Pasaules dzīvnieku dienu, Rīgā un Alūksnē norisināsies vēl nebijusi sociālā akcija – Lielā suņu pastaiga, kurā piedalīties aicināts ikviens suņa īpašnieks, kura dzīvnieks ir vakcinēts.

Ar Lielo suņu pastaigu noslēgsies patversmes "Dzīvnieku draugs" rīkotā kampaņa "Draudzīgs suns draudzīgā pilsētā", kuras laikā ar dažādiem pasākumiem tika veicināta pozitīva attieksme pret suņiem kā cilvēka līdzgaitniekiem pilsētā – ēdināšanas iestādēs, viesnīcās, veikalos un citviet.

Lielā suņu pastaiga sāksies 4. oktobrī pulksten 11.00, dalībniekiem pulcējoties Eksporta ielas suņu pastaigu laukumā, no kurienes visi kopā dosies 5,5 kilometrus garā pastaigā cauri Rīgas centram. Ar precīzu maršrutu iespējams iepazīties patversmes "Dzīvnieku draugs" mājas lapā.

Vienlaikus Lielā suņu pastaiga notiks arī citā Latvijas malā – Alūksnē. Tur gājienu organizē biedrība "Astes un ūsas", un tas sāksies pulksten 11.00 pie veterinārās klīnikas "Labākie draugi".

Lielās suņu pastaigas mērķis ir pievērst uzmanību tam, cik daudziem cilvēkiem suns ir draugs un ģimenes loceklis, un aicināt atbildīgās institūcijas vairāk rūpēties par suņiem piemērotas infrastruktūras veidošanu pilsētā, iekārtojot pastaigu laukumus, iezīmējot īpašas vietas pilsētas zaļajā zonā un mežos, kur suņus atļauts vest pastaigās bez pavadas, nodrošinot pietiekamā daudzumā atkritumu urnas, kur izmest izkārnījumus. Vienlaikus pastaigas rīkotāji uzsver arī suņu īpašnieku atbildību gan par suņu apmācību, gan sakopšanu pēc suņa, gan atbildīgu uzvedību, uzturoties ar suni sabiedriskās vietās.

"Sakārtojot šos jautājumus, tiktu novērsti daudzi konflikti un potenciāli bīstamas situācijas," uzsver "Dzīvnieku Draugs" vadītāja Solvita Vība, aicinot arī pašus suņu īpašniekus izrādīt iniciatīvu, piemēram, informējot pašvaldību par pamestām teritorijām, kurās ar nelieliem ieguldījumiem būtu iespējams iekārtot suņu pastaigu laukumus. Arī patversme "Dzīvnieku Draugs" plāno piedāvāt šādu iniciatīvu, rudens talkā uzsākot labiekārtot teritoriju netālu no patversmes, Šampētera ielas galā.

"Pulcēsimies kopā ar saviem mīluļiem un dosimies pastaigā pa Rīgu! Parādīsim, cik skaisti, gudri un labi audzināti ir mūsu četrkājainie draugi!" aicina Lielās suņu pastaigas rīkotāji.

Nākot uz pastaigu, neaizmirsti paņemt līdzi mīluļa vakcinācijas pasi!

Īsumā par kampaņu

Daudzās Eiropas pilsētās labi audzināts suns kā sava saimnieka pavadonis ikdienas gaitās ir ierasta parādība. Ar mērķi veicināt pozitīvu attieksmi pret suņiem kā savu saimnieku līdzgaitniekiem arī Rīgā un citās Latvijas pilsētās noris kampaņa "Draudzīgs suns draudzīgā pilsētā".

Kampaņas ietvaros ir izveidota suņiem draudzīgo vietu karte, kurā jau apkopotas vairāk nekā 30 kafejnīcas, restorāni, viesnīcas, veikali un citas vietas, kurp cilvēki var doties kopā ar suņiem. Uzņēmumiem tiek piešķirta īpaša suņiem draudzīgo vietu uzlīme, uz kuras rakstīts "Šeit ir lapni gaidīti labi audzināti suņi". Suņiem draudzīgo uzņēmumu īpašnieki to uzlīmē redzamā vietā, lai četrkājaino draugu saimnieki zinātu, ka droši drīkst iet iekšā kopā ar visu mīluli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!