Tarongas Zooloģiskajā dārzā Sidnejā žirafu aplokā novietota īpaša našķu kaste, no kuras garkaklainie dzīvnieki savām iecienītās barības granulām var piekļūt, tikai pa nelielu caurumu iebāžot kastē savu garo mēli, vēstī aģentūra "Reuters".

Lai uzdevums žirafēm būtu grūtāks un interesantāks, zoodārza darbinieki caurspīdīgās kastes iekšienē ielikuši burciņu un granulas iebēruši tajā – tātad našķi jāizķeksē ne tikai no pašas kastes, bet vispirms no burciņas.

Īpašā kaste iestiprināta žirafu aploka sētā, līdz ar to apmeklētāji dzīvnieku negausīgos centienus tikt pie našķiem var vērot pavisam tuvu. Skats, kā žirafes veikli velk no kastes ārā kārumus, apmulsina ļoti daudzus, jo tikai retais pirms tam ir zinājis, ka žirafes violetā mēle ir 45 centimetrus gara un dzīvnieks ar to spēj ļoti vekli darboties. To dēvē par tvērējmēli, jo žirafes to izmanto, lai no koku zariem noplūktu lapas.

Žirafu kopējs Džonijs Veids skaidro, ka kaste ir speciāli izstrādāta tāda, lai atbilstu žirafes bioloģiskajām vajadzībām – ar apaļiem caurumiem kastes caurspīdīgajās sienās, lai žirafēm būtu jāliek lietā tvērējmēle.

Veids atklāj, ka žirafes mēli izmanto līdzīgiem mērķiem, kā cilvēki – rokas. Žirafes ar savu mēli satver, noplēš un ievelk mutē zariņus, lapas un cita veida barību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!